Gazprom investeste in benzinarii. Cat de atractiva este piata carburantilor?

Joi, 05 Iulie 2012, ora 18:30
3569 citiri
Gazprom investeste in benzinarii. Cat de atractiva este piata carburantilor?

Compania sarba de petrol si gaze NIS, controlata de grupul rus Gazprom Neft, vrea sa detina pana la sfarsitul acestui an 40 de benzinarii in Romania si planuieste extinderea retelei la 120 de unitati pana in 2014.

Specialistii sustin ca, in pofida faptului ca puterea de cumparare este mica la noi, perspectivele de crestere reprezinta motivul pentru care Gazprom investeste pe piata romaneasca.

NIS va investi in urmatorii trei ani 500 milioane de euro pe an, 40% din fonduri fiind alocate modernizarii retelei de 250 de benzinarii, pe care o detine in Serbia si extinderii operatiunilor in Bulgaria, Bosnia-Hertegovina si Romania, conform declaratiilor lui Kirill Kravchenko, directorul general al companiei sarbe.

"Vom finaliza in curand reconstructia principalei rafinarii, de la Pancevo (Serbia) si vrem sa ne asiguram ca reteaua de retail va sprijini plasarea pe piata a produselor de la rafinarie", a afirmat el. Rafinaria de la Pancevo va produce carburanti Euro-5.

Astfel, NIS vrea sa detina cate 40 de benzinarii in Romania si Bulgaria pana la sfarsitul acestui an si vizeaza extinderea retelei din cele doua tari la 120, respectiv 80 de unitati pana la sfarsitul anului 2014.

Inca un lant de benzinarii ar putea insemna carburanti mai ieftini

Ionut Purica, specialist in domeniul energiei si mediului, a declarat pentru Business24, ca este bine ca un gigant energetic precum Gazprom a ales Romania pentru investitii, chiar daca sustine ca nu este chiar un moment propice sa investesti in 120 de statii de carburanti pe piata romaneasca.

Specialistul spune ca acest lucru este benefic si pentru consumatorul final, nu doar pentru domeniul investitional, pentru ca, in mod cert, NIS va incerca sa intre pe piata cu preturi mai mici fata de concurenta. "Degeaba ai statiile, daca nu vinzi carburantii, iar acest lucru se poate face foarte bine in Romania, daca vinzi cu 20% mai ieftin decat concurenta, iar astfel castigi cote de piata", a declarat Purica.

Interesant este ca cei de la NIS au licente de exploatare a gazelor de sist, iar acest lucru i-ar califica in fazele finale la licitatiile pentru zacamintele de pe teritoriul Romaniei, sustine Ionut Purica, in concurenta cu companii precum Chevron sau Lukoil. El este ferm convins ca daca NIS investeste in 120 de statii de benzinarie in Romania, va comercializa carburantii la preturi mai mici, iar acest lucru i-ar obliga si pe ceilalti sa mai scada din pret.

"NIS are in spate Gazprom, care isi permite sa "piarda" 40 milioane de dolari cu investitia in benzinarii la noi, decizie care inseamna crearea unui cap de pod pentru intrarea rusilor pe piata de produse petroliere de la noi", sustine Purica.

Constantin Tampiza, director de dezvoltare la LukOil Romania, a declarat pentru Business24, ca motivul investitiei este faptul ca NIS Gazprom va da in folosinta rafinaria de la Pancevo, Serbia, iar mare parte din produsele de acolo vor fi comercializate in Romania, mai ales in vestul tarii.

Costuri mai mici fata de cele din Romania

"Partea de vest a Romaniei este atractiva pentru ei, fiindca au costuri de transport si logistica mai mici. De exemplu, LukOil poate ajunge la Arad si Timisoara cu 38 de dolari la tona de carburant, ian NIS poate sa ajunga din Pancevo cu 15 dolari tona", a declarat reprezentantul LukOil Romania.

Constantin Tampiza sustine ca pe cei de la NIS Gazprom nu-i intereseaza actuala situatie precara a economiei romanesti, fiindca ei gandesc in perspectiva, iar pe termen lung, piata de la noi este una atractiva. El spune ca, la orice proiect energetic, perspectiva recuperarii investitiei este de cel putin zece ani, iar Romania are potential de crestere pentru afacerile NIS Gazprom, fiindca, in prezent, un roman consuma 250 de litri de carburant pe an, in timp ce un locuitor din Europa de Vest consuma 500 de litri pe an.

Tampiza spune ca in pofida faptului ca, cel putin in prezent, capacitatea de cumparare a romanilor este extrem de mica, in timp, ea va creste, deci, automat, va creste si consumul energetic. "Nu poti sa investesti un miliard de dolari si sa astepti sa recuperezi investitia intr-un an, fiindca perspectiva este de 10-15 ani, cel putin", a mai declarat reprezentantul LukOil.

Aproape 600 milioane de dolari pentru explorari de petrol si gaze

Din 2016, investitiile NIS se vor dubla si se vor concentra pe descoperirea de noi surse de petrol si gaze. NIS detine campuri petrolifere si gazeifere in nordul Serbiei si in Angola. Compania a format anul trecut un parteneriat cu East West Petroleum (Canada) pentru explorare in Romania. NIS a urmat strategii similare in Bosnia si Ungaria, unde are parteneriate cu Neftegazinkor, respectiv Rohoel Aufsuchungs (Austria).

Planurile de investitii ar putea fi revizuite in cazul intarzierii prelungite a platilor in contul datoriilor Srbijagas, compania de gaze de stat din Serbia, care are de achitat 120 milioane euro catre NIS pentru gazele livrate.

In luna martie, a anuntat ca are un buget de 588 milioane de dolari pentru acest an destinat explorarilor de petrol si gaze in Romania, Ungaria si Bosnia-Hertegovina. NIS a fost privatizata in 2008, fiind preluata de compania rusa de stat Gazprom Neft pentru 400 milioane euro, cu un angajament de investitii de 550 milioane euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazprom investitii romania, #NIS Petroleum, #retea de benzinarii, #investitii romania, #piata de carburanti , #Companii energetice