Rompetrol a trecut pe profit

Marti, 19 Aprilie 2011, ora 18:47
1643 citiri
Rompetrol a trecut pe profit

Dupa trei ani in care a functionat pe pierdere, Grupul Rompetrol, controlat de compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan, a avut in primul trimestru din acest an un profit net de 900.000 dolari, iar cifra de afaceri a grupului a crescut in primele trei luni cu 29%, la 2,038 miliarde dolari, potrivit NewsIn.

Pierderile Grupului Rompetrol s-au ridicat in primul trimestru al anului trecut la 56,2 milioane dolari.

De asemenea, cifra de afaceri a fost de 2,038 miliarde dolari, in crestere cu 29% fata de perioada similara a anului trecut (1,580 miliarde dolari in T1 din 2010), iar profitul operational (EBITDA) de 47,5 milioane dolari, fata de un rezultat negativ de 7,5 milioane dolari in perioada corespunzatoare din 2010.

"Dupa aproximativ trei ani de rezultate negative, pe fondul crizei economice, Grupul Rompetrol a obtinut in primul trimestru din 2011 un profit net pozitiv, demonstrand ca eforturile de restructurare si reducere de costuri precum si initiativele implementate in aceasta perioada au inceput sa dea rezultatele asteptate", se arata intr-un comunicat transmis marti Bursei de Valori Bucuresti.

Pe fondul influentelor aferente crizei internationale, a scaderii cererii de carburanti si a marjelor de rafinare de la 12 dolari/baril in 2007 la 2-3 dolari/baril in 2010, Grupul a initiat si implementat un amplu program de reducere a costurilor operationale, dar si o consolidare a activitatilor de baza, spun oficialii Rompetrol.

"Astfel, costurile generale si de administratie la nivelul Grupului s-au diminuat anul trecut cu aproximativ 30 milioane dolari, dupa ce in 2009 acestea au scazut cu 180 milioane USD, pentru acest an fiind prognozate reduceri de 90 milioane dolari", se mai arata in comunicat.

Totodata, rezultatele inregistate au fost sustinute si de finalizarea unor investitii precum construirea terminalului marin in largul Marii Negre care permite o reducere a costurilor de aprovizionare cu 4-5 dolari/tona, triplarea capacitatii de tranzit a produselor petroliere prin Dana 9 a portului Midia, dar si consolidarea si optimizarea retelei de distributie de carburanti pe plan intern si international (Franta, Spania, Georgia, Bulgaria, Moldova, Ucraina).

"La acestea se adauga atat externalizarea unor activitati secundare (de exemplu logistica, producerea si furnizarea de apa calda si agent termic in Mangalia) si extinderea activitatilor Rominserv in Kazakhstan, cat si continuarea programului de modernizare a rafinariei Petromidia, obiectivul vizat fiind atingerea in 2012 a unei capacitati de prelucrare de cinci milioane tone de materie prima", mai informeaza Rompetrol.

In primele luni ale anului 2011, pietele mondiale de produse petroliere si titei au inregistrat o evolutie pozitiva cu influenta directa asupra nivelului marjei de rafinare. Conform prognozelor, aceasta va ajunge in perioada urmatoare la 7-8 dolari/baril, iar in anul 2013 ar putea sa atinga nivelul istoric de pana la aparitia crizei.

In ceea ce priveste rezultatele Rompetrol Rafinare din primul trimestru al lui 2011, RRC si-a redus pierderile la 11,3 milioane dolari, fata de pierderile de 57,3 milioane dolari din perioada similara din 2010. In plus, Rompetrol Rafinare a inregistrat in primele trei luni ale acestui an o cifra de afaceri bruta de 1,07 miliarde dolari, in crestere fata de cea din T1 2010, de 841,9 milioane dolari.

"Aceste rezultate au la baza investitiile realizate de Grup in perioada 2007-2010 (peste 1 miliard dolari), masurile de reducere si optimizare a costurilor operationale, dar si sprijinul financiar acordat de TRG pentru refinantarea datoriilor si consolidarea activitatilor curente, in suma de 1,1 miliarde dolari", spun reprezentantii Rompetrol.

The Rompetrol Group (TRG) a facut parte din Rompetrol Holding, pana in august 2007, cand Dinu Patriciu a vandut 75% din actiunile TRG catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan. De asemenea, la 26 iunie 2009, Dinu Patriciu a anuntat ca a vandut kazahilor restul de 25% din actiuni. Astfel, Grupul Rompetrol este detinut 100% de KazMunaiGaz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#rezultate rompetrol, #piata petrolului, #piata carburantilor , #stiri Rompetrol