Administratorii unuia dintre cele mai populare grupuri de Facebook destinate calatoriilor turistilor romani in Grecia au incercat sa confirme informatia furnizata de Claudiu Nasui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (MEAT).
Potrivit declaratiei din 12 aprilie a lui Nasui, Grecia isi redeschide granitele pentru turism din 16 aprilie, iar romanii pot intra facil pe teritoriul statului elen prezentand un test PCR negativ sau certificatul de vaccinare.
Ministrul a mai declarat ca informatiile au fost obtinute in urma discutiilor cu ambasadoarea Greciei in Romania.
Administratorii grupului de Facebook Forum Grecia au incercat sa confirme declaratiile ministrului Nasui in conditiile in care noile conditii de calatorie ar urma sa intre in vigoare peste doar cateva zile.
"Am solicitat Ambasadei Greciei in Romania confirmarea informatiilor dlui. Claudiu Nasui, in legatura cu deschiderea granitelor Greciei, pentru turistii romani, incepand cu 16 aprilie, iar raspunsul Ambasadei a constat in link-ul catre https://travel.gov.gr/#/. Asadar, diplomatic, nu confirma/ nu infirma. Asteptam sa se materializeze vorbele, in comunicari oficiale din partea Greciei", se arata intr-o postare din 13 aprilie pe pagina grupului de Facebook mentionat.
Linkul-raspuns al Ambasadei Grecia se refera la conditii de calatorie valabile inca din 11 noiembrie 2020. Potrivit acestora, tara este in lockdown, iar turistii pot intra doar prezentand un test molecular pentru... mai mult
Marti, 13 Aprilie 2021, ora 14:29
Autoritatile de la Atena au anuntat lista celor 19 tari care vor putea trimite turisti in Grecia din 15 iunie, pe lista figurand si Romania, Cipru, Israel, China, Japonia, Australia, Bulgaria, Serbia, Polonia, Ungaria si Cehia.
Miercuri, ministrul elen al Turismului, Harry Theoharis, a prezentat planul "Repornirea turismului", in care se precizeaza ca din 15 iunie Grecia va permite intrarea turistilor, initial din tarile alese "pe criterii epidemiologice".
Mai mult, Theoharis a declarat ca turistii care vin in Grecia nu trebuie sa se testeze pentru coronavirus inainte de a calatori si nici nu vor fi in carantina dupa sosire.
Grecia a intocmit o lista de 19 tari (unde datele epidemiologice sunt "bune") care vor putea trimite turisti in Grecia din 15 iunie.
Peste 500 de plaje din Grecia au fost redeschise sambata, in conditiile in care tara incearca sa gaseasca un echilibru intre asigurarea masurilor de protectie fata de pandemia de COVID-19 si revitalizarea sectorului turistic.
Autoritatile au impus respectarea masurilor de distantare fizica pe plaja, noile norme precizand si distanta minima dintre umbrele. Pe o suprafata de 1.000 de metri patrati va fi permis accesul al cel mult 40 de persoane, iar intre tijele umbrelelor trebuie sa fie cel putin patru metri.
Turismul si industriile conexe genereaza aproximativ 30% din Produsul Intern Brut al Greciei si au ajutat aceasta tara sa ramana pe linia de plutire in timpul crizelor financiare care au durat... mai mult
Joi, 21 Mai 2020, ora 17:08
MAE avertizeaza romanii care calatoresc in Grecia ca exista riscul contractarii virusului West Nile, in conditiile in care pana acum au fost anuntate 25 de cazuri, doua persoane decedand.
"Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla sau doresc sa calatoreasca in Republica Elena ca autoritatile responsabile au anuntat asupra riscului contractarii virusului West Nile pentru perioada de vara. Pana in prezent au fost raportate un numar de 25 de cazuri, dintre care 2 (doua) persoane au decedat. Se recomanda sa se foloseasca imbracaminte care sa acopere cea mai mare parte a corpului si, de asemenea, sa foloseasca repelente si spray atat pentru corp, cat si pentru mediul inconjurator", conform avertizarii transmise News.ro.
Regiunile afectate pana in prezent sunt: Katerini, Topeiros Xanthi, Nestos Kavala, Larisa, Sofades Kaditsas, East Attica, Spata.
Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numarul de telefon al Ambasadei Romaniei la Atena: +302106728879, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCR) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.
De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie cu caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de permanenta al Ambasadei Romaniei in Republica Elena +306978996222 si cel al Consulatului General al Romaniei la Salonic +306906479076.
Ministerul Afacerilor Externe recomanda... mai mult
Duminica, 04 August 2019, ora 16:27
Presedintele Klaus Iohannis considera ca adoptarea monedei euro reprezinta cel mai important proiect de tara dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si intentioneaza sa cheme partidele parlamentare la consultari pe aceasta tema.
O prima discutie a avut loc la Palatul Cotroceni, cu premierul Victor Ponta si guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Dupa intalnire, premierul Victor Ponta a precizat ca termenul obiectivului este 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Uniunii Europene si a vorbit despre posibilitatea organizarii unui referendum pe aceasta tema.
Este acesta insa un termen realist pentru un asemenea pas? Poate Romania sa indeplineasca in mod real conditiile intrarii in clubul euro si mai ales conditiile pentru a face fata competitiei din eurozona? Ar trebui sa ne dorim aderarea sau, dimpotiva, ar trebui sa fim sceptici in fata posibilelor dezavantaje?
Analistul economic Constantin Rudnitchi ne-a explicat ce conditii avem de indeplinit pentru aderarea la ...citeste mai departe despre "Vrem cu adevarat in zona euro? Stim pretul? "Euroaria nu e spital!"" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 07:55
Moscova a mai facut, luni, un pas catre realizarea gazoductului ce ar aduce gaz rusesc in sudul Europei, ocolind Ucraina, odata cu semnarea unui acord cu Grecia pentru construirea conductei considerate o rivala a proiectului european Nabucco, relateaza Wall Street Journal, potrivit NewsIn.Aceasta noua mutare a Rusiei, noteaza cotidianul economic american, ar putea pune presiune pe proiectul Nabucco, in care este implicata si Romania si prin care Uniunea Europeana doreste sa-si diminueze dependenta de resursele rusesti.
Proiectul South Stream - dezvoltat de Gazprom si compania italiana Eni SpA - va transporta pe sub Marea Neagra gazul din Rusia si Asia Centrala catre pietele europene.Monopolul de stat OAO Gazprom si operatorul sistemului de transport al gazului din Grecia, DESFA S.A, vor crea o companie comuna, in care cele doua grupuri detin cate jumatate din actiuni. Joint-venture-ul se va ocupa de proiectarea, finantarea, construirea si folosirea conductei South Stream pe teritoriul Greciei.Rusia deja a incheiat acorduri bilaterale cu Bulgaria, Ungaria, Serbia, Croatia, Slovenia si Austria pentru proiectul South Stream, gazoductul fiind proiectat sa transporte intre 31 de miliarde si 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.Anul trecut, Rusia a intrerupt furnizarea de gaze catre Ucraina, in urma unui diferend legat de pret, ceea ce a afectat alimentarea Europei Occidentale, in conditiile in care cea mai mare parte a gazului importat din Rusia tranziteaza conductele... mai mult
Luni, 07 Iunie 2010, ora 17:54
Analistii casei de brokeraj X-Trade Brokers considera ca Romania nu va fi afectata in mod special, comparativ cu alte tari, de problemele din Grecia si afirma ca daca aceasta amenintare ar fi fost reala agentiile de evaluare nu ar fi ridicat recent perspectiva ratingului Romaniei."Situatia din Grecia a «explodat» public in ultimele saptamani, dar deficientele structurale sunt mai vechi; daca ar fi fost sa aiba anumite influente speciale asupra Romaniei, acestea s-ar fi manifestat deja.
Daca amenintarile ar fi fost reale, probabil ca agentiile de clasificare financiara nu ar fi ridicat recent perspectiva ratingului Romaniei.In plus, problema reducerii expunerii bancilor elene pe piata romaneasca a putut fi luata in calcul de ceva timp de Banca Nationala a Romaniei si ma indoiesc ca guvernatorul BNR nu are «un plan B».
In plus, sa nu uitam recenta emisiune de obligatiuni in euro, considerata de investitori drept foarte atractiva", a declarat intr-un raport Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a casei de brokeraj X-Trade Brokers.Standard & Poor's a revizuit, marti, de la negativa la stabila, perspectiva ratingurilor pe termen lung ale Romaniei, in valuta si moneda locala, ca urmare a programului sustinut de reforma bugetara si a probabilitatii ca Guvernul sa continue respectarea acordului cu FMI.Safta considera ca impactul unei posibile reduceri a creditelor acordate in Romania de bancile elene ar putea fi atenuat prin pregatirea unor... mai mult
Luni, 15 Martie 2010, ora 15:41
Bulgaria risca in mai mare masura decat Romania sau Turcia sa fie afectata de criza bugetara pe care o traverseaza Grecia, deoarece bancile grecesti controleaza 28% din piata bancara bulgara, sustin analistii Citigroup, citati de Bloomberg."Bulgaria conduce in ceea ce priveste prezenta bancilor grecesti, fiind urmata de Romania si Turcia", apreciaza economistii Citigroup, intr-un raport publicat joi. "Aceasta face, insa, tara mai vulnerabila la socuri adverse asociate cu finantarea bancilor grecesti", estimeaza acestia.
Principalul risc de contagiune este pe canalul bancar, considera Citigroup, care estimeaza ca deficitul bugetar urias al Greciei "ar putea impinge bancile elene sa-si reduca bilanturile in regiune, ceea ce va restrange puternic disponibilitatea creditului".
Totusi, Citigroup precizeaza ca nu exista vreun indiciu ca acest tip de contagiune a inceput sa se materializeze. Pe de alta parte, relatiile comerciale intre Grecia si Bulgaria, Turcia si Romania sunt prea putin extinse pentru a exista vreun impact asupta cresterii economice in aceste state, estimeaza analistii grupului bancar american.
Cele mai extinse legaturi comerciale cu Grecia le are Bulgaria, dar chiar si in cazul acestui stat riscul este redus, in conditiile in care exporturile catre piata elena reprezinta doar 2,5% din PIB.
In ceeea ce priveste investitiile grecesti, acestea reprezinta sub 10% din total in fiecare din cele trei state, proportie insuficienta pentru a reprezenta vreun risc major... mai mult
Joi, 11 Februarie 2010, ora 23:58