Chiftelele Ikea, victima colaterala in scandalul carnii de cal

Luni, 25 Februarie 2013, ora 14:13
3364 citiri
Chiftelele Ikea, victima colaterala in scandalul carnii de cal

Ikea Romania a retras astazi pentru circa o jumatate de ora popularele chiftelute suedeze din restaurantul propriu, dupa ce in Cehia s-au descoperit urme de carne de cal in acest produs.

Ulterior, compania a decis sa le reintroduca la vanzare, dupa ce s-a constatat ca nu exista niciun fel de pericol ca produsele din Romania sa contina carne de cal.

"Chiftelutele testate pozitiv cu urme de carne de cal din Republica Cehia nu au ajuns niciodata la vanzare in vreun restaurant IKEA (nici in Romania). Am decis verificarea suplimentara a chiftelutelor in Romania, desi produsele au fost temeinic verificate de catre colegii din Suedia responsabili pentru produsele din magazinele IKEA impreuna cu furnizorul nostru", a declarat intr-un comunicat directorul de retail al IKEA Romania, Cornel Oprisan.

Totusi, reprezentantii Ikea au anuntat luni ca firma retrage de la vanzare in 14 tari europene chiftelele din carne congelate care ar contine carne de cal, dupa testul realizat in Cehia, relateaza AFP.

"Tratam acest caz foarte serios si retragem de la vanzare pachete de un kilogram de chiftele din carne congelate din Slovacia, Cehia, Ungaria, Franta, Marea Britanie, Portugalia, Italia, Olanda, Belgia, Spania, Cipru, Grecia si Irlanda", precum si din Suedia, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al grupului, Ylva Magnusson.

Administratia veterinara din Cehia a anuntat ca a descoperit carne de cal in chiftele congelate etichetate ca fiind de vita si porc, relateaza Sky News.

In total, 760 de kilograme de chiftele au fost retrase inainte de a fi puse in vanzare.

Un purtator de cuvant al institutului a declarat ca nu stie daca chiftelele au fost distribuite si in alte tari europene. Contactata, compania Ikea din Suedia nu a dorit sa comenteze.

Magazinele Ikea vand de asemenea produse alimentare tipic suedeze, intre care asa-numitele chiftelute de carne Kottbullar.

Autoritatea ceha a descoperit de asemenea carne de cal in hamburgeri etichetati ca avand carne de vita importati din Polonia.

Autoritatile din intreaga Europa au inceput sa faca in mod aleatoriu analize ADN dupa ce urme de carne de cal au fost descoperite incepand de luna trecuta in semipreparate congelate comercializate in supermarketuri, precum hamburgeri si lasagna.

Anuntul privind Ikea a fost facut luni in momentul in care ministrii agriculturii din UE s-au reunit, luni, la Bruxelles, pentru a discuta in legatura cu scandalul etichetarii frauduloase a carnii de cal drept carne de vita, unele state cerand reguli mai stricte care vizeaza recastigarea increderii consumatorilor europeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#chifetele Ikea, #carne cal chiftele Ikea, #vanzare chiftele Ikea carne cal , #Retail