Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Studiu EY

Pretul petrolului va reveni in 2015. Ce se intampla cu piata?

Pretul petrolului va reveni in 2015. Ce se intampla cu piata?
Companiile de petrol si gaze din intreaga lume cauta modalitati de generare a veniturilor si de imbunatatire a nivelurilor de costuri in actualul context al scaderii pretului petrolului.

Este posibil ca pretul petrolului sa scada si mai mult in absenta unor schimbari pe termen scurt in balanta petroliera la nivel global, dar asteptarile sunt ca piata sa se consolideze si activitatea de tranzactionare sa se intensifice pana in a doua jumatate a lui 2015, sustin specialistii EY intr-un comunicat de presa remis Business24.

Cresterea preturilor nu va fi suficienta pentru un succes durabil, insa.

Gestionarea eficienta a transformarilor structurale din prezent in sectorul de petrolul si gaze necesita un grad mare de flexibilitate financiara, operationala si de portofoliu.

Perspective locale

Clarificarea cadrului de reglementare si armonizarea cadrului fiscal cu noul cadru privind redeventele in sectorul hidrocarburilor vor facilita noi tranzactii in acest sector din Romania, spun specialistii.

"Investitorii in upstream asteapta lansarea unei noi runde de concesiuni in domeniu si clarificarile anuntate de autoritatile romane pentru 2015", sustine Valeriu Binig, Partener EY Romania.

Anul 2014, anul in care pretul petrolului a zguduit interaga lume

Dupa mai bine de trei ani de preturi mari si relativ stabile ale petrolului, slabirea fundamentelor pietei din a doua parte a lui 2014 a depasit, in cele din urma, ca importanta, incertitudinea geopolitica.

Acest fapt a generat scaderea preturilor la produse petroliere cu mai mult de 50% si incetinirea activitatii de tranzactionare spre sfarsitul anului.

Valoarea globala a tranzactiilor din sectorul de petrol si gaze a cunoscut o crestere de 69% in 2014, in timp ce volumul tranzactiilor si-a continuat declinul pe fondul cresterii volatilitatii, se arata in studiul EY Global oil and gas transactions review 2014.

Conform studiului, incertitudinile legate de preturile materiilor prime vor continua sa influenteze deciziile in tranzactii in anul care urmeaza, pe masura ce companiile cauta stabilitatea financiara.

Studiul releva faptul ca anul 2014 a fost remarcabil pentru tranzactiile din sectorul de petrol si gaze, in pofida scaderii cu 20% a volumului tranzactiilor, la un numar de 1885 de la 2367 in anul 2013.

Valoarea globala totala a tranzactiilor a crescut cu mai mult de 69% fata de 2013, la un nivel de 443 miliarde USD - mult mai sus decat cel mai recent astfel de varf, inregistrat in anul 2012, cifrat la 374 miliarde USD.

O evolutie asemanatoare a inregistrat fiecare segment al sectorului de petrol si gaze.

Valoarea tranzactiilor a crescut cu 21% in zona upstream, cu 88% in downstream, cu 115% in midstream si cu 242% in zona serviciilor pentru industria extractiva, se arata in analiza EY.

In acelasi timp, volumul tranzactiilor a scazut in fiecare segment, cu exceptia tranzactiilor din zona de downstream.

D.R.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1140 ori