Rezolutia adoptata recent de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei si care vizeaza atacurile asupra statului de drept, inclusiv din Romania si R.Moldova, a starnit o reactie vehementa a sefului delegatiei noastre la APCE, Titus Corlatean (PSD).
Acesta a parasit intempestiv plenul adunarii, dupa ce a facut o declaratie de protest.
In schimb, alti colegi din delegatia romana au ramas in sala de plen si s-au pronuntat in favoarea raportului realizat de politicianul german cu origini romanesti Bernd Fabritius, care a stat la baza adoptarii rezolutiei "Noi amenintari la adresa statului de drept in tari membre ale Consiliului Europei".
Ulterior, Fabritius a fost subiectul unui articol denigrator in presa de peste Prut, preluat inclusiv de deschide.md, publicatie online despre care DW scrie ca este finantata de Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni de la Bucuresti.
Ca reactie la aceste evenimente, Bernd Fabritius i-a acordat un interviu lui Robert Schwartz, de la Deutsche Welle, in care a dezvaluit ca acelasi Corlatean a incercat sa introduca in raport o linie politica prin care sa denigreze DNA.
Redam interviul integral:
Rezolutia "Noi amenintari la adresa statului de drept in tari membre ale Consiliului Europei" a fost adoptata in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) si a vizat, printre altele, situatiile din Romania si Republica Moldova. Rezolutia a fost intocmita in baza raportului prezentat de dvs. si a fost adoptata cu 47 voturi "pentru", 7 voturi "contra" si doua abtineri. Reactia sefului delegatiei romane, Titus Corlatean, a fost imediata - a parasit intempestiv plenul adunarii. Moldova reactioneaza ceva mai tarziu, printr-un portal obscur, "materialul" calomniator la adresa dvs. fiind preluat integral de publicatii online ca deschide.md. (finantat de Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni - MRP - din Bucuresti) si publika.md. Cum comentati aceste atacuri frontale la adresa dvs.?
Bernd Fabritius: Raportul vizeaza puncte critice constatate in urma audierilor efectuate cu experti in domeniu din diferitele tari. Eram constient de faptul ca aceste critici o sa deranjeze unele grupari sau personaje in tarile observate, dar nu ma asteptam la asemenea reactii. Nu vreau sa cred ca unii colegi din APCE ar fi in stare de asa ceva. Recomandarile raportului doar vin in favoarea societatilor, a sistemului democratic din aceste tari.
Cu referire la Romania, atacurile persistente la adresa organelor pentru combat ...citeste mai departe despre "Romania, criticata de APCE pentru atacurile la statul de drept. Reactia dura a lui Corlatean si ce spune raportorul german al Consiliului Europei" pe Ziare.com