Romania si-a manifestat interesul de a se conecta la asa-numitul Coridor Sudic de Gaze (SGC), din Rusia spre Europa, a anuntat joi Maros Sefcovic, vicepresedintele Comisiei Europene si comisar european pentru Uniunea Energiei, relateaza site-ul agentiei de stiri Trend.
Sefcovic a facut aceste declaratii ca urmare a unei reuniuni ministeriale la Baku a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Romania a fost reprezentata de catre Iulian-Robert Tudorache, secretar de stat in cadrul Ministerului Energiei.
"2018 va fi o perioada speciala pentru implementarea proiectului Coridorului Sudic de Gaze. Gazele din Azerbaidjan vor ajunge in Europa in 2020. Este un proiect strategic care va consolida securitatea energetica a Europei si, prin urmare, UE sustine proiectul inca de la inceput", a spus vicepresedintele Comisiei Europene.
Maros Sefcovic a mai precizat ca, de la inceputul implementarii strategiei energetice, Uniunea Europeana a discutat cu tarile din Europa de Sud-Est pentru conectarea acestora la Coridorul Sudic de Gaze.
"Exprimarea interesului din partea unor tari precum Bulgaria si Romania are o importanta deosebita. Europa va fi mai puternica decat oricand datorita implementarii acestui proiect", a mai declarat inaltul oficial european.
Coridorul Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, va permite transportul a peste zece miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zacamantul azer Shah Deniz II din Marea Caspica pana in Italia.... mai mult
Joi, 15 Februarie 2018, ora 19:44
Ministrul croat de interne, Ranko Ostojic, a propus miercuri Uniunii Europene crearea unor coridoare umanitare pentru a elimina astfel complicatiile generate in prezent de trecerea dezorganizata a granitelor de catre imigranti.
"De ce sa provocam atata suferinta. Suferim cu totii, refugiatii si toate tarile una dupa alta (...) cand ar fi mai bine sa se organizeze un coridor umanitar ce ar rezolva totul", a declarat oficialul croat in timpul unei vizite la centrul de primire a refugiatilor de la Opatovac, situat in apropierea granitei cu Serbia, relateaza agentia EFE.
Ungaria a terminat gardul de la granita cu Croatia in mai putin de o zi
La aceasta tabara au avut loc anterior incidente, fortele de ordine fiind ...citeste mai departe despre "Coridoare umanitare pentru refugiati - solutia pentru criza imigrantilor?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 22:36
Constructia coridorului de gaze intre Romania, Bulgaria si Grecia va incepe in martie 2016 si va fi gata la finele lui 2018, a anuntat miercuri ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova.
Conform planurilor initiale, infrastructura urma sa devina operationala "undeva" in 2018, citat de Novinite.
Temenuzhka Petkova a facut acest anunt dupa intalnirea descrisa drept "istorica" intre oficiali din Bulgaria, Grecia (ministrul Energiei, Panagiotis Lafazanis) si Romania (secretarul de stat in ministerul Energiei, Mihai Albulescu), care a avut loc la Sofia. Discutiile s-au focusat pe construirea asa-numitului "Coridor vertical de gaze" care va interconecta retelele de gaze ...citeste mai departe despre "Cand va fi gata coridorul de gaze intre Romania, Bulgaria si Grecia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 20:41
O serie de discutii trilaterale intre oficialii din ministerele pentru Energie ale Bulgariei, Romaniei si Greciei se va desfasura in perioada imediat urmatoare la Sofia, pentru a stabili crearea unui coridor comun de transport al gazelor naturale.
Prima reuniune de acest fel este programata miercuri, 22 aprilie, la aceasta participand ministrul bulgar pentru Energie, Temenuzhka Petkova, omologul sau din Grecia, Panagiotis Lafazanis si secretarul de stat Mihai Albulescu, din partea romana, informeaza agentia de presa Novinite.
Proiect comun
Discutiile vizand crearea unui coridor de transport al gazelor intre cele trei tari vin ca urmare a necesitatii de intarire a securitatii energetice in zona si a diversificarii de alimentare cu gaze naturale in regiunea sud-estica a Uniunii Europene.
Oficialii si grupurile de experti din cele trei tari vor lucra sub directa coordonare a grupului de nivel inalt pentru Conectivitatea retelelor de gaz in Centrul si Sud-Estul Europei, (CESEC), organism european care, din februarie, are un birou permanent la Sofia.
Grecii, momiti de oferta Gazprom
In acelasi timp, guvernul elen este tentat sa dea un raspuns favorabil ofertei venite din partea Gazprom, de realizare a unei retele de distributie a gazelor naturale pe teritoriul Greciei, arata reporterii agentiei bulgare Novinite.
Marti, presedintele companiei ruse, Alexei Miller, s-a aflat la Atena pentru a discuta cu ministrul Energiei, Panagiotis Lafazanis, si premierul... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 11:18
Coridorul de gaze care va interconecta retele de gaze naturale din Romania, Bulgaria si Grecia va avea o capacitate de 3-5 miliarde metri cubi pe an, potrivit unor documente publicate de Ministerul Energiei din Grecia citate de portalul bulgar novinite.
Marti, cele trei state au convenit sa construiasca un coridor vertical de gaze ca alternativa la proiectul gazoductului South Stream. Sursele de gaze pentru noul coridor vertical ar urma sa fie terminalul LNG Revithoussa din Grecia precum si conducta Trans Adriatic Pipeline, care ar urma sa transporte gaze naturale din bazinul Caspic, potrivit Agerpres.
Comisia Europeana este pregatita sa ia in considerare utilizarea fondurilor europene pentru a contribui la 'o integrare mai buna si solida a sistemului energetic din aceste tari in cadrul global energetic al UE', a declarat vicepresedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetica, Maros Sefcovic. mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 16:07
Uniunea Europeana ia in calcul mai multe variante pentru gazoductul South Stream, proiect abandonat de Rusia, una dintre acestea fiind transportarea gazului din Azerbaidjan prin Turcia, in conditiile in care Romania, Bulgaria si Grecia au semnat un acord de cooperare in domeniu, relateaza AFP.
"Avem de gand sa infiintam un comitet director pentru a identifica si rezolva eventualele probleme ridicate de construirea Coridorului Sudic", a declarat Marcos Sefcovici, vicepresedinte al Comisiei pentru energie, citat de AFP.
El a afirmat ca Azerbaidjanul si Turcia au cerut UE lansarea acestei initiative, pentru a fi sigure ca Europa va contribui la proiectul Coridorului Sudic si a precizat ca cele doua state au dat "asigurari ferme" in ceea ce priveste implicarea lor in construirea acestui gazoduct, care ar trebui "sa aduca gazul la frontiera europeana pana in 2020".
In paralel, saptamana trecuta, Rusia si-a manifestat dorinta de a construi, impreuna cu o companie din Turcia, un gazoduct capabil sa livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia catre Turcia.
Marti, Romania, Grecia si Bulgaria au semnat un acord de cooperare la Bruxelles pentru dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze naturale si si-au aratat disponibilitatea de a sprijini proiectul Coridorului Sudic.
UE cauta rute prin care sa diversifice aprovizionarea cu gaz, pentru a reduce dependenta Europei de resursele Rusiei, pe fondul relatiei tensionate cu Moscova din cauza conflictului... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 12:34
Romania a pledat pentru materializarea coridorului transcaspic pentru transportul gazelor naturale si pentru conexarea cu Dunarea a coridorului de transport M.Caspica-M.Neagra intr-o intalnire pe care secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut-o joi, la Bucuresti, cu un inalt oficial din Kazahastan, informeaza NewsIn.Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a avut joi o intrevedere cu ministrul adjunct al petrolului si gazelor din R. Kazahstan, Berik Tolumbaiev, presedinte al partii kazahstaneze in Comisia Mixta Interguvernamentala de colaborare comercial-economica si tehnico-stiintifica, ale carei lucrari au loc la Bucuresti in perioada 29-30 septembrie 2011.
Potrivit MAE, Bogdan Aurescu a exprimat sprijinul Romaniei privind materializarea coridorului transcaspic pentru transportul gazelor naturale din Bazinul Marii Caspice catre Europa.
Demnitarul roman a subliniat si importanta intensificarii eforturilor comune privind materializarea coridorului de transport Marea Caspica - Marea Neagra si conexarea acestuia cu recent lansata Strategie Europeana a Dunarii, transportul pe fluviul Dunarea oferind cea mai ieftina cale de acces spre centrul Europei.
De asemenea, au fost discutate aspecte regionale, cu accent asupra Regiunii Extinse a Marii Negre. In context, oficialul roman a incurajat partea kazaha sa foloseasca oportunitatile oferite de implementarea Strategiei UE pentru Dunare.
Oficialul kazah a salutat nivelul foarte bun al dialogului politic la cel mai... mai mult
Joi, 29 Septembrie 2011, ora 18:58
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat relevanta cooperarii dintre porturile Constanta si Turkmenbashi in vederea crearii unui coridor de cooperare interregional Marea Neagra - Marea Caspica, intr-o runda de consultari bilaterale cu prim-adjunctul ministrului turkmen de externe, Vepa Hajiev, POTRIVIT nEWSiN.In cadrul consultarilor, purtate la Asgabat, secretarul de stat Bogdan Aurescu si prim-adjunctul ministrului de externe al Turkmenistanului au abordat si aspecte privind cooperarea economica si in domeniul energetic.Pe langa necesitatea dezvoltarii cooperarii in domeniul energetic (in acest sens fiind salutata reuniunea din luna noiembrie 2011 de la Bucuresti a Grupului de lucru bilateral pe probleme de energie), partile au convenit asupra importantei crearii unui Grup de lucru similar in domeniul transporturilor.Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat, in context, relevanta cooperarii dintre porturile Constanta si Turkmenbashi in vederea crearii unui coridor de cooperare interregional Marea Neagra – Marea Caspica.De asemenea, oficialul roman a exprimat sprijinul Romaniei privind materializarea coridorului transcaspic pentru transportul gazelor naturale din Bazinul Marii Caspice catre Europa.Acest coridor ar putea ajuta la materializarea gazoductului Nabucco.In acelasi timp, partea romana a evidentiat, cu exemple concrete, interesul companiilor romanesti de sporire a prezentei pe piata turkmena, in domenii precum: energetic - petrol, gaze... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 17:43
Romania sprijina dezvoltarea Coridorului energetic sudic care va conecta piata europeana la rezervele din regiunea Marii Caspice si Orientului Mijlociu, iar proiectul Nabucco este prioritar pentru partea romana in cadrul acestui coridor, a declarat, vineri, la New York, premierul Emil Boc.El s-a intalnit cu emisarul special al SUA pentru Eurasia si problematica securitatii energetice, Richard Morningstar, si a apreciat "procesul permanent de consultare cu Statele Unite" pe probleme de energie, potrivit Guvernului.
"Dorim sa ne asumam un rol activ, la nivelul tarilor central si est-europene, in promovarea unei abordari integrate a proiectelor europene si a politicii UE privind siguranta energetica", a spus Boc.
El s-a referit si la contributia importanta pe care proiectul de transport al gazelor AGRI o poate avea la dezvoltarea Coridorului energetic sudic si la securitatea energetica europeana, asigurand cea mai scurta ruta intre gazul din regiunea caspica si pietele europene.
In acest context, seful Executivului a exprimat aprecierea si sprijinul Romaniei pentru eforturile americane vizand extinderea cooperarii cu tarile din zona Marii Caspice si stimularea interesului acestora pentru piata europeana, arata sursa citata.
Premierul a mai aratat ca strategia energetica a Romaniei a fost elaborata in acord cu obiectivele Uniunii Europene in domeniu si ca Romania este o sustinatoare activa a cooperarii in cadrul Consiliului pentru energie UE-SUA, dorind sa se implice activ... mai mult
Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 00:20