Companiile medii se asteapta la cresteri in 2015 - Sondaj

Miercuri, 11 Martie 2015, ora 10:44
1558 citiri
Companiile medii se asteapta la cresteri in 2015 - Sondaj
Foto: Bogdan Ion, Country Manager Partner, EY România

Marea majoritate a companiilor de dimensiuni medii (87%) din Europa evalueaza ca pozitiva situatia actuala a afacerii lor si au perspective optimiste cu privire la viitorul lor apropiat.

Cel mai recent studiu EY arata ca aproape jumatate dintre companiile de dimensiuni medii din Europa (46%) se asteapta ca performantelor lor in urmatoarele sase luni sa se imbunatateasca si doar 7% dintre companii anticipeaza o deteriorare a activitatii de business.

"Cel mai ridicat nivel de optimism se inregistreaza in servicii si industria producatoare. Cele mai atractive conditii pentru derularea afacerilor se intalnesc, in prezent, in Turcia, Irlanda si Marea Britanie, iar cele mai nefavorabile in Grecia", se arata in comunicatul EY.

50% din companiile medii din Europa si 64% din cele din Romania se asteapta la cresterea cifrei de afaceri in 2015

In privinta evolutiei cifrei de afaceri, 50% dintre companiile medii din Europa se asteapta la cresterea veniturilor, conform barometrului EY European Mid-Market, comparativ cu 64% dintre companiile medii romanesti, conform studiului EY Romania O noua viziune a cresterii 2015.

Ce asteptari sunt pe termen scurt

Asteptarile pe termen scurt privind evolutia economiilor nationale sunt prudent optimiste: in 14 din cele 21 de tari se asteapta o imbunatatire a situatiei economice interne, in vreme ce in 6 tari se estimeaza o depreciere a acesteia.

In linie cu perspectivele economice pozitive, companiile de dimensiunii medii din Europa intentioneaza sa-si creasca volumele de investitii.

Aproape 3 din 10 companii europene au in plan cresterea nivelului total de investitii in urmatoarele sase luni, in vreme ce doar 7% din ele intentioneaza sa reduca acest nivel.

Procentajul companiilor care intentioneaza sa creasca nivelul investitiilor este cel mai ridicat in industria producatoare, iar cel mai mic in constructii si energie.

Si pe piata fortei de munca asteptarile sunt pozitive: numarul locurilor de munca este estimat sa inregistreze crestere in toate cele 21 de tari, pe primele locuri situandu-se Irlanda si Marea Britanie. In timp ce in Grecia se asteapta doar o crestere modesta.

Ce riscuri vad companiile medii

Conform raspunsurilor reprezentatilor companiilor de dimensiuni medii din Europa, cel mai mare risc pentru dezvoltarea companiilor lor il reprezinta preturile ridicate ale materiilor prime, urmat de situatia precara a economiei nationale si tendintele economice slabe din pietele vecine.

De asemenea, tensiunile geopolitice reprezinta o amenintare importanta, mai mult de o companie din cinci fiind afectata de criza din Ucraina.

Ca politici publice pentru stimularea cresterii economice, cele mai multe companii europene de dimensiuni medii vad ca prioritara cresterea investitiilor publice. In doar 4 din cele 21 de tari participante la sondaj (Elvetia, Luxemburg, Gemania si Austria) consolidarea bugetara/reducerea deficitului sunt considerate drept prioritati cheie.

Cine sunt companiile medii din Romania

"In Romania, din top 300 companii romanesti, peste 260 intra in definitia de companie de dimensiune medie conform definitiei (cifra de afaceri intre 10-500 mil EUR) studiului EY European Mid-Market Barometer. Iar din cele 300 de companii, doar 20% sunt controlate de antreprenori romani.

Avand in vedere scaderea investitiilor straine din ultimii ani, sustinerea dezvoltarii acestor companii de tip mid-market este foarte importanta pentru evolutia economiei romanesti si pentru dinamizarea mediului de afaceri local", spune Bogdan Ion, Country Manager Partner, EY Romania.

Ce este European Mid-Market

European Mid-Market, primul barometru EY dedicat companiilor de dimensiuni medii realizat la nivelul intregii Europe, are la baza un sondaj reprezentativ derulat in randul a 6.000 de companii de dimensiunii medii din 21 de tari europene, privind perspectivele economice si conditiile de business.

Esantionul a cuprins companii care au inregistrat o cifra de afaceri anuala situata intre 10 si 500 milioane de EUR. Sondajul telefonic a fost realizat de un institut independent de cercetare a pietei (Valid Research, Germania) in perioada noiembrie - decembrie 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#companii medii perspective 2015, #studiu companii medii Romania, #European Mid Market EY , #Cifra de afaceri