Titeiul si produsele petroliere provenite din Serbia ar putea intra pe piata romaneasca in luna aprilie sau mai 2013 cu preturi mult mai mici, ca efect al costurilor reduse practicate in tara vecina, aceasta posibilitate fiind semnalata de Grupul Rompetrol Ministerului Economiei.
Autoritatile romane urmeaza sa discute cu companiile romanesti si cu autoritatile din Slovenia si din Bulgaria despre impactul Acordului de comert incheiat intre Uniunea Europeana si Serbia asupra companiilor din Balcani, potrivit unui comunicat transmis marti de ME.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a intalnit marti o delegatie a Rompetrol Group, parte a Kaz Munai Gaz din Kazahstan, delegatie condusa de Tusupbekov Zhanat, CEO Rompetrol.
Reprezentantii Rompetrol au ridicat problema lipsei de restrictii pentru importul pe piata romaneasca de produse petroliere din Republica Serbia, urmare a aplicarii prevederilor Acordului de comert incheiat intre UE si aceasta tara, care ar putea afecta afacerile altor companii de profil din zona Balcanilor.
Din informatiile oferite de reprezentantii Rompetrol, titeiul si produsele petroliere provenite din Serbia ar putea intra pe piata romaneasca in luna aprilie sau mai a.c. cu preturi mult mai mici, din cauza preturilor si costurilor reduse practicate in tara vecina. Potrivit Rompetrol, cele mai afectate tari ar fi, pe langa Romania, Slovenia si Bulgaria.
Comisia Europeana discuta deja problema pretului la produsele din afara UE... mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 15:59
Taxa de un cent pe litru aferenta Fondului Special pentru Produse Petroliere a fost eliminata, potrivit Rompetrol, compania anuntand ca urmare a acestei operatiuni va reduce, marti, preturile benzinei si motorinei cu 0,03 lei/litru, informeaza Mediafax."Rompetrol Downstream va reduce de maine, 25 ianuarie, preturile de referinta la carburantii comercializati cu 0,03 lei/litru, ca urmare a eliminarii de vineri, 21 ianuarie, a taxei de 1 cent USD/litru aferenta Fondului Special pentru Produse Petroliere".
Ministerul Economiei a transmis, vineri, rafinariei Petromidia, o informare in care arata ca datoria fostei Companii Romane de Petrol a fost stinsa si ca platile catre Fondul Special pentru Produse Petroliere vor fi oprite, iar taxa nu mai trebuie sa se regaseasca, din acea zi, in pretul carburantilor.
Pana in prezent, Guvernul, Ministerul Finantelor sau cel al Economiei nu au anuntat aprobarea vreunui act privind eliminarea taxei.
Taxa a fost introdusa pentru stingerea datoriilor fostei Companii Romane de Petrol, de aproape 650 de milioane de dolari, si s-a aplicat de la 1 ianuarie 2001 pentru carburantii produsi si comercializati in Romania, iar din 2005 s-a aplicat si celor exportati.
"Perioada 21 ianuarie - 25 ianuarie a fost necesara pentru epuizarea stocurilor de carburanti si pentru care s-a achitat deja taxa de 1 cent USD/litru (14 USD/tona pentru benzina si 12 USD/tona pentru motorina)".
Compania mentioneaza ca in prezent nivelul total al sumelor virate de... mai mult
Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 23:00