Blejnar: Inspectiile fiscale la marile companii petroliere pot dura pana la sase luni

Joi, 03 Februarie 2011, ora 14:02
1695 citiri
Blejnar: Inspectiile fiscale la marile companii petroliere pot dura pana la sase luni

Sorin Blejnar, presedintele ANAF spune ca inspectiile fiscale la marile companii pot dura pana la sase luni si ca a solicitat deja verificarea preturilor de transfer, potrivit Mediafax.

"O inspectie fiscala generala la un mare contribuabil poate sa dureze pana la sase luni. Au fost transmise deja avizele de inspectie fiscala, iar verificarile se vor axa asupra modului de calcul a impozitelor catre bugetul general consolidat si asupra dosarului preturilor de transfer", a spus Blejnar.

Anterior, vicepresedintele ANAF, Dragos George Bogdan, a aratat ca pretul carburantilor a crescut in medie anul trecut cu 20%, in timp ce cheltuielile companiilor au ramas relativ constante sau au fost chiar mai mici.

"Noi am constatat ca aceasta crestere de 20% de pret nu s-a datorat poverii fiscale, asa cum s-a acreditat ideea", a spus Bogdan.

El a precizat ca la 1 ianuarie 2010 ponderea taxelor si impozitelor era de 51% in pretul unui litru de carburant si a scazut la 49% pana la finele anului.

Premierul Emil Boc a afirmat saptamana trecuta ca majorarea preturilor la carburanti nu poate fi justificata prin povara fiscala impusa de stat prin taxele percepute companiilor petroliere, confirmand totodata informatiile prezentate anterior de MEDIAFAX pe aceasta tema.

El a cerut ANAF sa initieze inspectia fiscala generala in cazul companiilor petroliere, precum si Consiliului Concurentei sa efectueze verificari suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

Un raport intocmit de ANAF, aflat pe masa premierului si obtinut de MEDIAFAX, releva ca pretul carburantilor la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator.

Surse din Guvern au declarat anterior pentru MEDIAFAX ca aceste companii petroliere vor fi supuse unei inspectii fiscale generale, prin care autoritatile vor verifica daca structura cheltuielilor din bilant nu este "incarcata" prin costuri nejustificate, pentru reducerea profitului real, precum si cauza pierderii fiscale declarate.

"Se va verifica si daca nu cumva profiturile au fost mutate in strainatate, prin procedura preturilor de transfer", au aratat sursele.

Preturile de transfer reprezinta valorile platite de o firma pentru un bun, serviciu sau imprumut preluat de la o alta firma din acelasi grup. Preturile de tranfer pot fi si o varianta de realocare a profiturilor sau pierderilor.

Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL si OMV.

Potrivit datelor transmise Bursei in luna noiembrie a anului trecut, Rompetrol Rafinare, detinuta de KazMunaiGaz, a inregistrat in primele noua luni pierderi de 139,6 milioane dolari, mai mari cu 29,1% fata de perioada similara din 2009.

In acelasi interval, OMV Petrom, companie controlata de grupul austriac OMV, a obtinut un profit de 1,411 miliarde lei (337,2 milioane euro), in crestere cu 46%, conform informatiilor comunicate Bursei in noiembrie 2010.

AGA Petrotel-Lukoil din Ploiesti, companie controlata de grupul petrolier rus Lukoil, a decis la finele lunii noiembrie majorarea capitalului social cu 583,2 milioane lei (aproximativ 136 milioane euro), de la 246,5 milioane lei la 829,7 milioane lei, pentru acoperirea pierderilor si asigurarea continuarii activitatii.

Reprezentantii Rompetrol considera ca raportul ANAF contine "o serie de neclaritati" care nu reflecta situatia actuala, precum influenta cursului valutar.

Petrom sustine ca majorarea preturilor la carburanti a fost determinata exclusiv de modificarea taxelor, in primul rand cresterea TVA, de fluctuatia cotatiilor internationale la aceste produse si de deprecierea leului in raport cu dolarul. 

#pretul carburantilor, # companii petroliere, # avize de inspectie fiscala, # inspectie fiscala , #stiri Sorin Blejnar