Rusia nu vrea să prelungească acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră: ”Volumele noastre nu au scăzut”

Duminica, 17 Decembrie 2023, ora 14:49
0 citiri
Rusia nu vrea să prelungească acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră: ”Volumele noastre nu au scăzut”
Navă de transport FOTO Unsplash

Rusia nu este interesată în prelungirea acordului privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, a relatat duminică agenţia de presă rusă RIA, citându-l pe ministrul rus al agriculturii Dmitri Patruşev, transmite Reuters.

Oficialul rus a adăugat că este vorba în mare parte de o decizie politică, dar că Rusia va continua să-şi exporte cerealele, întrucât are cumpărătorii săi.

"Volumele noastre de export de grâne, ţinând cont de încetarea acordului privind cerealele, nu au scăzut în niciun caz, chiar au crescut uşor", a declarat Patruşev, potrivit RIA.

Rusia s-a retras în iulie din acordul care a permis Ucrainei să exporte cereale via porturile sale la Marea Neagră. Rusia a argumentat că acest acord nu asigură livrarea de cereale către ţările cele mai sărace, precum şi că exporturile ruse de cereale şi îngrăşăminte continuă să se confrunte cu obstacole, aminteşte Reuters.

La începutul lui decembrie, Ucraina a susţinut că a exportat şapte milioane de tone de mărfuri de la crearea, în luna august, a unui coridor prin Marea Neagră, în pofida ameninţărilor ruseşti de represalii asupra navelor care circulă în zonă.

La rândul său, Nikolai Patruşev afirma la sfârşitul lui noiembrie că, după o recoltă record de peste 151 de milioane de tone cereale şi legume - inclusiv aproape 99 de milioane de tone de grâu -, Rusia îşi va putea acoperi propriile necesităţi şi va putea expedia cantităţi record "partenerilor străini".

...citeste mai departe despre "Rusia nu vrea să prelungească acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră: ”Volumele noastre nu au scăzut”" pe Ziare.com

#cereale ucraina, #Rusia, #Marea Neagra , #Stiri International