CE: Romania si-a manifestat interesul de a se conecta la Coridorul Sudic de Gaze

Joi, 15 Februarie 2018, ora 19:44
1134 citiri
CE: Romania si-a manifestat interesul de a se conecta la Coridorul Sudic de Gaze
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania si-a manifestat interesul de a se conecta la asa-numitul Coridor Sudic de Gaze (SGC), din Rusia spre Europa, a anuntat joi Maros Sefcovic, vicepresedintele Comisiei Europene si comisar european pentru Uniunea Energiei, relateaza site-ul agentiei de stiri Trend.

Sefcovic a facut aceste declaratii ca urmare a unei reuniuni ministeriale la Baku a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Romania a fost reprezentata de catre Iulian-Robert Tudorache, secretar de stat in cadrul Ministerului Energiei.

"2018 va fi o perioada speciala pentru implementarea proiectului Coridorului Sudic de Gaze. Gazele din Azerbaidjan vor ajunge in Europa in 2020. Este un proiect strategic care va consolida securitatea energetica a Europei si, prin urmare, UE sustine proiectul inca de la inceput", a spus vicepresedintele Comisiei Europene.

Maros Sefcovic a mai precizat ca, de la inceputul implementarii strategiei energetice, Uniunea Europeana a discutat cu tarile din Europa de Sud-Est pentru conectarea acestora la Coridorul Sudic de Gaze.

"Exprimarea interesului din partea unor tari precum Bulgaria si Romania are o importanta deosebita. Europa va fi mai puternica decat oricand datorita implementarii acestui proiect", a mai declarat inaltul oficial european.

Coridorul Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, va permite transportul a peste zece miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zacamantul azer Shah Deniz II din Marea Caspica pana in Italia.

Turcia, un important nod energetic, da in clocot: Se vor scumpi gazele si benzina?Cand vine vorba de gaze, Ungaria se uita la rusi, iar polonezii la americani - Dar Romania? ...citeste mai departe despre "CE: Romania si-a manifestat interesul de a se conecta la Coridorul Sudic de Gaze" pe Ziare.com

#Romania coridor sudic gaze, #Romania gaze Rusia Europa , #Stiri Macroeconomie