Franta a gasit mai multe cazuri de carne de cal nedeclarata in produse etichetate drept continand doar carne de vita decat orice alta tara din Uniunea Europeana, mai mult de una din opt mostre fiind testate pozitiv, potrivit primelor rezultate ale testelor ADN comandate in urma scandalului cu carne de cal, informeaza Reuters.
Comisia Europeana va anunta rezultatele testelor in cursul zilei de marti, insa surse UE citate de agentia de presa sustin ca, potrivit unui raport CE din 9 aprilie, din 353 de teste efectuate in Franta, 47 au relevat prezenta ADN-ului de cal.
Raportul CE include date complete din 11 tari europene. Grecia a inregistrat al doilea cel mai mare numar de rezultate pozitive (36 din 288), cu o rata de 12,5%. Germania a gasit ADN de cal in 29 de mostre din 867.
In Marea Britanie, unde carne de cal a fost deja gasita in hamburgeri si alte produse vandute de lanturi de magazine, precum Tesco, niciun test din 150 efectuate in total nu a relevat prezenta ADN-ului de cal.
Potrivit unui oficial UE citat, de asemenea, de Reuters, Marea Britanie a inregistrat cele mai multe rezultate pozitive pentru prezenta fenilbutazonei, un medicament veterinar cu posibile consecinte negative pentru oameni, in cadrul unui al doilea set de teste asupra carnii de cal destinate consumului uman.
'Fenilbutazona este acum foarte concentrata in Marea Britanie, in special pentru ca aceasta tara a testat fiecare cal sacrificat inainte de februarie, asadar au facut un numar... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 11:03
Guvernul francez a identificat in total cinci circuite care au dus la includerea carnii de cal in produsele preparate din Franta, etichetate ca fiind de vita, a anuntat marti ministrul delegat al Consumului Benoit Hamon, relateaza AFP.
Pe langa filiera companiei Spanghero, de la care a pornit scandalul, "am identificat patru noi circuite, este posibil sa existe si altele", a anuntat Hamon in cadrul unei conferinte de presa in Parlamentul european de la Strasburg.
Acesta a precizat ca serviciile sale nu dispun de niciun element pentru a suspecta companiile vizate de aceste noi patru circuite ca si-au inselat intentionat consumatorii. Acestea ar putea sa fie si ele "victime" ale furnizorilor de carne.
Doua dintre aceste filiere vizeaza companii care au anuntat deja ca au detectat carne de cal in produsele lor: este vorba de fabricantul conservelor de carne de vita Covi si Gel Apes, furnizor al marcilor William Saurin si Panzani, a precizat Hamon.
In alte doua cazuri, prezenta carnii de cal este marginala, a adaugat acesta.
Ministrul a mai declarat ca testele ADN practice pe esantioanele din produsele preparate prelevate din magazine au dezvaluit initial o puternica prezenta a carnii de cal (in noua teste din zece), insa ca la a doua testare aceasta rata a scazut puternic (din cele 40 de teste ale seriei a doua, doar doua contineau carne de cal).
"Cu cat facem mai multe teste, cu atat gasim mai putina carne de cal, este incurajant", a comentat Hamon.... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 08:11
Scandalul carnii de cal genereaza beneficii surprinzatoare pentru companiile care se ocupa chiar cu vanzarea carnii de cal.
Europa a fost socata sa afle ca, in semipreparatele inghetate pe a caror eticheta scria ca sunt facute din carne de vita se regasea si carne de cal, declansandu-se anchete in cel putin 16 tari, inclusiv in Romania, si o dezbatere privind etichetarea corecta a alimentelor. In Irlanda si Marea Britanie, unde carnea de cal este tabu, stirea a avut un efect negativ, dupa cum era de asteptat.
Insa in mai multe tari, inclusiv Franta si Germania, abatoarele care se ocupa si de carnea de cal au inregistrat o crestere.
Citeste mai multe despre Nu exista publicitate proasta: Vanzarile de carne de cal, in crestere pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 09 Martie 2013, ora 16:57
Furnizorul francez al companiilor William Saurin si Panzani, care a anuntat marti ca a detectat urme de carne de cal in cutiile sale de ravioli, a avut acelasi furnizor olandez ca Spanghero, iar acesta, la randul sau, ar fi cumparat carne de vita din Romania, a afirmat miercuri directorul general al companiei.
"La 8 februarie am descoperit ca avem un furnizor comun cu Spanghero, compania olandeza Windmeijer, care ne-a livrat carne de vita de origine romana", a explicat Stephane Maloisel, responsabil al Gel Alpes, furnizor al William Saurin si Panzani.
Compania, care a izolat imediat loturile provenite de la acest furnizor, intre care 130 de tone de carne, a efectuat noua analize, care au relevat prezenta carnii de cal in carnea etichetata drept vita.
"Am identificat loturi exclusiv cu vita, altele cu un amestec de vita si cal in proportii variabile si altele doar cu cal", a explicat directorul, care subliniaza ca societatea sa a anuntat autoritatile franceze.
Gel Alpes, care lucreaza cu Windmeijer de la sfarsitul anului 2011, a depus o plangere pentru inselaciune si a incetat orice raport comercial cu Windmeijer. Aproximativ 1.500 de tone produse ar putea fi afectate de problema, a precizat el.
"Ne-am avertizat clientii, pe cei care sunt susceptibili de a fi afectati de problema", a adaugat Maloisel.
Gel Alpes furnizeaza carne pentru William Saurin si Panzani, insa explica faptul ca nu a putut furniza carne de origine romaneasca direct catre Panzani, din... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 16:51
Compania Panzani - parte a grupului spaniol Ebro - a depistat carne de cal nedeclarata in portii de ravioli comercializate in Franta si fabricate de compania franceza William Saurin, informeaza AFP.
Produsele suspecte au fost retrase de la vanzare, a precizat Panzani.
Prezenta carnii de cal a fost depistata in cursul unor teste efectuate saptamana trecuta la initiativa Panzani.
Testele ADN pentru a se garanta absenta carnii de cal au fost solicitate de companie, care a dat asigurari ca nu achizitioneaza carne de cal de origine romana sau est-europeana. mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 08:20
Statul francez apreciaza maniera in care autoritatile romane au cooperat cu cele franceze in vederea rezolvarii problemelor din scandalul carnii de cal etichetata drept vita si recunoaste ca tara noastra a fost invinovatita pe nedrept in aceasta chestiune.
"Am abordat (in cadrul intrevederii - n.r.) chestiunea carnii de cal, care a provocat o serie de tensiuni. (...) Am apreciat foarte mult cooperarea eficace a Romaniei in aceasta chestiune. Romania fusese invinuita pe nedrept. Pentru Romania era evident ca exporta carne de cal. Era clar ca aveam de-a face cu o frauda", a declarat premierul francez Jean-Marc Ayrault, intr-o conferinta de presa comuna cu prim-ministrul Victor Ponta, la Paris, conform Agerpres.
El a subliniat ca justitia trebuie sa faca lumina in acest caz, dar guvernantii nu sunt exonerati de responsabilitate. mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 16:49
O reuniune de criza la nivel european cu privire la scandalul carnii de cal va avea loc la Bruxelles pana la sfarsitul acestei saptamani, a anuntat Stephane Le Foll, ministrul Agriculturii din Franta.
Acesta a declarat ca aceasta intalnire a fost stabilita "de comun acord" cu Marea Britanie, unde s-au descoperit produsele alimentare din carne de cal.
La Paris a avut deja loc o reuniune de urgenta cu privire la aceasta tema, iar Franta intentioneaza sa pledeze cu aceasta ocazie pentru o mai buna etichetare a produselor, a adaugat ministrul in cadrul unei conferinte de presa.
La randul sau, ministrul francez pentru consum, Benoit Hamon, a anuntat "intarirea imediata" a controalelor la toate produsele incriminate. Astfel, autoritatile pentru combaterea fraudelor isi vor extinde cercetarile dincolo de principalele doua societati aflate in centrul scandalului, Spanghero si Comigel, si vor "pune sub supraveghere" intreaga filiera a carnii si pestelui in cursul anului 2013, a mentionat acesta. mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 10:24
Romania este implicata alaturi de tari ca Franta sau Marea Britanie intr-un scandal care vizeaza o etichetare gresita a carnii de vita cu carne de cal. Este Romania singura vinovata sau este gasita tap ispasitor de doua mari puteri economice ale lumii?
Autoritatile din Franta au retras din sase supermarketuri produsele furnizate de companiile Findus si Comigel, dupa ce au constatat nereguli in lasagna de vita comercializata de Findus. Producatorul de semipreparate a explicat ca utilizeaza carnea furnizata de Comigel. La randul lor, reprezentantii acestei companii franceze au anuntat ca, dupa o analiza interna, au stabilit ca aceasta carne a fost importata din Romania.
Romania, gasita tap ispasitor?
Dupa aceste acuzatii, autoritatile romane au initiat o ancheta. Ministrul de resort a promis ca vom cunoaste chiar in cursul zilei de luni gradul de implicare al unitatilor romanesti in scandalul privind livrarea carnii de cal pe piata Uniunii Europene.
Totusi, jucatorii de pe piata explica faptul ca in asemenea situatii vina nu o poarta doar furnizorul.
"Sunt sigur ca importatorul (francez) stia ca nu este vita, deoarece calul are un gust, o culoare si o textura specifice", a declarat pentru AFP presedintele asociatiei Romalimenta, Sorin Minea.
Acelasi lucru il subliniaza si Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). Potrivit acestuia importatorul francez ar fi fost obligat sa verifice calitatea carnii, cu ocazia... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 13:39
Scandalul carnii de cal gasite in lasagna din Marea Britanie ia amploare si ajunge in atentia guvernelor Romaniei si Frantei.
Ministerul roman al Agriculturii a anuntat ca a deschis o ancheta privind livrarile de carne catre Franta, dupa ce a fost informat de autoritatile franceze ca doua abatoare romanesti sunt implicate in scandalul preparatelor lasagna din carne de cal descoperite in Marea Britanie, transmite AFP, conform Agerpres.
"Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor ( ANSVSA) a contactat autoritatile veterinare franceze, care au confirmat ca este vorba de doua societati din Romania, dispunand de autorizatie sanitara pentru abatajul si transarea carnii de vita, porc si de cal", a precizat Ministerul intr-un comunicat de presa.
"Daca se dovedeste ca aceasta carne provine din Romania si ca legislatia a fost incalcata, vinovatii vor fi sanctionati", precizeaza Ministerul, care a facut totusi apel la "prudenta" cat timp originea carnii nu a fost determinata.
Carnea de cal ar fi ajuns in Franta via Cipru si Olanda
Si ministrul francez pentru consum, Benoit Hamon a luat atitudine cu privire la acest scandal.
El a declarat ca firma franceza ar fi negociat achizitia de carne via Cipru si Olanda.
Societatea franceza "a achizitionat carne congelata de la un trader cipriot, care a subcontractat comanda unui comerciant din Olanda, iar acesta din urma s-a aprovizionat de la un abator si un atelier de transare din... mai mult
Duminica, 10 Februarie 2013, ora 13:30