Proiect pentru autonomia Tinutului Secuiesc: Ar urma sa aiba un presedinte. Ce sanse are sa treaca de Parlament?

Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 15:06
5963 citiri
Proiect pentru autonomia Tinutului Secuiesc: Ar urma sa aiba un presedinte. Ce sanse are sa treaca de Parlament?
Foto: captura Youtube

O initiativa legislativa cetateneasca privind declararea autonomiei Tinutului Secuiesc a fost publicata in Monitorul Oficial si urmeaza sa fie transmisa si catre Parlament, pentru discutare, alaturi de liste cu cel putin 100.000 de semnaturi.

Potrivit proiectului, Tinutul Secuiesc ar urma sa aiba Consiliu de Autoadministrare, o Comisie de Autoadministrare si un presedinte, precum si alte autoritati locale, la nivelul fiecarui scaun, care oglindesc actuala organizare din Romania.

Presedintele Tinutului Secuiesc ar reprezenta regiunea ca intreg si ar fi ales de catre cetateni prin alegeri libere si generale, prin vot secret si direct, pe o perioada de 4 ani. De asemenea, ar exista o limita de doua mandate pentru presedinti, iar presedintele ar putea fi eliberat din functie prin decizie a doua treimi dintre membrii Consiliului.

Presedintele va rosti urmatorul juramant: "Jur pe onoarea mea ca voi indeplini, cat voi putea de bine, functia care mi s-a incredintat, voi reprezenta si ocroti interesele populatiei Tinutului Secuiesc, voi respecta legile tarii si deciziile autoritatilor regiunii, Constitutia Romaniei".

Korodi: Este momentul sa se discute foarte deschis despre protectia minoritatilor

Liderul deputatilor UDMR, Attila Korodi, considera ca este momentul sa se discute "foarte deschis" despre instrumentele pe care le foloseste Romania pentru protectia minoritatilor.

Acesta a spus ca UDMR va decide in sedinta grupurilor parlamentare daca va sustine in Parlament acest proiect.

USR: Proiectul contrazice textul Constitutiei

Uniunea Salvati Romania a anuntat ca nu va sustine acest proiect, deoarece contrazice textul Constitutiei.

"Sustinerea asta masiva vad ca se manifesta prin zece persoane care au semnat aceasta initiativa. Stati sa vedem daca vom avea initiativa, pentru ca, deocamdata, au semnat-o zece cetateni. Am inteles ca a primit avizul negativ al Consiliului Legislativ.

Conform articolului 74 din Constitutie, dansii trebuie sa stranga o suta de mii de semnaturi de la cetateni care trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, de peste tot cate cinci mii de semnaturi, inclusiv din Bucuresti. Deci haideti sa vedem daca aceste o suta de mii de semnaturi se vor strange, ceea ce ma indoiesc", a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

Corlatean: E o obsesie recurenta; nu are niciun fel de sansa de reusita in Parlament

Fostul ministru de Externe Titus Corlatean, senator PSD, sustine ca declararea autonomiei ...citeste mai departe despre "Proiect pentru autonomia Tinutului Secuiesc: Ar urma sa aiba un presedinte. Ce sanse are sa treaca de Parlament?" pe Ziare.com

#proiect Tinut Secuiesc, #proiect autonomie Tinut Secuiesc, #proiect presedinte Tinut Secuiesc , #Stiri Guvern