Guvernatorii bancilor centrale din Europa descopera ca zilele de aur in care erau admirati sunt de domeniul trecutului, transmite Bloomberg.
La mai mult de un sfert de secol dupa ce statele membre ale Uniunii Europene au decis ca dobanda de referinta nu trebuie sa fie influentata de factorul politic, autoritatile monetare incep sa devina calul de bataie al politicienilor. La fel ca si presedintele american, Donald Trump, politicienii europeni sunt fericiti sa tarasca guvernatorii bancilor centrale prin noroi.
"Zilele de aur ale independentei bancilor centrale sunt de domeniul trecutului. Banca centrala, in loc sa fie vazuta ca singura institutie care ne ajuta sa evitam falimentul, incepe sa fie vazuta ca dusmanul poporului" a declarat fostul oficial al Bancii Angliei, Charles Goodhart, adaugand ca atacurile se vor intensifica.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a tras un semnal de alarma in luna octombrie a anului trecut ca independenta bancilor centrale este atacata, insa acest avertisment a fost ignorat.
La un deceniu dupa izbucnirea crizei financiare mondiale, care a extins foarte mult competentele lor, oficialii bancilor centrale sunt obligati sa calce cu atentie, facand un echilibru intre nevoie de responsabilitate in fata opiniei publice si amenintarile care vin din zona politicului unde controlul se poate transforma in abuz, scrie sursa citata.
"Este important sa vedem ca aceasta tendinta face parte dintr-o schimbare mai ampla de... mai mult
Duminica, 03 Martie 2019, ora 17:55
Turcia a eliminat, luni, o clauza care stipula ca mandatul guvernatorului Bancii centrale are o durata de cinci ani, printr-o ordonanta de urgenta publicata cu putin timp inainte ca presedintele Recep Tayyip Erdogan sa depuna juramantul pentru un nou mandat.
Decretul, publicat in Monitorul Oficial, a eliminat o clauza care prevedea ca "guvernatorul Bancii Centrale este numit printr-o decizie a cabinetului pentru un mandat de cinci ani. Guvernatorul poate fi reconfirmat in functie la finalul acestei perioade", transmite Reuters.
De asemenea, s-a renuntat la cerinta ca vice-guvernatorii Bancii Centrale sa aiba o experienta de cel putin 10 ani in domeniul financiar bancar, precum si la prevederea ca vice-guvernatorii sa fie propusi de guvernator.
Incepand de luni, Turcia trece la un regim prezidential, punand capat mai multor decenii de democratie parlamentara, dupa ce Erdogan a castigat peste 52% din voturi la alegerile din 24 iunie.
Investitorii sunt de mult timp ingrijorati de independenta Bancii Centrale a Turciei. Cabinetul Erdogan, care urmeaza sa fie prezentat in cursul acestei zile, va fi urmarit cu atentie pentru semnale cu privire la directia viitoare a politicii monetare si a politicii monetare.
In luna mai a acestui an, Erdogan declara ca in situatia in care va fi reales va exercita un control mai mare asupra politicii monetare, declaratii care au dus la prabusirea lirei pana la un minim istoric de 4,9290 lire pentru un dolar.
Erdogan, care se... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 09:59
Guvernatorul bancii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, nu se arata speriata de perspectiva unei piete a petrolului prabusita pentru mult timp de acum incolo, cat de coruptia institutionalizata din Rusia si lipsa de reforme.
"Ma ingrijoreaza ritmul scazut de implementare a reformelor in economie care ar putea stimula investitiile private", a declarat Nabiullina intr-un interviu Bloomberg, afirmatiile ei punand si mai multa presiune pe umerii lui Vladimir Putin.
Coruptie si nesiguranta
"Intreg setul de masuri menit sa faca Rusia mai atractiva pentru investitiile private este foarte important. Este ingrijoratoare lentoarea cu care se petrec aceste schimbari", apreciaza guvernatorul Bancii Rusiei.
Comentariile Nabiullinei sunt aproape o minge ridicata la fileu pentru presedintele Vladimir Putin, confruntat deja cu o serie de solicitari din partea guvernului Medvedev de a adopta noi masuri menite sa scoata tara din recesiune.
Oficialii Bancii Rusiei au reusit sa reduca impactul prabusirii pietei petrolului din 2014 recurgand la o depreciere a rublei controlata in ultima instanta printr-un joc abil al dobanzii de referinta, dar intreg sistemul economic din tara ramne in continuare afectat de coruptie si ineficienta.
Raportul Transparency International din 2014 privind nivelul coruptiei plaseaza Rusia pe locul 136 din 174 de tari, alaturi de Nigeria si Kirghizstan, mult mai jos de locul 82 ocupat in 2000, anul de inceput al regimului Putin la Moscova.... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 11:19
2Banca centrala a Rusiei a abandonat miercuri politica interventiilor nelimitate pe piata valutara pentru sustinerea rublei, accelerand procesul de liberalizare a cursului, in urma deprecierii puternice a monedei din ultima perioada, relateaza Financial Times.
Institutia a anuntat ca reduce semnificativ sprijinul pentru rubla, urmand sa cheltuiasca pana la 350 de milioane de dolari pe zi cu interventiile pe piata valutara. Pana acum nu exista o limita a acestor interventii, iar banca a vandut pana la 2,5 miliarde de dolari pe zi, in ultimele saptamani, pentru sustinerea monedei.
Economistul sef pentru piete emergente al Capital Economics, Neil Shearing, a declarat ca aceasta schimbare este echivalenta cu trecerea la flotarea libera a rublei.
Banca Rusiei intentiona initial sa treaca la flotarea libera pana la sfarsitul acestui an, dar depreciarea puternica a monedei, provocata de scaderea preturilor petrolului si sanctiunile occidentale impotriva Rusiei, au obligat institutia sa devanseze masura.
O decizie care linisteste apele
Analistii considera ca decizia elimina temerile ca Moscova ar putea recurge la controlul rublei pentru a preveni deprecierea rapida a monedei, potrivit Mediafax.
Rubla s-a depreciat cu aproape 25% de la jumatatea acestui an. In general, economistii si analistii din Rusia afirma ca devalorizarea nu afecteaza economia, intrucat contribuie la compensarea impactului bugetar al reducerii preturilor petrolului. Scaderea puternica a rublei... mai mult
Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 09:00
Banca centrala a Ucrainei a crescut rata dobanzii de referinta luni noaptea, pentru prima data in ultimele opt luni, in incercarea de a sustine moneda tarii, grivna, si de a limita inflatia, in contextul agravarii crizei politice.
Rata dobanzii la care institutia imprumuta bancile comerciale a fost majorata de la 6,5% la 9,5%, iar cea pentru finantarile overnight de la 7,5% la 14,5%, deciziile nefiind anticipate de analisti, scrie cotidianul Financial Times.
Actiunile secesioniste din estul Ucrainei s-au intensificat luni, dupa ce separatisti prorusi au preluat controlul unor cladiri guvernamentale din mai multe orase, ignorand un termen limita de predare transmis de autoritatile de la Kiev.
"Banca centrala considera necesar sa faca acest pas pentru a creste valoarea monedei nationale, pentru a limita inflatia si pentru a stabiliza situatia de pe piata monetara", a notat banca intr-un comunicat.
Decizia monetara surprinzatoare vine in timp ce guvernele statelor occidentale incearca sa prezinte un front unit in fata actiunilor Moscovei.
Potrivit bancii centrale, sistemul bancar ucrainean a pierdut de la inceputul anului 10% din depozitele in grivne, in timp ce depozitele in valuta au scazut cu 14%.
Banca Ucrainei a inceput sa lucreze pentru tranzitia la un regim de tranzactionare libera a monedei si intentioneaza sa treaca la un regim integral de tintire a inflatiei in 12 luni, a declarat, duminica, presedintele institutiei, Stepan Kubiv, la Washington,... mai mult
Marti, 15 Aprilie 2014, ora 14:00
Bancile centrale ar trebui sa fie independente in stabilirea politicii monetare dar ar trebui de asemenea sa aiba competente de monitorizare a stabilitatii pietei financiare subordonate autoritatilor de supervizare, a declarat vineri economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, intr-un interviu acordat publicatiei germane "Handelsblatt", transmite Reuters.
"Independenta bancilor centrale ar trebui sa fie stratificata. Politica monetara clasica trebuie sa ramana independenta. Controlul pietelor financiare de catre banca centrala ar trebui totusi subordonata autoritatilor de supervizare", a explicat oficialul FMI.
Germania ar trebui sa aiba un rol mai important in Europa si ar trebui sa se axeze mai degraba pe investitii decat pe economii, a afirmat Olivier Blanchard.
Acesta a adaugat: "Daca exista o lectie care trebuie invatata in urma crizei, aceasta ar trebui sa fie: nu este suficient sa urmaresti cu atentie stabilitatea financiara. Trebuie de asemenea sa urmaresti cu atentie stabilitatea sistemului financiar".
De asemenea, economistul sef al FMI a cerut majorarea tintei de inflatie in zona euro la 4%, de la 2% in prezent, deoarece astfel s-ar putea reduce rata dobanzii in timpul perioadelor de criza.
BCE ar trebui sa ia in considerare metode de reduce costurile de creditare pentru intreprinderile mici si mijlocii, a declarat Blanchard. Acesta si-a exprimat ingrijorarea ca statele europene ar putea scadea ritmul adoptarii reformelor structurale din cauza... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 13:40
Fondul spaniol pentru restructurarea bancara (Frob) ar trebui sa urgenteze vanzarea celor doua banci nationalizate, aflate sub controlul Frob, a declarat guvernatorul Bancii Centrale a Spaniei, Luis Maria Linde, intr-un discurs rostit in fata conducerii institutiei.
Oficialul spaniol nu a numit cele doua banci dar cele care corespund descrierii sunt Catalunya Banc si NCG Banco. Frob nu a reusit sa vanda Catalunya Banc deoarece potentialii investitori s-au temut de riscurile suplimentare din bilantul bancii, transmit Bloomberg si Reuters.
Spania si-a recastigat aproximativ 65% din competitivitatea pierduta in timpul bulei imobiliare, conform unui raport al Bancii Centrale a Spaniei. Costurile cu forta de munca in sectorul privat spaniol au scazut cu 7 puncte procentuale din 2009, cand inregistrau un nivel record.
"Castigurile obtinute in domeniul competitivitatii, sprijinite de costurile moderate cu forta de munca, precum si capacitatea mai ridicata a companiilor spaniole de a avea acces la pietele internationale s-au dovedit a fi cele mai solide elemente de sprijin al economiei in aceasta noua faza a recesiunii", se arata in raportul Bancii Centrale a Spaniei. Produsul Intern Brut al Spaniei, a patra economie a zonei euro, s-a contractat cu 0,5% in perioada ianuarie-martie 2013, fiind al saptelea trimestru consecutiv de declin.
Anul trecut, Comisia Europeana a aprobat planurile de restructurare ale celor patru banci spaniole nationalizate. In schimbul... mai mult
Sambata, 01 Iunie 2013, ora 10:38
Unele dintre cele mai importante banci centrale din lume se afla in situatia de a privi dezarmate la provocarile economice din 2012.
Federal Reserve, Banca Centrala Europeana si alte institutii financiare din tarile industrializate forteaza deja limitele politicii monetare si din cauza presiunii in crestere, ele nu vor putea sa continue in aceasta directie, scrie Reuters.com.
Asadar, singurul as din maneca liderilor bancilor centrale este puterea cuvantului, care insa nu s-a dovedit eficienta de fiecare data. Cu toate acestea, ramane singurul instrument disponibil pentru a le transmite pietelor financiare directia de mers.
"Se naste o noua politica, cea bazata pe palavrageala, intr-un context in care situatia este tot mai problematica, mai complexa", este de parere Eric Green, economist al TD Securities.
Puterea cuvantului
Cum obligatiunile americane au inceput sa creasca la sfarsitul lui martie, semnaland o relansare economica, seful Federal Reserve, Ben Bernanke, a sustinut un discurs concentrat pe slabiciunile pietei fortei de munca. Astfel, pietele financiare s-au entuziasmat, in speranta ca Fed pregateste cea de-a treia runda de relaxare fiscala.
Raportul asupra pietei muncii a aratat, intr-adevar, ca ritmul de crestere a locurilor de munca s-a injumatatit in martie, in comparatie cu lunile precedente, oferind din nou incredere investitorilor.
Oficialii Fed, in frunte cu Bernanke, vor sustine discursuri si in aceasta saptamana, iar investitorii... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 13:31
Cele mai importante trei riscuri sub controlul bancilor sunt stirbirea reputatiei, frauda angajatilor si incapacitatea de a retine cei mai buni angajati.
Studiul pune pe primele trei locuri intr-un top 10 al riscurilor globale, aflate sub controlul bancilor sau nu, incetinirea cresterii economice, schimbarile legislative si disponibilitatea capitalului, releva un raport AON, prezentat marti seara in cadrul conferintei "Atentie, riscurile nu sunt in criza", organizat de AON Romania si Institutul Bancar Roman in Bucuresti, citate de Mediafax.
"Despre riscuri se vorbeste de obicei atunci cand se produc, desi atunci este tardiv. Studiul AON arata ca industria financiara percepe o crestere accentuata a riscului operational dupa declansarea crizei in 2008, situatie valabila si in Romania", a spus Valentin Tuca, directorul AON Romania Broker de Asigurare.
Intrucat industria bancara se indreapta spre o schimbare a modelelor de business, riscurile sunt in crestere, sustine Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman.
Bancile care provin din tarile afectate de criza datoriilor suverane sunt atent supravegheate de Banca Centrala a Europei, sustine Ion Dragulin, directorul Directiei Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei.
El a mai spus ca in acest moment conditiile Romaniei de accesare a fondurilor externe sunt destul de bune. CDS-ul, asigurarea de default care masoara perceptia investitorilor despre riscul tarii, se ridica la 431 de... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 09:52