Romanii isi asigura in continuare mai degraba masina decat viata

Vineri, 05 Iunie 2015, ora 09:47
7008 citiri
Romanii isi asigura in continuare mai degraba masina decat viata
Foto: Pictures of Money / CC BY 2.0

Volumul primelor brute subscrise in anul 2014, conform datelor oficiale comunicate de ASF, pentru asigurarile de viata si sanatate a fost de 8,1 mil lei, inregistrandu-se o scadere cu 0,34% fata de anul 2013.

In anul 2014, gradul de penetrare a pietei asigurarilor in PIB a fost de circa 1,21% (conform datelor provizorii), in scadere fata de 2013 si 2012.

Primele brute subscrise in anul 2014 au reprezentat la categoria asigurarilor generale 79,71% din totalul primelor brute subscrise, iar asigurarile de viata reprezinta 20,29% din totalul primelor brute subscrise in piata asigurarilor si sunt in crestere cu 0,47% fata de anul 2013.

Evident, atunci cand vorbim de asigurari de viata si sanatate, cifra 0,03% din PIB demonstreaza inca o data ca gradul de acoperire a nevoilor de protectie ale romanilor este foarte mic.

In Europa Centrala si de Est ponderea asigurarilor auto in portofoliul regional este 21,5%, in timp ce asigurarile de viata inregistreaza o pondere de 43% la volumul total de prime brute subscrise.

Ca atare, romanii isi asigura in continuare mai degraba masina decat viata si, desi nu exista un model cultural al asigurarii iar statul este vulnerabil atunci cand analizam orientarea si grija fata de sanatatea cetatenilor, romanii constientizeaza din ce in ce mai mult necesitatea unui contract privat de asigurare de sanatate sau pensie.

Cati romani se asigura in 2015

Romanii se tem pentru sanatatea lor, pe care o pun pe primul loc, dar si pentru viitorul incert al batranetii si al momentului de retragere din activitate, pe care il percep nesigur financiar si fara aparare privind iminenta unor boli si implicit a unor cheltuieli foarte mari pentru eventuale tratamente.

Cu toate acestea, comportamentul romanilor este mai degraba conform zicalei "traieste clipa..." iar studiile facute de diverse organisme, precum Daedalus Milward Brown sau Nielsen Company arata ca:

12% dintre romani investesc in asigurarile de viata si pensii private; 33% dintre romani economisesc pentru probleme ce tin de sanatate; 52% indica faptul ca romanii iau decizii responsabile asumandu-si raspunderea prin crearea unor plase de siguranta in contracte private.

29% dintre romani economisesc pentru viitorul copiilor lor iar 48% declara ca intentioneaza sa economiseasca.

Conform datelor raportate de ASF la nivelul lui 2014, clasa de asigurari de viata traditionale, anuitatile si asigurarile de viata suplimentare au inregistrat o scadere de 2,05% fata de 2013, in timp ce a crescut interesul pentru incheierea asigurarilor de viata cu componenta investitionala de tip Unit-Linked si avem o crestere de 1,89% fata de 2013.

Imbucurator este faptul ca asigurarile de sanatate au inregistrat o crestere nominala de 59,73% fata de 2013.

Romanii cheltuiesc sub 20 de euro pe asigurari. Europenii peste 1.100 de euro

In Romania, oamenii cheltuie in medie sub 20 de euro anual pentru asigurari de viata, in comparatie cu o medie europeana de peste 1.100 de euro; in acelasi timp, ponderea asigurarilor de viata in PIB este de aproape 18 ori mai mica decat media europeana: 0,26% comparativ cu 4,58%, potrivit datelor centralizate de asociatia Insurance Europe la nivelul anului 2013.

Care sunt calitatile pe care o asigurare trebuie sa o indeplineasca pentru a fi considerata "un produs bun"

Aici se justifica rolul unui consultant specializat in vanzarea acestor produse. Produsele de asigurari de viata sunt extrem de diverse, ele creeaza beneficii diferite pentru nevoi diferite iar un produs "bun" este o polita care devine utila la producerea evenimentului asigurat si plateste despagubirile stipulate in termenii contractului.

Abordarea in construirea ofertelor este personalizata, se iau in calcul date reale ale clientului privitoare la nevoile concrete de sume asigurate pentru acoperirea riscurilor de deces sau pentru crearea unor sume asigurate care sa despagubeasca invaliditatea survenita in urma unui accident sau a unei imbolnaviri.

Astfel exista clase mari de produse:

Asigurare de viata cu protectie in caz de deces

Aceasta polita acopera riscul rezultat din orice cauza existenta, oferind garantia ca familia va depasi posibilele dificultati financiare ce pot surveni (credite, cheltuieli de intretinere si alte costuri).

Aceasta optiune ar trebui luata in considerare daca:

Esti beneficiarul unui credit bancar pe care familia sau partenerii de afaceri nu l-ar putea sustine decat cu sprijinul tau financiar;

Doresti ca pentru un eventual eveniment nefericit familia sa poata beneficia de o compensatie

financiara fireasca;

Ai nevoie de o asigurare simpla, cu pret mic, intrucat prestatiile de asigurare se limiteaza doar la acoperirea riscului.

Asigurare de viata cu capitalizare

Asigurarea de viata cu capitalizare iti ofera o protectie dubla, astfel incat esti acoperit pentru orice eventualitate: poti economisi suma de bani dorita si, in acelasi timp, protectia financiara a familiei tale este garantata.

Beneficiile acestei polite pot fi selectate in functie de nevoile tale specifice si ale celor apropiati tie, astfel incat te poti bucura de:

Suport financiar la retragerea ta din activitatea profesionala;

Protectie financiara pentru cei dragi in cazul producerii unui eveniment dramatic;

Protectia financiara a sanatatii in caz de accident, etc.

Asigurarea de viata cu capitalizare este foarte utila deoarece beneficiile financiare sunt garantate indiferent de situatie. In cazul nefericit in care intervine decesul persoanei asigurate, persoanele desemnate primesc suportul financiar stabilit; in caz contrar, la finalul perioadei de asigurare, suma de bani stabilita va fi acordata, iar polita functioneaza precum un fond de economii.

In plus, asigurarea de viata cu capitalizare te ajuta prin beneficierea de un venit fix dupa pensionare sub forma unei pensii private pe care tu o stabilesti.

Rente de studii pentru copii

Polita de de renta de studii pentru copii se poate calcula cu date concrete si corecte, personalizate in functie de planurile de viitor agreate, tipul de renta de care copilul tau are sau va avea nevoie pe viitor.

Este un produs standard, fara grade de risc, ce alatura protectia specifica unei asigurari de viata cu acumularea de fonduri necesare sustinerii educatiei.

Planul de economisire este o modalitate foarte buna de a-i oferi copilului protectie financiara in momente semnificative din viata sa.

Avantajele acestei polite constau in:

Certitudinea ca el va primi sprijinul financiar de care are nevoie;

Garantia ca suma de bani stabilita va fi primita de catre copil la finalul perioadei de economisire;

Protectie sporita prin posibilitatea de a alege acoperiri suplimentare, crescand astfel gradul de protectie financiara in situatii dificile;

Flexibilitate - in alegerea valorii rentelor de care sa beneficieze ulterior copilul, precum si faptul ca oricare alta persoana (cunottinta, ruda) poate plati prime suplimentare, in contul copilului;

Garantii - Valoarea rentei anuale aleasa este garantata.

Asigurari de sanatate

Asiguratorii au in acest moment un portofoliu diversificat de asigurari de sanatate.

Avantajele si beneficiile asigurarii de sanatate sunt numeroase:

Pot fi acoperite afectiunile pre-existente si bolile cronice fara examinare medicala anterioara emiterii politei, pe baza raspunsurilor furnizate de asigurat in chestionarul medical pus la dispozitie de asigurator;

Asiguratul are libertate de alegere a furnizorului de servicii medicale si a cadrelor medicale;

Asiguratorul nu conditioneaza asiguratul la accesarea serviciilor medicale furnizate de partenerii

medicali contractuali;

Poate fi achizitionata o polita prin care asiguratorul nu restrictioneaza accesul asiguratului la anumite servicii medicale prin limitarea acoperirii la o lista fixa de servicii medicale;

Asiguratul are posibilitatea accesarii nelimitate a serviciilor medicale pe durata asigurarii (numar de consultatii, numar de analize, numar de zile de internare etc.), iar asiguratorul acopera costurile tuturor serviciilor medicale necesare din punct de vedere medical in cazul producerii unui eveniment asigurat, cu respectarea conditiilor de asigurare;

Serviciul call-center pus la dispozitie de asigurator;

Poti obtine programari pentru internare in spitale renumite din strainatate;

Companiile de asigurari au o datorie uriasa fata de romani

Exista in acest moment activitati de informare si educare a clientilor in abordarile corporate dar si in discutiile cu persoanele fizice din partea asiguratorilor si a brokerilor interesati de diversificarea portolilului de life si sanatate.

Aceste activitati nu au schimbat mentalitati dar au creat deschideri de la o cultura a supravietuirii la comportamente responsabile de economisire si luare a unor decizii asumate si constiente.

Articol de Grigore Stefanache, Director Executiv STEIN BESTASIG

#asigurari romania, #comportament romani asigurari, #asigurare viata, #asigurare masina , #Asigurari viata