Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

SUA vor crearea unor rute alternative de transport energetic catre Europa de vest

SUA vor crearea unor rute alternative de transport energetic catre Europa de vest

Administratia Bush vrea sa creeze un "coridor de sud" de conducte petroliere si gaze naturale pentru aprovizionarea Europei de vest, ca alternative la cele ale grupului rusesc Gazprom, potrivit unei declaratii in gata Congresului a sub-secretarul de stat Daniel Fried, relateaza www.armenews.com

"Coridorul de sud ar putea schimba harta strategica a Eurasiei, oferind Europei posibilitatea de primi cantitati mari de gaze naturale, ce vor asigura diversificarea surselor de aprovizionare si eliminarea dependentei din ce in ce mai mare fata de un furnizor si de reteaua acestuia de distributie", a explicat Fried cu ocazia dezbaterilor din Congresul american. Potrivit sub-secretarului de stat american, noile instalatii, a caror constructie este deja in curs, cu Turcia drept centru "al acestor mari eforturi strategice", vor constitui "o concurenta onesta si transparenta retelei masive de conducte de transport ale gazelor naturale, detinuta de Gazprom", a afirmat el.

Printre instalatiile deja construite, Fried a mentionat conducta petroliera Baku-Tbilisi-Ceyhan, construita cu ajutorul Statelor Unite ale Americii si intrata in functiune in luna iulie 2006. O conducta paralela pe ruta Baku-Tbilisi-Erzurum va fi pusa in serviciu pentru a transporta gaze naturale din Azerbaijan catre Turcia, a adaugat oficialul american. Printre alte proiecte, Fried a mentionat conducta petroliera Samsun - Ceyhan, ce va transporta petrol de pe litoralul turc al marii Negre pana la portul Ceyhan, prin marea Mediterana, ocolind astfel stramtoarea Bosfor.

"Trecem printr-o perioada de noi investitii ce vizeaza sporirea sigurantei energetice a comunitatii euro-atlantice", a declarat Fried. Acesta a mai anuntat ca exista discutii cu firmele petroliere din Kazahstan privind transportul productiei lor de petrol prin intermediul conductei Bakou-Tbilissi-Ceyhan, ceea ce ar majora cu 80% randamentul acestei conducte. "Insa perspectiva extinderii conductei de gaze naturale Baku-Tbilisi-Erzurum printr-o majorare a productiei din Azerbaijan are o importanta mai mare din punct de vedere strategic", a declarat oficialul american.

"Depunem eforturi alaturi de companiile acestea si guvernele implicate pentru ajutarea Azerbaijanului sa isi majoreze productia de gaze naturale pana in 2012-2014 pentru a inlocui conducta Turcia-Grecia-Italia, care nu este inca gata, precum si conducta de gaze naturale Nabucco, ce va uni Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria", a precizat Fried.

"Am contribuit la demararea negocierilor tripartite cu Ankara si Bagdad privind extractia de gaze naturale in nordul Irakului, pentru exportul catre Europa prin Turcia", a anuntat Fried, subliniind ca toate aceste proiecte vor face parte din "coridorul sud", pentru a face concurenta retelei de conducte ce apartine monopolului rusesc al gazelor naturale Gazprom.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 960 ori