Romanii au pierdut 1 miliard de euro de la BMW pentru ca nu vor "sa se spele pe dinti"!

Duminica, 05 August 2018, ora 11:39
1031 citiri
Romanii au pierdut 1 miliard de euro de la BMW pentru ca nu vor "sa se spele pe dinti"!

In seara zilei de 6 februarie 1999, in timpul primei vizite in Ungaria a unui premier roman dupa 1989, seful guvernului maghiar de atunci, Viktor Orban, l-a invitat pe omologul sau de la Bucuresti la o cina intr-un celebru restaurant budapestan, Gundel, plin (ca in fiecare seara, de altfel) cu oameni obisnuiti.

In timpul ospatului cu delicioasele mancaruri unguresti impecabil preparate, Orban i-a propus lui Radu Vasile sa realizeze impreuna un coridor de autostrazi care sa lege Bucurestiul de Budapesta, pe traseul aproximativ Bucuresti-Brasov-Cluj-Napoca-Oradea-Debrecen-Budapesta.

Unul dintre putinii companioni ai lui Radu Vasile la acea cina memorabila, ministrul Transporturilor de atunci, Traian Basescu, a sarit ca ars la auzul acestei propuneri, spunand ca nu exista nicio motivatie pentru constructia unei autostrazi pe traseul indicat de Orban, deoarece valorile de trafic nu justificau o asemenea investitie.

Pentru a explica plastic cam ce spunea Basescu in 1999, putem apela la o figura de stil celebra: "Nu ma spal pe dinti, pentru ca oricum nu ma saruta nimeni. Evident, insa, ca nu ma va saruta nimeni, pentru ca nu sunt spalat pe dinti!".

Au trecut aproape 20 de ani de la acel moment si guvernele succesive ale Romaniei au ramas consecvente in a nu "se spala pe dinti": astazi, la aproape 12 ani de la aderarea la UE, avem doar 777 km de autostrada, la o suprafata a teritoriului national de 238.397 kmp si la o populatie de aproximativ 20 de milioane.

Vecina noastra Ungaria, lipsita de imaginatia bogata a lui Traian Basescu, s-a tot "spalat pe dinti" in asteptarea saruturilor: a ajuns la un numar dublu de km de autostrada (1.500), la o suprafata de 93.030 kmp si o populatie de sub 10 milioane de locuitori, adica are o densitate de autostrazi de 5 ori mai mare decat noi. De 5 ori!

Hai sa vedem cum arata cele doua retele de autostrazi comparate:

Sursa: wikipedia.org/Hotnews.ro

Nu-i asa ca cele doua imagini alaturate va dau frisoane? Ei bine, am face bine sa ne obisnuim cu aceasta comparatie, pentru ca ea ne va dicta viitorul si va indeparta pe multi dintre cei care ar dori sa ne sarute vreodata.

Cine are retele performante de transport va avea si industrie auto performanta

Batalia pentru viitor este o batalie pentru infrastructuri: de transport, de energie, de comunicatii. Fiecare zi pe care o pierdem fara sa construim un kilometru de autostrada este o zi care se adauga decalajului care desparte Romania de Europa Centrala.

...citeste mai departe despre "Romanii au pierdut 1 miliard de euro de la BMW pentru ca nu vor "sa se spele pe dinti"!" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#autostrazi Romania Ungaria, #industrie auto Romania Ungaria , #Stiri Macroeconomie