Comercianti elvetieni au retras de la vanzare carne de cal, in urma unui reportaj

Joi, 21 Februarie 2013, ora 08:24
1545 citiri
Comercianti elvetieni au retras de la vanzare carne de cal, in urma unui reportaj

Comercianti elvetieni cu amanuntul au retras miercuri de la vanzare produse pe baza de carne de cal, in urma unui reportaj difuzat marti de televiziunea elvetiana de limba germana despre conditiile crude de crestere a cabalinelor, relateaza AFP.

Imagini din timpul unei anchete realizate de catre o societate pentru protectia animalelor din Zurich ce prezentau conditiile coplesitoare in care erau crescuti caii destinati alimentatiei au fost difuzate marti seara in emisiunea "Kassensturz".

Asociatia a trimis echipe in Canada, Statele Unite, Mexic si Argentina, producatori importanti de carne de cal, cu scopul de a ancheta conditiile de crestere, transport si sacrificare a acestor animale.

"Anchetatorii nostri au constatat ca animalele erau crescute in conditii care nu corespundeau in niciun caz normelor in vigoare in Elvetia si Uniunea Europana", a declarat Sabrina Gurtner, conducatoarea acestui proiect al societatii pentru protectia animalelor din Zurich.

"In Mexic, anchetatorii nostri au vazut cai transportati in soare, fara nicio protectie, in vehicule prea mici, cai care nu puteau sa se ridice atunci cand cadeau si sfarseau murind la sosirea la abator", a adaugat ea.

Reportajul prezenta, de asemenea, cai murind in boxe supraaglomerate, din cauza lipsei de ingrijire.

Societatea pentru protectia animanelor de la Zurich a solicitat ca importul de carne de cal provenind din aceste tari sa fie interzis.

Reportajul a generat o emotie puternica in Elvetia, determinand mai multi distribuitori sa retraga din raioane produse pe baza de carne de cal.

Astfel, Lidl a retras imediat toate produsele pe baza de carne de cal expuse, a confirmat pentru AFP o purtatoare de cuvant a firmei.

Coop, numarul unu in domeniul distributiei in sectorul alimentar in Elvetia, a retras, ca masura de precautie, aproximativ 20 de produse considerate delicatese.

Acest distribuitor continua, totusi, sa vanda carne de cal proaspata, insistand asupra faptului ca aceasta provine in proportie de 70% din Franta si de 30% din Polonia.

Migros, principalul distribuitor in Elvetia, si-a mentinut produsele, subliniind ca are incredere in abatorul canadian de la care se aprovizioneaza grupul.

Carnea de cal este foarte apreciata in Elvetia, unde este vanduta in special uscata.

Potrivit datelor asociatiei pentru protectia animalelor din Zurich, aceasta tara importa aproximativ 5.000 de tone de carne de cal pe an.

#scandal carne cal, #carne cal Elvetia , #Stiri International