PSD drege declaratiile lui Frunda: SUA nu sunt unchiul Sam, sunt cel mai important partener strategic al Romaniei

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 08:59
1561 citiri
PSD drege declaratiile lui Frunda: SUA nu sunt unchiul Sam, sunt cel mai important partener strategic al Romaniei

Deputatul PSD Sebastian Ghita sustine ca SUA sunt cel mai important partener al Romaniei, calificand drept "neinspirata" declaratia lui Gyorgy Frunda, care spusese, in contextul vizitei asistentului secretarului de stat american Victoria Nuland la Bucuresti, ca simte o superioritate a SUA.

Intrebat despre declaratiile lui Frunda, consilier al premierului, referitoare la relatia Romaniei cu Statele Unite ale Americii, deputatul Sebastian Ghita a declarat ca "neinspirat" este un cuvant prea bland si ca astfel de iesiri, ale unor "consilieri fara relevanta", nu pot aduce atingere relatiilor din Romania si SUA.

"Cred ca domnul Frunda bate campii. Nu vreau sa-l jignesc si sa spun ca a fost o declaratie idioata, dar cuvantul 'neinspirat' este mult prea bland. Statele Unite reprezinta cel mai important partener strategic al Romaniei. Dezvoltarea economica a Romaniei in conditii de siguranta si stabilitate depinde de acest parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. Domnul Frunda n-a realizat ca declaratiile sale vor fi folosite ca propaganda anti-Guvern", a declarat Sebastian Ghita.

Potrivit acestuia, directia occidentala Romaniei este incontestabila, iar relatiile privilegiate pe care Romania le are cu SUA nu pot suferi de pe urma unor declaratii generate de consilieri fara relevanta reala.

"Astfel de intalniri, intre factori de decizie din administratia americana si factori de decizie din administratia din Romania vizeaza aspecte importante, precum cooperarea economica si dezvoltarea unor parteneriate pragmatice, precum si teme de interes pentru investitiile economice americane in crestere, din Romania", a incheiat deputatul PSD.

György Frunda, consilier al premierului pe probleme juridice, de minoritati si relatii internationale, a declarat, pentru Ziare.com, ca Romania nu este o colonie si ca simte o anumita superioritate din partea Statelor Unite, facand referire la vizita pe care secretarul de stat adjunct american, Victoria Nuland, o va face in Romania.

"Mi se pare putin cu un aer de superioritate, ca si cum ar vorbi dirigintele cu elevii. E normal, traim intr-o lume globalizata, facem parte din sisteme strategice de aparare, dar ce ar fi daca spunem ca am merge noi in SUA sa verificam situatia condamnarilor la moarte, care contravine tuturor conventiilor internationale sau ca mergem sa verificam decizia Parlamentului din Colorado, de la 1 ianuarie, de a admite marijuana. (...) Nu e aroganta, dar arata o anumita superioritate a Unchiului Sam. Uncle Sam, who is the best and the strongest, Big Uncle Sam (Unchiul Sam, care e cel mai bun si mai puternic - nred) ", a spus Frunda.

Frunda: Romania nu este o colonie

Potrivit acestuia, vizita oficialului american "nu este asa intempestiva cum a fost prezentata de presa din tara noastra".

"Aceste vizite sunt planuite, se poarta dialoguri intre ministerele de Externe, se stabileste un program, se stabilesc niste scopuri, se negociaza si pe urma se vine aici. Nu e Romania o colonie si refuz aceasta idee, ca vine sa inspecteze in Romania nivelul sau stadiul drepturilor omului, statului de drept si a democratiei. Exista niste discutii, SUA au aratat nu niste ingrijorari, cum gresit au formulat ziarele, ci niste nelinisti, niste semne de intrebare in legatura cu niste decizii. Suntem si noi si Statele Unite membre NATO, suntem legati prin Deveselu, care e foarte important, si de aceea aceste dialoguri sunt benefice, cu conditia sa fie facute aproape pe picior de egalitate, ca sa nu spun chiar pe picior de egalitate", a mai comentat fostul senator.

Departamentul de Stat a anuntat, miercuri, ca Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene si eurasiatice al secretarului american de Stat, va efectua o vizita la Bucuresti in perioada 10-11 ianuarie, in cadrul unui turneu european.

Potrivit comunicatului, Nuland se va intalni, vineri si sambata, cu oficiali de rang inalt si membri ai societatii civile, cu care va discuta despre relatiile bilaterale, probleme regionale si eforturile de consolidare a statului de drept.

Secretarul american va fi primit de presedintele Traian Basescu

Surse oficiale au precizat ca Victoria Nuland va fi primita la Palatul Cotroceni de presedintele Traian Basescu.

Totodata, asistentul secretarului de Stat, John Kerry, are programata o intrevedere cu ministrul de Externe, Titus Corlatean.

Pe agenda oficialului american nu este prevazuta nicio intalnire cu oficiali de la Palatul Victoria.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, miercuri, ca programul premierului Victor Ponta era facut de multa vreme si nu putea fi modificat pentru a include o intrevedere cu asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, care va veni, vineri si sambata, in Romania.

"Este o vizita pe care eu o calific ca binevenita, cred ca este extrem de oportun sa discutam si vom discuta, cu siguranta, in primul rand aspectele legate de Parteneriatul Strategic, care este un parteneriat ce reprezinta cheia de bolta a politicii externe romanesti. Vom discuta cu siguranta si aspecte regionale, exista mare interes in expertiza Romaniei (...) Si vom discuta, cu siguranta, toate aspectele care pot fi de interes pentru ambele parti. Am vazut chestiunea cu statul de drept. Eu cred ca este o vizita binevenita pentru a avea aceast dialog si a clarifica eventuale chestiuni care trebuie clarificate", a precizat Corlatean.

Corlatean, fericit ca vor exista discutii directe si nu prin intermediul presei

"Eu cred ca, dupa perioada asta si mai agitata, in care s-a facut extrem de multa politica este bine sa discutam direct si nu prin intermediul presei si apreciez exact vizita doamnei Nuland la Bucuresti, pentru ca ne da prilejul sa discutam direct pentru a vedea exact unde ne aflam", a subliniat seful diplomatiei.

Intrebat de ce premierul Victor Ponta nu are o intrevedere cu Victoria Nuland, Corlatean a precizat ca agenda sefului Guvernului nu a putut fi modificata.

"E agenda pe o face partea americana. Inteleg ca e o intalnire la Cotroceni. In ceea ce priveste premierul, am discutat cu domnul prim-ministru de acum doua zile, atunci cand aceasta vizita a fost anuntata. Programul premierului era facut de multa vreme, asa incat, din motive obiective, acel program nu a putut fi schimbat si am mandatul premierului sa pot discuta orice fel de aspect pe care si partea americana si partea romana le considera necesare", a declarat Titus Corlatean.

Vizita Victoriei Nuland vine la scurt timp dupa ce Camera Deputatilor a adoptat o serie de modificari controversate la Codul Penal, criticate de reprezentantii diplomatici americani la Bucuresti.

Ambasada SUA la Bucuresti a sustinut, intr-un comunicat, ca amendamentele la Codul Penal adoptate de Camera Deputatilor "ar reprezenta un pas inapoi pentru Romania" si actiunea Parlamentului "este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei".

Un oficial de rang similar, Philip Gordon, asistentul pentru afaceri europene si eurasiatice al secretarului de Stat Hillary Clinton, s-a aflat la Bucuresti, in 13 august 2012, in urma crizei politice declansate de suspendarea presedintelui Traian Basescu.

#vizita Victoria Nulan, #relatii SUA Romania, #Sebastian Ghita SUA , #Stiri Guvern