Deputatii britanici nu mai consuma carne de cal

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 08:49
1345 citiri
Deputatii britanici nu mai consuma carne de cal

Camera Comunelor din Marea Britanie a retras, ca masura de "precautie" patru produse din carne de vita din meniu, in asteptarea rezultatelor testelor ce urmeaza sa stabileasca daca acestea contin sau nu carne de cal, a anuntat marti un purtator de cuvant, citat de AFP.

"Un furnizor (Brakes) al restaurantului din Camera Comunelor realizeaza teste pe produsele care contin vita", a declarat acest purtator de cuvant.

"Ca masura de precautie, restaurantul din Camera Comunelor a retras patru produse pe baza de vita furnizate de Brakes", a continuat el, precizand ca "testele la doua din cele patru produse s-au terminat si au conchis ca acestea nu contin carne de cal".

Produsele retrase "contin vita si nu carne proaspata furnizata Camerei Comunelor", a anuntat purtatorul de cuvant, adaugand ca, potrivit lui Brakes, toate testele "ar urma sa se incheie pana pe 22 februarie".

"Serviciul de restaurante din Camera Comunelor a urmat toate recomandarile Agentiei pentru siguranta alimentara, a luat masurile de precautie necesare si a identificat toate produsele care contin vita", a asigurat purtatorul de cuvant.

Carne de cal descoperita in lasagna vanduta in Slovenia

Autoritatile sanitare au descoperit, marti, carne de cal nedeclarata in lasagna produsa de o companie luxemburgheza si vanduta de lantul de distributie austriac Interspar.

"Testele ADN au confirmat prezenta carnii de cal in lasagna bolognesa produsa de o companie din Luxemburg si distribuita de lantul de supermarketuri Interspar", a anuntat Autoritatea pentru siguranta alimentara si control veterinar si fitosanitar.

Interspar a retras produsul de pe rafturi dupa anuntarea rezultatelor testelor ADN, a precizat Autoritatea.

Postul de televiziune privat sloven POP TV news a anuntat ca lasagna respectiva era produsa de compania luxemburgheza Trada si importata in Slovenia de compania croata Ledo.

Acesta este primul caz din Slovenia de la inceputul scandalului privind carnea de cal etichetata in mod eronat drept carne de vita, care a afectat 15 tari europene.

Guvernul francez a dezvaluit existenta unei filiere care trece prin cel putin trei tari: Franta, Luxemburg, Romania, Olanda, Cipru. Afacerea se refera la 750 de tone de carne folosita pentru prepararea a peste 4,5 milioane de produse vanute in 13 tari europene.

Compania franceza Spanghero, al carei sediu este la Castelnaudary, in sud-vestul Frantei, a fost desemnata de Guvernul francez drept principala responsabila de scandal.

#carne cal deputati britanici, #carne cal Slovenia, #scandal carne cal , #Stiri International