Consortiul Nabucco, in cautare de finantare

Luni, 13 Iulie 2009, ora 16:03
1991 citiri
Consortiul Nabucco, in cautare de finantare

Consortiul Nabucco anunta ca va incepe negocierile oficiale cu institutii precum Banca Europeana pentru Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Mondiala (IFC), dar si cu institutii financiare de export, pentru finantarea gazoductului, relateaza NewsIn.

Potrivit datelor transmise de consortiul Nabucco, aproximativ 30% din investitie va fi finantata de partenerii din consortiu (capital propriu), iar 70% din finantare va proveni de creditori (capital din obligatiuni).

In prima etapa, finantarea va fi asigurata de institutii internationale precum Banca Europeana pentru Investitii sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si de agentii si banci care sustin exporturile diferitelor tari furnizoare.

Restul va fi asigurat de institutii financiare comerciale. Actionarii Nabucco sunt RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) si Botas (Turcia).

Fiecare actionar detine o participatie egala de 16,67% in cadrul Nabucco Gas Pipeline International GmbH (numit in continuare NIC). Costurile de constructie, conform evaluarii din vara lui 2008, sunt estimate la 7,9 miliarde euro.

De asemenea, membrii consortiului urmeaza sa inceapa activitatile de marketing pentru capacitatea de transport in cadrul procesului de rezervare de capacitati (open season) si sa finalizarea planurilor tehnice detaliate si realizarea studiilor privind impactul social si impactul asupra mediului.

In timpul procesului de rezervare de capacitati, un procent de 50% din capacitatile de transport va fi oferit partenerilor din consortiu, iar restul de 50% altor parti.

Acordul politic dintre tarile de tranzit pentru conducta Nabucco - Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria si Turcia - a fost semnat luni, la Ankara, in Turcia.

Germania nu este tara de tranzit, prin urmare nu participa la acord, dar si-a exprimat intregul sprijin politic.

"Finalizarea Acordului Interguvernamental reprezinta un pas important in realizarea proiectului.

Gazoductul are acum un cadrul legal stabil si poate garanta realizarea tranzitului de gaze naturale in conditii egale si transparente pentru toti clientii", a declarat directorul general al Nabucco Pipeline Int., Reinhard Mitschek.

La randul sau, presedintele Comitetului Executiv al Nabucco, Werner Auli, a precizat ca Acordul Interguvernamental stabileste cadrul politic si legal pentru proiect si ca acesta "constituie o expresie puternica a angajamentului politic al tuturor tarilor de tranzit, oferind companiei de proiect increderea necesara pentru a duce mai departe proiectul si pentru a opera cu succes gazoductul".

Acordul semnat va asigura un cadrul legal stabil pentru urmatorii 50 de ani, tot acum stabilindu-se faptul ca un procent de 50% din capacitatea gazoductului va fi rezervat pentru actionari, restul de 50% fiind destinat altor parti (transportatori).

In acelasi timp, Acordul Interguvernamental defineste metodologia pentru tarifarea standard. Aceste conditii se vor aplica timp de 25 de ani de la intrarea in operatiune a gazoductului si vor garanta acces in mod egal pentru toti participantii de pe piata.

In consecinta, Acordul Interguvernamental reprezinta o asigurare pentru statele ce urmeaza a furniza gazele naturale si care iau in considerare vanzarea de gaze catre posibilii transportatori ai Nabucco.

"Constituirea unui comitet politic (Comitetul Nabucco) va contribui la implementarea proiectului intr-un mod eficient si este destinat a servi drept sursa principala de informatii.

Acest forum va fi alcatuit din reprezentantii tarilor care au semnat acordul. Germania, Comisia Europeana, Banca Europeana pentru Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Nabucco Gas Pipeline Int. GmbH vor participa in calitate de observatori.

Urmatoarele etape ale proiectului Nabucco includ atat finalizarea unor acorduri precum Acordul pentru Sprijinirea Proiectului, incluzand planificarea tehnica detaliata, cat si evaluarile privind impactul social si de mediu.

In paralel, consortiul Nabucco va incepe negocieri cu bancile si va urmari comercializarea capacitatilor de trasport in cadrul procesului de rezervare de capacitati (open season)", spun reprezentantii OMV.

Gazoductul Nabucco, un proiect de care se vorbeste de mai bine de 10 ani

Nabucco este primul gazoduct care va lega regiunile cele mai bogate in gaze naturale din lume - regiunea Marii Caspice, Orientul Mijlociu si Egiptul - de pietele europene de gaze naturale.

Se preconizeaza ca cererea de gaze naturale la nivel european sa creaca semnificativ in urmatoarele doua decenii, in timp ce productia de gaze naturale in Europa este in scadere. In jurul Europei sunt disponibile rezerve enorme de gaze naturale, dar provocarea o reprezinta transportul gazelor catre consumatori.

Gazoductul porneste de la granita rasariteana a Turciei, traverseaza Bulgaria, Romania si Ungaria, ajungand la Baumgarten, langa Viena, intr-unul dintre cele mai importante centre de gaze naturale din Europa Centrala.

Odata finalizat, gazoductul cu o lungime de 3.300 de km va avea o capacitate anuala de 31 miliarde metri cubi gaze.

Ideea conductei a aparut in anii '90, de cand s-a construit conducta de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan, care traverseaza Azerbaidjan, Georgia si Turcia, prin care se aduce petrol din Republica Azerbaidjan direct la Marea Mediterana si care este incarcat in vapoare, fiind adus in Europa, ocolind Rusia.

Denumirea exacta a conductei Nabucco a fost hotarata undeva in 2002, dupa ce membrii consortiului de atunci au participat la spectacolul de opera "Nabucco", de Giuseppe Verdi.

In octombrie 2002, a fost incheiat acordului de cooperare in vederea realizarii studiului de fezabilitate pentru construirea gazoductului Nabucco, semnat de Botas, Bulgargaz, MOL, Transgaz si OMV. In 2005, a fost infiintata compania Nabucco Gas Pipeline International GmbH si, totodata, a fost finalizat studiul de fezabilitate.

Doi ani mai tarziu, in 2007, a fost numita compania britanice Penspen pentru a prelua rolul de inginer din partea proprietarului si managementul proiectului.

In februarie 2008, compania RWE din Germania se alatura consortiului Nabucco in calitate de al saselea partener.

Anul trecut, in luna iulie, a fost finalizat studiul de piata in vederea pregatirii pentru rezervarea de capacitati (marketingul pentru capacitatea conductei), care a confirmat existenta unei cereri puternice.

In aprilie 2009, a avut loc delegarea planificarii tehnice catre companii locale de inginerie din cele cinci tari Nabucco - Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria si Turcia.

In iulie 2009, s-a semnat Acordul Interguvernamental la Ankara, care asigura un cadru legal stabil pentru tranzitul gazelor naturale.

Principalele obiective strategice ale Nabucco sunt: deschiderea unui nou coridor de alimentare pentru Europa, cresterea rolului de tranzit al tarilor participante de-a lungul rutei, contributia la securitatea aprovizionarii pentru toate tarile partenere, precum si consolidarea rolului sistemului de gazoducte.

Inginerul proprietarului a fost deja angajat la finele lui 2007 si planificarea detaliata este pe cale de a fi realizata.

Constructia va incepe in 2011, iar primele gaze naturale vor trece prin conducta in 2014.

Lungimea gazoductului este de aproximativ 3.300 km, avand punctul de pornire la granita turco-georgiana si, respectiv, iraniano-turca, trecand spre Baumgarten prin urmatoarele sectiuni din tarile partenere: Turcia (2000 km), Bulgaria (400 km), Romania (460 km), Ungaria (390 km) si Austria (46 km). Constructia va avea nevoie de 200.000 de conducte, necesitand doua milioane de tone de otel. 

#ce, #consortiu, #gazoduct, #nabucco, #proiect, #tranzit , #stiri Energy Holding