Comisarul european pentru Energie pastreaza Nabucco in moarte clinica

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 15:37
1561 citiri
Comisarul european pentru Energie pastreaza Nabucco in moarte clinica

Proiectul gazoductului Nabucco West, care saptamana trecuta a fost respins pentru transportul gazelor naturale din Marea Caspica in Europa, nu este mort si ar putea fi in continuare o optiune pentru a transporta volume suplimentare de gaze naturale pe termen lung, a declarat comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger.

"Acesta este doar inceputul. Decizia de a construi TAP si de a transporta mai multe gaze naturale la o data ulterioara inseamna ca ruta de furnizare spre Austria, cunoscuta in prezent sub denumirea Nabucco West, este in continuare in discutie", a apreciat Guenther Oettinger, intr-un articol publicat vineri in cotidianul austriac Wirtschaftsblatt.

Comisarul european a mai spus ca decizia de saptamana trecuta nu a fost despre alegerea uneia dintre cele doua rute de tranzit ci despre deschiderea asa-numitului coridor sudic pentru furnizarea de gaze naturale din Marea Caspica. Uniunea Europeana sprijina de mult timp deschiderea coridorului sudic pentru a-si reduce dependenta de gazele naturale rusesti.

Aceste declaratii vin dupa ce, la sfarsitul lunii trecute, Consortiul Shah Deniz a ales proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP) pentru transportul gazelor naturale spre Europa via Grecia si Italia. Nabucco Vest si Trans-Adriatic Pipeline erau singurele doua proiecte care concurau pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan in Europa.

Trans Adriatic Pipeline (TAP) ar urma sa transporte anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale produse in Azerbaidjan de consortiul Shah Deniz pana in Europa, via o conducta cu o lungime de 870 de kilometri care ar urma sa ajunga pana in Italia, via Grecia si Albania.

Conducta Nabuco urma sa faca conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la granita turco-bulgara, tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria, pana la terminalul central-european de redistribuire de la Baumbarten, Austria. Actionarii Nabuco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) si Botas (Turcia).

Dupa alegerea proiectului TAP, actionarii Nabucco au anuntat ca au de gand sa discute care va fi urmatorul pas pentru proiectul lor. La randul sau, grupul OMV, unul dintre actionarii Nabucco, a declarat ca ar putea sa-si indrepte atentia spre livrarea de gaze naturale Europei din regiunea Marii Negre.

#esec Nabucco, #Comisia Europeana Nabucco, #transport gaze naturale Europa, #Nabucco gaze naturale , #Gaze naturale