Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ZAMAN: Guler: Mariajul dintre Nabucco si South Stream e posibil

ZAMAN: Guler: Mariajul dintre Nabucco si South Stream e posibil

ZAMAN (Turcia) - Turcia incearca sa-si stabileasca un rol central pentru sine in strategia energetica globala, prin transformarea Anatoliei intr-un coridor pentru transportul energiei cu proiecte mari, precum Nabucco, Baku-Tbilisi-Ceyhan si Samsun-Ceyhan, in timp ce Rusia dezvolta proiecte alternative.Totusi, ministrul energiei, Hilmi Guler, nu percepe aceste actiuni ale celor doua tari ca fiind demersuri rivale; el defineste, mai degraba, proiectul Rusiei, South Stream, ca fiind complementar proiectului Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana si SUA, spunand ca parteneriatul cu Rusia este intotdeauna o posibilitate.


Ministrul a negat existenta unei rivalitati cu Moscova, mentionand ca fiecare proiect are propriul sau focus, clientii sai si pietele-tinta. El spune ca existenta unor gazoducte alternative este un avantaj. "Nu intentionam sa fim rivali nimanui cand ne elaboram proiectele si acestea sunt deschise tuturor. Am oferit deja parteneriatul Rusiei in multe proiecte, luand in considerare avantajele unor astfel de parteneriate. Dar toate acestea depinde de factorii economici, fezabilitate si conditiile din regiune. Avem intotdeauna comunicare cu Rusia si am discutat multe proiecte. Relatiile noastre sunt foarte bune", a mentionat Guler.


Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a denigrat recent proiectul Nabucco, ce prevede construirea unui gazoduct care sa lege Marea Caspica de Europa, spunand ca planurile alternative ale Rusiei sunt mai profitabile. Nabucco este inca in fazele initiale de planificare. Prin proiect, gazoductul, care a fost creat sa fie mijloc de diversificare a aprovizionarilor cu gaze si pentru reducerea dependentei energetice de Rusia, este menit sa furnizeze 30 miliarde metri cubi de gaze din Asia Centrala si regiunea caspica in Europa printr-o conducta de 3300 kilometri din Turcia prin Romania, Bulgaria si Ungaria, pana in Austria.


In cadrul unei manifestari organizate de ziarul 'Zaman', Guler a vorbit despre politicile energetice ale Turciei si despre activitatile ministerului sau. Reuniunea a avut loc vinerea trecuta, la sediul ziarului, la Istanbul. La reuniune au participat, printre altii, presedintele Asociatiei Industriei Petroliere si directorul general al Petrol Ofisi, Melih Turker, secretarul general al PETDER, Erol Metin, directorul Institutului Energiei din cadrul Universitatii Tehnice din Istanbul, dr. Abdurrahman Satman, directorul Observatoire Mediterraneen de l'Energie, Sohbet Karbuz, presedintele Electricity Generators, Onder Karaduman, presedintele Uniunii Companiilor Distribuitoare de Gaze, Mehmet Kazanci, presedintele Enerco, Fatih Baltaci, si seful Grupului Energetic al Holdingului Sabanci, Selahattin Hakman.


Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii sunt sustinatori puternici si fermi ai gazoductului Nabucco. Insa proiectul a fost incetinit din cauza costurilor mari si a incertitudinii privind sursele de aprovizionare. Moscova a dat o lovitura grea proiectului Nabucco, toamna trecuta, dupa ce ajuns la incheierea acordurilor cu Turkmenistanul si Kazahstanul pentru ca furnizarea de gaze naturale din aceste tari ale Marii Caspice sa se faza prin Rusia, epuizand principala sursa potentiala pentru gazoductul sustinut de UE.


Luna trecuta, in cursul vizitei la Moscova, ministrul de externe Ali Babacan a spus ca Turcia este deschisa pentru includerea gazelor rusesti in Nabucco. "Fiecare tara tinteste spre diversificarea resurselor sale energetice. Ce conteaza, de fapt, pentru noi e sa avem gaze naturale pentru gazoductul Nabucco provenind dintr-o varietate de surse. Noi luam in considerare politicile noastre pe aceste teme nu in competitie cu cele ale Rusiei; dimpotriva, luam in considerare aceste politic ca fiind complementare una cu cealalta", a spus Babacan.


La reuniune, Guler a spus ca obiectivul sau primordial e sa faca problemele energetice usor intelese de toti si sa se invete semnificatia productiei si conservarii energiei. El a mentionat ca a doua misiune, ca importanta, este adoptarea politicilor care reduc preturile energiei, reduc dependenta de resursele energetice straine si fac productivitatea sectorului energetic turc o valoare substantiala. Guler a declarat ca in cadrul acestei politici au incercat capitalizarea pozitiei strategice de la intersectia a doua continente, prin implementarea unor proiecte precum Nabucco si Baku-Tbilisi-Ceyhan.


"A fost greu sa se materializeze aceste proiecte din cauza numeroaselor obstacole tehnice, legale si diplomatice, dr ne-am asumat riscul de a finaliza aceste mari proiecte, fiecare dintre acestea reprezentand un pas major din punctul de vedere al transformarii Turciei in centru energetic", a declarat ministrul Guler. In plus, el a mentionat ca afacerile cu energie ale Turciei au inregistrat un val teribil al transformarii prin explorarea potentialului resurselor de energie reciclabila, printr-o mai buna utilizare a raurilor si resurselor geotermale in generarea energiei, prin prospectarea mai multor rezerve de carbune si explorarea unor noi rezerve de petrol si gaze. Ministrul a spus ca in trecut erau doar cateva companii care erau amintit cand se vorbea despre energie in Turcia, insa acum sute de noi veniti au format o afacere considerabila, creand locuri de munca pentru zeci de mii de oameni in intreaga tara. "Turcia traieste o transformare considerabila pe piata sa energetica", a spus Guler.


Ministrul a vorbit pe scurt si despre securitatea globala a aprovizionarilor cu energie si despre rolul jucat de Turcia in acest context. Turcia este intr-o pozitie decisiva intre consumatorii mondiali majori din Europa si centrele producatoare de energie din Orientul Mijlociu, bazinul caspic si Rusia, dupa cum a mentionat ministrul, adaugand ca acest lucru comporta o oportunitate semnificativa. "Din 2006, Europa a consumat 5,5 miliarde barili de petrol si 470 miliarde metri cubi de gaze naturale intr-un an. La est de noi avem 70 la suta din rezervele mondiale de energie, iar la vest sunt consumatorii", a spus ministrul.


Guler a evidentiat in continuare ca riscul e adaugarea de 15-20 dolari la pretul barilului de petrol, cifra care evidentiaza importanta asigurarii unei rute sigure pentru transportul energiei. Facand un corolar, ministrul a mentionat ca edificarea Turciei ca ruta de transport pentru petrol si gaze si evidentierea crescanda a integrarii regionale si a cooperarii ridica tara intr-o pozitie-cheie in domeniul energiei.


Ministrul a reamintit acordurile privind construirea unui gazoduct care sa transporte gaze din Egipt in Turcia, prin Irak si Siria. "Planificam sa ducem aceste gaze in Europa prin Nabucco, iar asta e foarte important pentru progresul economiei Irakului si stabilitatea regiunii. tinta noastra aici nu e doar economica. Vrem sa furnizam si pace, pentru ca traditiile noastre de stat ne impiedica sa adoptam doar o perspectiva economica in relatiile noastre cu vecinii nostri", a spus Guler.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1737 ori