Oficial american: ”România va rămâne cea mai importantă rută alternativă de export pentru cerealele din Ucraina”

Luni, 15 Ianuarie 2024, ora 11:32
0 citiri
Oficial american: ”România va rămâne cea mai importantă rută alternativă de export pentru cerealele din Ucraina”
Utilaj agricol FOTO / Pixabay

Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că, în afara propriului coridor al Kievului de la Marea Neagră, România va rămâne pentru Ucraina cea mai importantă rută alternativă de export pentru cereale și pentru alte produse.

Jim O’Brienm, adjunctul secretarului american de stat pentru afaceri europene și euroasiatice, a transmis joi, 11 ianuarie, că, în luna decembrie, Ucraina a exportat aproximativ 7,5 milioane tone de cereale, în mare parte prin propriul său coridor, dar și prin portul Constanța, potrivit US News&World Report, citată de Rador Radio România.

”Prevăd un oarecare echilibru în acest sens. Pentru a se redresa, Ucraina trebuie să-și exporte produsele. Eu cred că, păstrând actualele cote de export, aproximativ 7 milioane tone de cereale și încă un milion de tone de alte produse lunar, ar însemna peste $25 miliarde pentru PIB-ul economiei ucrainene. Asta înseamnă un venit din taxe situat între 5 și 6 miliarde dolari “, le-a spus O’Brien reporterilor.

O’Brien și directorul general din Comisia Europeană pentru mobilitate șu transport s-au întâlnit regulat cu oficiali din România, Moldova și Ucraina ca să găsească niște căi de impulsionare a capacității tranzitului de cereale.

...citeste mai departe despre "Oficial american: ”România va rămâne cea mai importantă rută alternativă de export pentru cerealele din Ucraina”" pe Ziare.com

#cereale ucraina, #Marea Neagra, #port, #romania cereale , #Stiri Macroeconomie