Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu: Licitatiile repo, metoda eficienta de control al cursului de schimb

Isarescu: Licitatiile repo, metoda eficienta de control al cursului de schimb


Limitarea licitatiilor saptamanale repo derulate de BNR este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb, a declarat, la Varsovia, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

Astfel, impactul unei limitari a lichiditatii asupra cursului este mai eficace decat modificarea dobanzii, a explicat guvernatorul BNR.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat vineri un curs de referinta in urcare, pentru a cincea sesiune consecutiv, la 45809 lei/euro, un nou maxim al ultimelor 11 saptamani si aproape de recordul consemnat la inceputul lunii august.

Euro se mentine la maximul istoric al ultimelor 11 saptamani

BNR a anuntat luni ca a plafonat din nou la 6 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo dupa ce saptamana trecuta a reluat limitarea finantarii, pe fondul cresterii cursului pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro. Bancile au atras intreaga suma, insa cererea a atins un nivel record, de 21,4 miliarde lei.

La finele lunii septembrie, Consiliul de Administratie al BNR a mentinut rata dobanzii de politica monetara la 5,25% pe an.

BNR a reinceput saptamana trecuta sa limiteze sumele imprumutate prin licitatiile repo, cand a acordat unui numar de 11 banci sase miliarde lei (1,3 miliarde de euro).

Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie, BNR a imprumutat bancile cu sumele solicitate.

BNR lupta pentru leu: Pune presiune, din nou, pe lichiditatea din piata

Cele patru licitatii repo organizate de BNR in luna august au avut sumele plafonate, pentru prima data din 2008, iar leul a beneficiat partial de decizia bancii centrale, intrucat dobanzile practicate de banci au crescut usor.

Un efect al plafonarii imprumuturilor in licitatia repo de lunea trecuta a fost vizibil la licitatia organizata de Ministerul Finantelor Publice pentru certificate de trezorerie cu scadenta la 11 luni, cand Trezoreria a reusit sa imprumute doar 578,3 milioane lei, fata de nivelul programat de 1 miliard de lei.

Totodata, randamentul a crescut la 6,02% pe an, de la nivelul de 5,95% pe an acceptat precedenta licitatie cu titlturi cu scadenta apropiata, de 12 luni.

Luni, Finantele au imprumutat 625 milioane de lei prin certificate la 11 luni, sub valoarea indicativa si la un randament mediu de 6,08%, in crestere usoara fata de cel platit la licitatia organizata in urma cu o saptamana, de 6,02%.

Valoarea indicativa a operatiunii a fost un miliard de lei, iar ofertele bancilor au insumat 1,6 miliarde de lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2073 ori