Titus Corlatean: Romanii din Italia contribuie cu 1,4% la PIB-ul tarii

Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 10:26
1720 citiri
Titus Corlatean: Romanii din Italia contribuie cu 1,4% la PIB-ul tarii

Imigrantii romani care locuiesc in Italia au o contributie de 1,4 % la PIB-ul acestei tari, a declarat ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, pentru site-ul TMNews, oferind asigurari ca, in contextul eliminarii restrictiilor, nu va exista o invazie a romanilor in statele UE.

"Pentru Romania, in calitatea de nou membru UE, libera circulatie a fortei de munca este o valoare fundamentala, care trebuie respectata nu in mod selectiv, ci pentru toti. In al doilea rand, s-a dovedit de catre diverse rapoarte ale Comisiei Europene ca forta de munca din statele estice a avut o contributie benefica in celelalte tari membre UE. In Italia, cei aproximativ un milion de romani sunt bine integrati, muncesc mult si platesc taxe, avand o contributie de 1,4% la PIB-ul italian. Cei mai multi dintre romanii care muncesc in Italia au un bun nivel de scolarizare. De aceea, de la Bucuresti ducem o lupta pentru ca aceasta contributie sa fie respectata", a precizat Corlatean.

Corlatean a denuntat polemicile privind eliminarea restrictiilor de pe piata muncii

Ministrul roman de Externe a denuntat polemicile din unele state UE privind eliminarea restrictiilor de pe piata muncii: "In contextul crizei economice, unii politicieni, chiar si in tari cu vechi traditii democratice, evoca perspectiva unei invazii a romanilor si bulgarilor din ratiuni de politica interna cu caracter electoral, avand intentii xenofobe, populiste si rasiste".

"Ne opunem cu putere acestor atitudini, pentru ca intra in contradictie cu spiritul si cu insasi ideea existentei Uniunii Europene. In acest context, estimam ca in anul 2014 nu va fi nicio invazie in cele noua tari care mentineau restrictiile pe piata muncii (pana la 1 ianuarie 2014 - n.red.), nu va fi nicio invazie in Marea Britanie, nici in Olanda, nici in Germania. Ministrul german al Finantelor chiar mi-a spus ca au nevoie de forta de munca din Romania. In politica ii respect pe cei cinstiti si rationali, pe cei ce evita retoricile populiste si xenofobe", a spus Corlatean.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, efectueaza, in perioada 28-29 ianuarie, o vizita in Italia, la Vatican si la Ordinul Suveran Militar de Malta, a informat MAE. Vizita in Italia are ca principal obiectiv continuarea dialogului aprofundat in baza Parteneriatului strategic consolidat intre cele doua state. Principalele teme abordate vizeaza relatiile bilaterale si cooperarea sectoriala, inclusiv cea economica, agenda europeana, mai ales in contextul preluarii de catre Italia a presedintiei Consiliului UE in semestrul al II-lea al acestui an, extinderea UE, Vecinatatea estica si Republica Moldova, precum si teme de actualitate ale agendei internationale. Cu acest prilej, seful diplomatiei romane va fi primit de catre premierul italian, Enrico Letta, si va avea consultari bilaterale cu ministrul italian de Externe, Emma Bonino. Vizita la Roma va prilejui totodata o intalnire cu bursierii romani de la Academia Romana din Roma.

In cadrul vizitei la Vatican, vor avea loc discutii cu secretarul pentru Relatiile cu Statele al Curiei Romane, monseniorul Dominique Mamberti. Totodata, Corlatean va participa la Audienta generala a Papei Francisc. In contextul vizitei la Ordinul Suveran Militar de Malta, ministrul Afacerilor Externe va avea consultari cu marele cancelar al Ordinului Suveran de Malta, Jean-Pierre Mazery. Vizita la Roma se inscrie in contextul consultarilor periodice cu Republica Italiana, cu Vaticanul si cu Ordinul Suveran Militar de Malta si reflecta, totodata, obiectivele comune privind intensificarea cooperarii in plan regional, european si international, precizeaza Ministerul de Externe.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#corlatean europa, #romani italia, #locuri de munca strainatate , #Italia