Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

alternativa la south stream

UE vrea un Coridor Sudic in loc de South Stream

UE vrea un Coridor Sudic in loc de South Stream


Uniunea Europeana ia in calcul mai multe variante pentru gazoductul South Stream, proiect abandonat de Rusia, una dintre acestea fiind transportarea gazului din Azerbaidjan prin Turcia, in conditiile in care Romania, Bulgaria si Grecia au semnat un acord de cooperare in domeniu, relateaza AFP.

"Avem de gand sa infiintam un comitet director pentru a identifica si rezolva eventualele probleme ridicate de construirea Coridorului Sudic", a declarat Marcos Sefcovici, vicepresedinte al Comisiei pentru energie, citat de AFP.

El a afirmat ca Azerbaidjanul si Turcia au cerut UE lansarea acestei initiative, pentru a fi sigure ca Europa va contribui la proiectul Coridorului Sudic si a precizat ca cele doua state au dat "asigurari ferme" in ceea ce priveste implicarea lor in construirea acestui gazoduct, care ar trebui "sa aduca gazul la frontiera europeana pana in 2020".

In paralel, saptamana trecuta, Rusia si-a manifestat dorinta de a construi, impreuna cu o companie din Turcia, un gazoduct capabil sa livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia catre Turcia.

Marti, Romania, Grecia si Bulgaria au semnat un acord de cooperare la Bruxelles pentru dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze naturale si si-au aratat disponibilitatea de a sprijini proiectul Coridorului Sudic.

UE cauta rute prin care sa diversifice aprovizionarea cu gaz, pentru a reduce dependenta Europei de resursele Rusiei, pe fondul relatiei tensionate cu Moscova din cauza conflictului din Ucraina.

"Uniunea Europeana are nevoie sa diversifice nu doar rutele de transport al gazului, ci si sursele de energie", a declarat Claudio De Vincenti, secretarul italian de stat in domeniul energiei.

Coridorul Sudic ar urma sa transporte gaz din Marea Caspica prin Georgia si Turcia, prin gazoductul Tanap, iar apoi prin Grecia, Albania si Italia, prin conducta TAP. Aceasta retea ar urma sa asigure 20% din necesarul UE, potrivit Comisiei Europene. Coridorul Sudic ar urma sa livreze catre Europa 16 miliarde de metri cubi pe an, fata de cele 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an pe care trebuia sa le transporte South Stream.

Pe de alta parte, unii dintre ministrii de Energie prezenti la reuniunea de la Bruxelles si-au aratat interesul pentru constructia unei conducte care sa transporte gaz din Israel prin Cipru si Grecia, considerand ca ar trebui un studiu de fezabilitate pentru acest proiect, potrivit Bloomber

Saptamana trecuta, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat ca Moscova renunta la proiectul gazoductului ruso-italian, care implica sapte state membre si care trebuia sa securizeze aprovizionarea Uniunii Europene.

Proiectul gazoductul South Stream presupunea transportul de gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagra, catre tarile din sudul si centrul Europei.

South Stream a fost suspendat in momentul in care Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu tarile prin care urmeaza sa treaca gazoductul, printre care Austria, Bulgaria, Ungaria si Slovenia.

Comisia a apreciat ca aceste intelegeri incalca legislatia Uniunii Europene, care stipuleaza ca gazoductele nu pot apartine companiilor care se ocupa cu extractia gazelor naturale.

Gazprom detinea 50% din South Stream Transport, care urma sa construiasca gazoductul. Ceilalti actionari erau grupul italian Eni, cu o participatie de 20%, EDF din Franta si Wintershall din Germania, fiecare cu o participatie de cate 15%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1589 ori