Rusia intra in afaceri de zeci de miliarde cu Iranul prin Rosneft si Lukoil

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 19:04
3351 citiri
Rusia intra in afaceri de zeci de miliarde cu Iranul prin Rosneft si Lukoil

Rosneft si compania iraniana National Iranian Oil Company (NIOC) au semnat un acord privind implementarea unor proiecte strategice in Iran, valoarea totala a investitiilor fiind de pana la 30 de miliarde de dolari, a declarat miercuri seful producatorului rus de titei, Igor Sechin, transmite Reuters.

Tranzactia deschide calea pentru ca documentele oficiale sa fie semnate intr-un an. Productia acestor proiecte comune ar urma sa se situeze la 1,1 milioane de barili pe zi, a explicat Igor Sechin. Acesta a adaugat: Vorbim de cateva zacaminte de titei si gaze naturale, pe care le vom dezvolta cu partenerii nostri. Rosneft a invitat Iranul sa dezvolte zacaminte offshore si alte proiecte in Rusia.

Inca nu se cunoaste cum vor fi impartite investitiile intre cele doua companii.

Potentiala colaborare cu Iran va intari si mai mult pozitia Rosneft in Orientul Mijlociu, unde compania si-a asigurat deja cateva acorduri, inclusiv achizitionarea unei participatii in principalul oleoduct din Kurdistanul irakian.

Recent, seful Lukoil pentru regiunea Orientul Mijlociu, Gati Al-Jebouri, declara ca firma cauta oportunitati de crestere in regiune, pe masura ce Iranul ofera spre dezvoltare partenerilor internationali mai multe campuri petrolifere.

Gati Al-Jebouri a spus ca Lukoil vrea sa gaseasca noi surse de productie in Orientul Mijlociu, care sa se adauge operatiunilor sale existente din Iran si Egipt, cu conditia sa gaseasca proiecte ale caror costuri de productie sunt la fel de mici ca si cele din Rusia.

"Iranul este zona noastra tinta in acest moment", a spus Gati Al-Jebouri.

Acesta a precizat ca Lukoil discuta in prezent cu compania iraniana National Iranian Oil Company (NIOC) cu privire la implicarea in dezvoltarea campurilor petrolifere Abe Timur si Mansuri din zona central vestica a Iranului.

Lukoil este al doilea mare producator de titei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridica la aproximativ 1,3% din rezervele globale.

Lukoil Romania este unul dintre liderii pietei petroliere romanesti, avand o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere. In prezent, compania Lukoil Romania detine rafinaria Petrotel si comercializeaza carburanti printr-o retea de 300 de statii de distributie.AGERPRES

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rosneft Iran, #Lukoil Iran , #Iran