Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele prin care accepta trei dintre propunerile Vioricai Dancila in ceea ce priveste numirile in Guvern, insa i-a si transmis premierului o scrisoare in care ii explica de ce refuza ca Titus Corlatean sa devina membru al Executivului.
Astfel, odata ce decretele vor fi publicate in Monitorul Oficial, Ana Birchall devine ministru plin pentru Justitie, Natalia Intotero se intoarce la Ministerul Diasporei, dupa ce a ratat un loc in Parlamentul European, iar Fondurile Europene vor fi conduse de Roxana Minzatu.
Este a doua oara cand Iohannis accepta ca ministru pentru Romanii de Pretutindeni sa fie Natalia Intotero, social-democrata facadu-se remarcata in trecut pentru criticile aduse romanilor plecati din tara.
"Exista solutii. Te poti angaja sa ai trei meserii, sa muncesti, si cu siguranta rezultatele vor fi la fel din punct de vedere material. Dati-mi exemplu de un roman plecat in strainatate care munceste acolo, castiga un salariu, isi plateste cheltuielile si dupa aceea cu cat mai ramane. (...) Daca oamenii ar fi mai constiinciosi, daca ar avea ambitie si vointa...", spunea Intotero in 2013.
Corlatean, probleme de moralitate si reputatie
Viorica Dancila il dorea si pe Titus Corlatean pe postul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei, functie ocupata pana acum de Ana Birchall.
Iohannis ii explica lui Dancila, in scrisoare, ca reputatia stirbita de modul in care a... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2019, ora 15:24
Senatorul PSD Titus Corlatean si-a anuntat demisia din functia de presedinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru coordonarea activitatii parlamentare necesare pregatirii Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, in locul lui fiind propusa de PSD senatoarea Gabriela Cretu.
"Titus Corlatean si-a dat demisia din aceasta comisie parlamentara si o vom propune pe doamna Gabriela Cretu", a precizat, miercuri, secretarul Camerei Deputatilor Georgian Pop, dupa sedinta Birourilor permanente reunite.
De asemenea, Titus Corlatean a demisionat si din fruntea delegatiei Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.
"As dori sa va aduc la cunostinta faptul ca, din ratiuni politice de natura interna, dar si considerente relevante pentru actiunea politica si guvernamentala din domeniul politicii externe, cu speciala privire la tematica afacerilor europene, am decis asupra oportunitatii incetarii mandatelor pe care le exercit in calitate de presedinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru coordonarea activitatii parlamentare necesare pregatirii Presedintiei Consiliului uniunii Europene din primul semestru al anului 2019 si, respectiv, al delegatiei Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei", precizeaza Titus Corlatean in scrisoarea adresata conducerii Parlamentului.
Reamintim ca in urma cu cateva zile a demisionat si ministrul pentru Afaceri Europene, Victor... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 17:34
Romania nu a recunoscut genocidul impotriva armenilor, preferand adoptarea unei atitudini "prudente si intelepte" si incurajarea dialogului direct intre Turcia si Armenia, sustine Titus Corlatean, fost ministru de Externe si actual consilier onorific al premierului Victor Ponta.
"Este un subiect care starneste in continuare foarte multa emotie, pasiuni, reactii la nivel politic si inalt, am vazut si pozitia exprimata de Papa la Vatican, am vazut criticile aduse de oponentii politici presedintelui SUA, in legatura cu faptul ca n-ar fi onorat angajamentele de recunoastere si utilizare a acestei terminologii, genocid armean.
Este un subiect care la Bucuresti, in toti acesti ani, s-a evitat si a fost o anumita prudenta in a se intra in delicatetea politica a ...citeste mai departe despre "De ce Romania nu recunoaste genocidul impotriva armenilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Aprilie 2015, ora 10:52
Prezenta mai consistenta a capitalului romanesc, a firmelor din Romania, nu numai pe pietele traditionale, poate constitui o importanta resursa de dezvoltare a tarii, a declarat miercuri, pentru Agerpres, ministrul de Externe, Titus Corlatean.
'Este foarte bine sa avem investitii straine. Este foarte bine sa avem comert bilateral cu alte state, dar este foarte important sa sprijinim dezvoltarea capitalului romanesc in afacerile din tara, dar si in exterior, printr-o prezenta tot mai activa si mai consistenta a acestuia, a firmelor romanesti. De ce? Capitalul provenit din Romania reprezinta o sursa de dezvoltare, insuficient exploatata pana in prezent', a afirmat Titus Corlatean.
Corlatean: un interes deosebit fata de evolutiile pozitive ale Romaniei
Ministrul de Externe a mai aratat ca, in intalnirile pe care le-a avut cu diplomati straini, cu prim-ministri si omologi din alte state, a remarcat un interes deosebit fata de evolutiile pozitive ale Romaniei, identificand totodata interesante oportunitati investitionale pentru capitalul romanesc.
'Si in spatiul din vecinatate, in Balcani, in spatiul Estic (exista - n.r.) procese de privatizare extrem de interesante in care romanii ar putea sa fie prezenti. Sunt insa si alte piete, nu doar cele traditionale, unde au posibilitatea sa fie prezenti, inclusiv prin formula de a lucra pe astfel de terte piete cu alti parteneri straini', a adaugat ministrul de Externe.
Acesta a subliniat ca relatia dintre Ministerul... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 10:39
Imigrantii romani care locuiesc in Italia au o contributie de 1,4 % la PIB-ul acestei tari, a declarat ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, pentru site-ul TMNews, oferind asigurari ca, in contextul eliminarii restrictiilor, nu va exista o invazie a romanilor in statele UE.
"Pentru Romania, in calitatea de nou membru UE, libera circulatie a fortei de munca este o valoare fundamentala, care trebuie respectata nu in mod selectiv, ci pentru toti. In al doilea rand, s-a dovedit de catre diverse rapoarte ale Comisiei Europene ca forta de munca din statele estice a avut o contributie benefica in celelalte tari membre UE. In Italia, cei aproximativ un milion de romani sunt bine integrati, muncesc mult si platesc taxe, avand o contributie de 1,4% la PIB-ul italian. Cei mai multi dintre romanii care muncesc in Italia au un bun nivel de scolarizare. De aceea, de la Bucuresti ducem o lupta pentru ca aceasta contributie sa fie respectata", a precizat Corlatean.
Corlatean a denuntat polemicile privind eliminarea restrictiilor de pe piata muncii
Ministrul roman de Externe a denuntat polemicile din unele state UE privind eliminarea restrictiilor de pe piata muncii: "In contextul crizei economice, unii politicieni, chiar si in tari cu vechi traditii democratice, evoca perspectiva unei invazii a romanilor si bulgarilor din ratiuni de politica interna cu caracter electoral, avand intentii xenofobe, populiste si rasiste".
"Ne opunem cu putere acestor... mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 10:26
Ministrul de Externe, Titus Corlatean continua demersuri pentru eliminarea vizelor impuse cetatenilor romani de catre Canada, iar daca solicitarile Romaniei nu se vor concretiza, atunci nu crede ca Parlamentul va ratifica acordul de liber-schimb dintre UE si aceasta tara.
"Confirm ca am facut si facem demersuri pe relatia cu Guvernul canadian pentru eliminarea vizelor pentru cetatenii romani, in contextul in care Parlamentul European a adoptat un raport extrem de important care stabileste foarte clar principiul reciprocitatii. Altfel spus, asa cum cetatenii canadieni au drept de libera circulatie in Uniunea Europeana, si in Romania este firesc sa asteptam si noi o masura similara", a declarat Corlatean, la Washington, unde il insoteste pe premierul Victor Ponta.
Vrem sa fim tratati ca cehii
Ministrul a adaugat ca este convins ca, in cazul in care Romania nu va beneficia de un tratament egal Cehiei, Parlamentul Romaniei nu va ratifica acordul dintre UE si Canada.
Acordul trebuie ratificat de catre toate statele membre ale Uniunii Europene pentru a putea fi aplicat.
"Faptul ca in cazul Cehiei s-a luat aceasta masura in contextul acordului incheiat intre UE si Canada este un precedent important si pentru Romania. O spun public: personal, nu cred ca Parlamentul Romaniei si ca parlamentarii romani vor ratifica acordul respectiv dintre UE si Canada fara ca autoritatile canadiene sa adopte o masura corecta fata de libera circulatie a cetatenilor romani", a spus... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 08:36
Romania asteapta o decizie favorabila in privinta aderarii la spatiul Schengen inainte de finalul acestui an, a declarat ministrul de externe Titus Corlatean, intr-un interviu acordat RFI dupa convorbirile avute marti la Paris cu ministrul francez de externe, Laurent Fabius, si cu cel al afacerilor europene, Thierry Repentin.
Seful diplomatiei romane a declarat ca i-a informat pe partenerii francezi in legatura cu eforturile pe care Romania le-a facut pentru a asigura securizarea frontierelor la standardele cele mai inalte din punct de vedere tehnologic si a subliniat ca dialogul politic al Bucurestiului cu cele cateva state membre care au ridicat semne de intrebare avanseaza in directia cea buna si se asteapta o decizie favorabila inainte de finalul acestui an.
Referitor la dosarul romilor, care revine recurent in actualitatea franco-romana, Titus Corlatean a subliniat ca ambele parti au remarcat cooperarea dintre guvernele de la Bucuresti si Paris si faptul ca este privilegiata calea cooperarii, si nu retorica politica, "care poate produce prejudicii, care poate fi populista, poate genera, eventual, interes electoral, dar nu rezolva problemele".
"Noi avansam in punerea in practica a diferitelor proiecte de cooperare, de exemplu chiar in zilele care urmeaza, la Constanta va avea loc un al doilea forum al cooperarii descentralizate la nivelul comunitatilor locale - responsabilul national din partea Guvernului Romaniei este vicepremierul Liviu Dragnea - pentru ca... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 11:22
Ministrul de externe, Titus Corlatean, a avut, la Munchen, o intrevedere cu omologul norvegian, Espen Barth Eide, prilej cu care seful diplomatiei a evocat importanta regiunii Marii Negre pe harta energetica a Europei si a precizat ca Romania sprijina in continuare proiectul Nabucco.
Cei doi ministri au trecut in revista stadiul relatiilor bilaterale si au exprimat interesul comun pentru consolidarea dialogului politic si cooperarii economice si comerciale romano-norvegiene.
Ministrul Titus Corlatean a subliniat interesul partii romane cu privire la implementarea proiectelor cuprinse in Programul privind Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 si in Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE), in ciclul financiar 2009-2014, informeaza MAE.
In cadrul discutiilor, cei doi ministri au abordat problematica energetica, ministrul roman al afacerilor externe evidentiind interesul partii romane cu privire la atragerea investitorilor norvegieni in domeniul sectorului energetic, in special in domeniul resurselor regenerabile si al cresterii eficientei energetice.
Seful diplomatiei romane a precizat ca Romania doreste sa consolideze importanta regiunii Marii Negre pe harta energetica a Europei, iar Regatul Norvegiei si Romania reprezinta puncte esentiale pe axa ce leaga nordul continentului de sud-estul acestuia. In acest context, ministrul Titus Corlatean a reamintit ca Romania va continua sa sprijine proiectul gazoductului Nabucco, considerat un proiect... mai mult
Duminica, 03 Februarie 2013, ora 09:25
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a avut, marti, cu ocazia vizitei oficiale in Israel, o intrevedere cu ministrului israelian pentru energie si resurse de apa, Uzi Landau, context in care s-a aratat interesat de participarea companiilor din acest stat la proiectele economice din Romania.
"Ministrul roman de Externe a evidentiat in discutiile cu interlocutorul israelian importanta intensificarii cooperarii in domeniul economic dintre Romania si Statul Israel si a exprimat interesul pentru participarea companiilor israeliene la proiecte economice din Romania, in derulare sau care urmeaza a fi demarate. In acest sens, a inmanat ministrului pentru energie si resurse de apa, Uzi Landau, precum si omologului israelian, Avigdor Lieberman, un aide-memoire care contine o lista de obiective economice avute in vedere de Guvernul Romaniei. Titus Corlatean a invitat institutiile israeliene de cercetare sa participe si la dezvoltarea proiectului Extreme Light Infrastructure (ELI) de la Magurele", se arata intr-un comunicat al MAE.
Potrivit sursei citate, ministrul roman a subliniat in discutia cu ministrul Landau potentialul proiectului ELI si aplicatiile sale in domeniul energetic, convenind cu acesta lansarea unei cooperari exploratorii cu Academia de Stiinte din Israel.
De asemenea, in cadrul discutiilor dintre cei doi demnitari, au fost identificate arii complementare de cooperare in domeniul energiilor regenerabile si al administrarii resurselor de apa.... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 08:49