Scandalul carnii de cal ia amploare. Anchete la Europol

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 11:40
1487 citiri
Scandalul carnii de cal ia amploare. Anchete la Europol
Foto: Euronews

Scandalul carnii de cal ia tot mai multa amploare, in conditiile in care noi produse ce contin carne de cal au fost descoperite si in Portugalia si Austria, iar in Franta au inceput sa se puna intrebari privind functionarea cooperativelor agricole franceze, in timp ce guvernul francez a sesizat Europolul.

Autoritatile portugheze au anuntat joi ca au confiscat 12.410 pachete de lasagna de vita ce continea carne de cal produsa in Luxemburg cu materie prima provenind din Romania, vanduta de un lant comercial sub marca Euroshopper, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Aceasta confiscare a fost efectuata "in urma unei notificari a Sistemului comunitar de alerta rapida pentru alimentatie (RASFF), care a evocat o suspiciune de risc pentru sanatatea publica", a declarat Autoritatea pentru siguranta alimentara si economica (ASAE) intr-un comunicat.

Au fost deschise trei proceduri pentru frauda economica si au fost intocmite mai multe procese verbale pentru nereguli de etichetare, a adaugat ASAE, precizand ca sunt in curs alte 50 de analize suplimentare.

La Viena, autoritatea austriaca pentru sanatate si siguranta alimentara (AGES) a anuntat joi un nou caz de folosire a carnii de cal nedeclarate, de aceasta data intr-un kebab.

Societatea Lilla Gastronomie AG propunea kebabi pe baza de carne de vita, curcan si manzat, cu carne de cal nedeclarata. Autoritatea a oficializat astfel al saselea caz in Austria.

Scandalul carnii de cal atrage atentia asupra cooperativelor agricole franceze

Scandalul carnii de cal etichetat drept carne de vita a dezvaluit si amploarea tot mai mare a cooperativelor agricole franceze, care functioneaza astazi mai mult ca o multinationala, decat ca un instrument comun pus in serviciul teritoriului sau.

Salonul International al Agriculturii se deschide sambata la Paris, in plin scandal asupra unei fraude masive in care carnea de cal era etichetata drept vita, in peste 4,5 milioane de produse semipreparate.

In spatele furnizorului incriminat de carne, Spanghero, nu sta o industrie privata clasica, ci o cooperativa agricola: Lur Berri, localizata in departamentul Pyrenees-Atlantiques (sud-vestul Frantei).

Pentru Confederatia Þaraneasca, sindicat agricol minoritar, ajuns celebru datorita fostului director Jose Bove, scandalul carnii de caleste dovada ca societatile functioneaza astazi intocmai ca niste "multinationale", al caror obiect este "bazat doar pe cautarea profitului maxim".

Sindicatul denunta "gigantismul" grupurilor cooperative, "in care taranii au fost deposedati".

Anchetele ajung la Europol

Guvernul francez a sesizat Europolul in scandalul carnii de cal, in conditiile in care este suspectata existenta unor "filiere" internationale care depasesc frontierele Frantei, Romaniei si Olandei. Doua anchete - judiciara si sanitara - vizeaza in prezent compania Spanghero, acuzata ca a vandut carne de cal etichetata drept vita.

"Ceea ce s-a intamplat a fost o frauda generalizata", a declarat ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll.

"Exista anchete la nivel european. Am sesizat Europol, pentru ca noi credem ca nu a fost un circuit doar intre Romania, Olanda si Franta", a adaugat el.

#scandal carne cal, #ancheta internationala carne cal, #descoperire produse carne cal , #Industria carnii