Fostul ministru Corlatean sustine ca ambasadorii SUA si Olandei au facut presiuni in 2012 pentru numirea lui Kovesi

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 16:21
867 citiri

Fostul ministru al Justitiei, Titus Corlatean, a afirmat, miercuri, in cadrul audierii sale in Comisia SIPA, ca ambasadorii SUA si Olandei ar fi facut presiuni in 2012 pentru numirea Codrutei Kovesi "intr-o functie de varf" in Ministerul Public.

"Am confirmat faptul ca au existat la acel moment demersuri in sensul de presiuni pentru cel care va vorbeste, eram ministrul Justitiei la acel moment, ca o anumita nominalizare la o functie de conducere in cadrul Ministerului Public si am beneficiat de vizita a doi sau trei ambasadori la sediul Ministerului Justitiei, evident ca i-am primit, am stat de vorba", a spus fostul ministru al Justitiei.

El a mentionat doua cazuri in care pledoaria in favoarea lui Kovesi s-a facut foarte insistent. Este vorba de fostul ambasador american in Romania, Mark Gittenstein, si fostul ambasador al Olandei, Matthijs van Bonzel.

"Cel putin in doua cazuri (...) nu am apreciat insistenta si modalitatea in care s-a facut acel lobby. Pot intelege dorinta partenerilor ca sistemul judiciar din Romania sa functioneze, dar acesta trebuie sa functioneze de o maniera profesionista si independenta, in primul rand pentru interesul nostru al romanilor si al Romaniei, nu neaparat la presiunile unor ambasadori straini.

Nu am apreciat modul insistent al ambasadorului Olandei de la acel moment cu care am avut mai multe discutii. Nu am apreciat insistenta ambasadorului american, domnul Gittenstein, de la acel moment, pentru a face o nominalizare despre care se stie.

Era vorba de nominalizarea doamnei Kovesi in functia de varf si am discutat profesional in primul rand, pentru ca nu faceam politica cu domnia sa", a spus Corlatean.

Cristian Diaconescu, la Comisia SIPA: As vrea sa stiu pe unde zburda mapa mea profesionala sustrasa din arhiva. Si nu e singuraToader: Cand am venit la minister am fost avertizat ca acolo exista o bomba cu ceas - arhiva SIPA ...citeste mai departe despre "Fostul ministru Corlatean sustine ca ambasadorii SUA si Olandei au facut presiuni in 2012 pentru numirea lui Kovesi" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ambasadori Olanda SUA Laura Kovesi , #Stiri Guvern