Romania si Lituania vor dezvolta proiecte in domeniul gazelor naturale

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 17:34
2401 citiri
Romania si Lituania vor dezvolta proiecte in domeniul gazelor naturale

Romania si Lituania vor coopera pentru gasirea unor rute alternative de transport al gazelor naturale, a declarat presedintele Litianiei, Dalia Grybauskaite, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu.

Dalia Grybauskaite a mentionat in acest sens proiectele viitorului Coridor Sudic European si al gazoductului Nabucco.

"Lituania si Romania vor coopera in eforturile lor pentru a pune capat cat mai curand posibil a izolarii energetice ale unor regiuni distincte din UE, in probleme de securitate energetica si nucleara, precum si pentru a asigura o alternativa la aprovizionarea cu gaze naturale.

Viitorul Coridor Sudic european care va trece prin Romania si gazoductul Nabucco pot deschide noi oportunitati de import de gaze pentru Lituania", a declarat Grysbauskaite, potrivit unui comunicat al Presedintiei Lituaniei, dat publicitatii miercuri.

Romania si Lituania sunt dependente de un singur furnizor - Gazprom, a declarat presedintele Lituaniei anterior sosirii la Bucuresti. In acest sens, cele doua tari au un scop comun, si anume sa se alature pietei energetice pan-europene.

De asemenea, intr-un comunicat anterior, care anunta vizita oficiala la Bucuresti, Grybauskaite a evidentiat ca "Lituania si Romania impartasesc interese foarte asemanatoare in domeniul energetic".

Proiectul gazoductului Nabucco, de transport al gazelor naturale din Asia spre Europa, reprezinta si principala componenta a Coridorului Sudic. Va fi o conducta care va conecta regiunile cele mai bogate in resurse de gaze naturale de pe glob - regiunea Marii Caspice, Orientul Mijlociu - cu pietele europene de consum.

#Romania proiecte gaze naturale, #Romania cooperare Lituania gaze, #proiecte gaze naturale , #Gaze naturale