Ministerul Energiei a emis decizia prin care se pot demara lucrarile de constructie a gazoductului BRUA, reiese dintr-un comunicat de presa al institutiei.
"Ministerul Energiei, in calitate de autoritate competenta pentru proiecte de infrastructura energetica de interes comun, a emis astazi, 21 martie 2018, Decizia exhaustiva privind gazoductul BRUA, un nou coridor de gaze naturale care va interconecta Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria", se arata in documentul remis, miercuri, AGERPRES.
Acest pas ofera dreptul operatorului Transgaz de a incepe efectiv lucrarile.
"Am emis decizia exhaustiva concomitent cu indeplinirea, de catre Transgaz, a tuturor conditiilor legale necesare pentru construirea acestui gazoduct european.
Acest moment este unul important pentru ca ne apropie de rolul pe care Romania si-l doreste in regiune.
Prin BRUA, Romania isi va putea exploata imensul potential al zacamintelor de gaze naturale din Marea Neagra si astfel vom deveni un factor de securitate energetica in aceasta parte a Europei", a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.
Conform unei informatii a Transgaz publicata pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, din calendarul estimativ de dezvoltare a proiectului BRUA, finalizarea Fazei I are ca termen sfarsitul anului 2019.
Proiectul BRUA consta in construirea unei conducte in lungime de aproximativ 479 kilometri si a trei statii de comprimare (Jupa, Bibesti si Podisor). Gazoductul va traversa judetele Giurgiu, Teleorman,... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 17:39
Romania si-a manifestat interesul de a se conecta la asa-numitul Coridor Sudic de Gaze (SGC), din Rusia spre Europa, a anuntat joi Maros Sefcovic, vicepresedintele Comisiei Europene si comisar european pentru Uniunea Energiei, relateaza site-ul agentiei de stiri Trend.
Sefcovic a facut aceste declaratii ca urmare a unei reuniuni ministeriale la Baku a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Romania a fost reprezentata de catre Iulian-Robert Tudorache, secretar de stat in cadrul Ministerului Energiei.
"2018 va fi o perioada speciala pentru implementarea proiectului Coridorului Sudic de Gaze. Gazele din Azerbaidjan vor ajunge in Europa in 2020. Este un proiect strategic care va consolida securitatea energetica a Europei si, prin urmare, UE sustine proiectul inca de la inceput", a spus vicepresedintele Comisiei Europene.
Maros Sefcovic a mai precizat ca, de la inceputul implementarii strategiei energetice, Uniunea Europeana a discutat cu tarile din Europa de Sud-Est pentru conectarea acestora la Coridorul Sudic de Gaze.
"Exprimarea interesului din partea unor tari precum Bulgaria si Romania are o importanta deosebita. Europa va fi mai puternica decat oricand datorita implementarii acestui proiect", a mai declarat inaltul oficial european.
Coridorul Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, va permite transportul a peste zece miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zacamantul azer Shah Deniz II din Marea Caspica pana in Italia.... mai mult
Joi, 15 Februarie 2018, ora 19:44
Romania si Ucraina au semnat un acord, joi, care prevede ca gazele naturale vor fi transportate in ambele sensuri pe traseul Isaccea - Negru Voda. Intelegerea vine dupa ce Comisia Europeana a demarat o investigatie fara precedent in tara noastra fix pe aceasta tema.
"Pentru a facilita fluxurile de gaze transfrontaliere si pentru a asigura accesul liber si nediscriminatoriu la infrastructura de transport a gazelor, reprezentantii societatii nationale de transport gaze naturale Transgaz, Romania, si cei ai operatorului national de transport si sistem din Ucraina, Ukrtransgaz, au semnat Acordul pentru interconectarea sistemelor de transport punct Isaccea, situat la frontiera romano - ucraineana in apropiere de Orlovka (pe teritoriul Ucrainei) si in apropiere de Isaccea (pe teritoriul Romaniei) ", se arata in comunicatul publicat pe site-ul transportatorului Ukrtransgaz, citat de News.ro.
Pana acum, tara noastra nu putea sa exporte gaze pe aceasta ruta, caci coridorul era rezervat de ...citeste mai departe despre "Romania a semnat un acord important cu Ucraina in domeniul gazelor naturale" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Iulie 2016, ora 14:27
Guvernul elen trage sperante de peste un an ca va deveni poarta principala de acces a gazelor naturale pe piata europeana. Visurile Atenei de a specula momentul initierii proiectului Turkish Stream au fost spulberate de tensiunile aparute intre Moscova si Ankara, dar speranta inca nu a murit.
Conform Bloomberg, Grecia ar putea dobandi un rol central in strategia de securitate energetica a Europei folosind interesul Iranului de a-si extinde piata de distributie pana la granita sud-estica a Uniunii Europene.
Ministrul elen al Energiei, Panos Skourletis, a confirmat faptul ca Atena si Teheranul sunt in discutii privind aprovizionarea Greciei cu gaze din Iran.
Din aceasta perspectiva, Grecia ar putea deveni si o poarta de intrare in Europa a gazelor extrase din campurile de sonde ale Iranului. Rezerva iraniana de gaze este una importanta, cel mai mare zacamant aflandu-se in administrarea companiei BP.
In ianuarie, oficialii eleni si cei de la Teheran s-au intalnit pentru a discuta detaliile contractului de achizitie de petrol iranian pentru rafinariile Hellenic Petroleum, unul dintre primele contracte majore pe piata europeana la care Iranul spera inca de la ridicarea sanctiunilor economice impuse de Occident.
Afacerea cu petrol lasa loc si unei colaborari in domeniul livrarii de gaze, recunoaste ministrul Skourletis.
"Ceea ce este sigur e ca Iranul vrea sa vanda gazul natural in forma lichefiata si este interesat in Grecia", a precizat ministrul Energiei de... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 18:05
Constructia coridorului de gaze intre Romania, Bulgaria si Grecia va incepe in martie 2016 si va fi gata la finele lui 2018, a anuntat miercuri ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova.
Conform planurilor initiale, infrastructura urma sa devina operationala "undeva" in 2018, citat de Novinite.
Temenuzhka Petkova a facut acest anunt dupa intalnirea descrisa drept "istorica" intre oficiali din Bulgaria, Grecia (ministrul Energiei, Panagiotis Lafazanis) si Romania (secretarul de stat in ministerul Energiei, Mihai Albulescu), care a avut loc la Sofia. Discutiile s-au focusat pe construirea asa-numitului "Coridor vertical de gaze" care va interconecta retelele de gaze ...citeste mai departe despre "Cand va fi gata coridorul de gaze intre Romania, Bulgaria si Grecia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 20:41
O serie de discutii trilaterale intre oficialii din ministerele pentru Energie ale Bulgariei, Romaniei si Greciei se va desfasura in perioada imediat urmatoare la Sofia, pentru a stabili crearea unui coridor comun de transport al gazelor naturale.
Prima reuniune de acest fel este programata miercuri, 22 aprilie, la aceasta participand ministrul bulgar pentru Energie, Temenuzhka Petkova, omologul sau din Grecia, Panagiotis Lafazanis si secretarul de stat Mihai Albulescu, din partea romana, informeaza agentia de presa Novinite.
Proiect comun
Discutiile vizand crearea unui coridor de transport al gazelor intre cele trei tari vin ca urmare a necesitatii de intarire a securitatii energetice in zona si a diversificarii de alimentare cu gaze naturale in regiunea sud-estica a Uniunii Europene.
Oficialii si grupurile de experti din cele trei tari vor lucra sub directa coordonare a grupului de nivel inalt pentru Conectivitatea retelelor de gaz in Centrul si Sud-Estul Europei, (CESEC), organism european care, din februarie, are un birou permanent la Sofia.
Grecii, momiti de oferta Gazprom
In acelasi timp, guvernul elen este tentat sa dea un raspuns favorabil ofertei venite din partea Gazprom, de realizare a unei retele de distributie a gazelor naturale pe teritoriul Greciei, arata reporterii agentiei bulgare Novinite.
Marti, presedintele companiei ruse, Alexei Miller, s-a aflat la Atena pentru a discuta cu ministrul Energiei, Panagiotis Lafazanis, si premierul... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 11:18
Ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, a declarat, joi, ca interconectarea retelelor de gaze dintre Romania si Bulgaria reprezinta un element foarte important pentru securitatea energetica a Europei, pe axa nord-sud, in timp ce Bogdan Aurescu a pledat si pentru coridoul Romania-Bulgaria-Grecia.
"Sud-estul Europei este foarte dependent de aprovizionarea cu gaz din Rusia si ca urmare a apropierii de Ucraina aceasta problema este tot mai evidenta. Aceste state (din sud-estul Europei) au un potential imens de a-si diversifica sursele de gaz si crrearea unei piete energetice europene care sa asigure gaze pentru toti cetatenii UE este o sarcina care nu mai trebuie amanata. In acest sens, edificarea unor sisteme de interconectare intre Bulgaria si Romania reprezinta un element foarte important pentru arhitectura securitatii energetice a Europei, pe axa nord-sud", a declarat, joi, la Bucuresti, ministrul Afacerilor Externe din Bulgaria, Daniel Mitov.
"Cu siguranta veti fi de acord cu mine ca securitatea ne face mai puternici, nu doar cea energetica. Pentru noi este de o importanta prioritara sa se faca aceasta conectare cu Romania", a mai spus Mitov.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat ca a discutat cu omologul bulgar "cat de important este ca interconectorul de gaz dintre Romania si Bulgaria sa se finalizeze cat mai rapid, dar, in egala masura, am discutat si despre un alt proiect care este sustinut de catre cele doua state si anume coridorul vertical... mai mult
Vineri, 20 Februarie 2015, ora 09:44
Coridorul de gaze care va interconecta retele de gaze naturale din Romania, Bulgaria si Grecia va avea o capacitate de 3-5 miliarde metri cubi pe an, potrivit unor documente publicate de Ministerul Energiei din Grecia citate de portalul bulgar novinite.
Marti, cele trei state au convenit sa construiasca un coridor vertical de gaze ca alternativa la proiectul gazoductului South Stream. Sursele de gaze pentru noul coridor vertical ar urma sa fie terminalul LNG Revithoussa din Grecia precum si conducta Trans Adriatic Pipeline, care ar urma sa transporte gaze naturale din bazinul Caspic, potrivit Agerpres.
Comisia Europeana este pregatita sa ia in considerare utilizarea fondurilor europene pentru a contribui la 'o integrare mai buna si solida a sistemului energetic din aceste tari in cadrul global energetic al UE', a declarat vicepresedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetica, Maros Sefcovic. mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 16:07
CE a inclus mai multe proiecte energetice la care participa si Romania, intre care AGRI si un gazoduct pe traseul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria, pe o lista de 250 de "proiecte de interes comun" la nivelul UE, care pot beneficia de finantare totala de aproape 6 miliarde euro in perioda 2014-2020.
Proiectele pot avea acces la sprijin financiar prin intermediul mecanismului Conectarea Europei, in cadrul caruia a fost alocat un buget de 5,85 miliarde de euro pentru "infrastructurile de transport energetic transeuropene in perioada 2014-2020", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE).
Astfel, proiectele care vizeaza Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector (AGRI) si sunt eligibile pentru fonduri europene includ gazoductul Constanta - Arad - Csanadpalota (Ungaria) si terminalul de gaze naturale lichefiate de la Constanta. AGRI face parte din coridorul energetic prioritar Gas East.
Romania este inclusa, de asemenea, in doua seturi de proiecte in cadrul coridorului sudic de transport al gazelor naturale (Southern Gas Corridor).
UE vrea sa finanteze un set de proiecte de infrastuructura de transport scalabila, precum si echipamente pentru livrarea pe piata UE a minim 10 miliarde de metri cubi pe an din regiunea Marii Caspice, prin Georgia si Turcia. Sunt posibile doua rute, prin Europa de Sud-Est catre Austria si prin Marea Adriatica catre Italia, noteaza Comisia.
Romania s-ar putea afla pe traseul unui gazoduct care sa lege Turkmenistan si Turcia de... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 17:14