Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Victor Ponta, la BBC News: In Romania nu sunt nereguli in cazul carnii de cal

Victor Ponta, la BBC News: In Romania nu sunt nereguli in cazul carnii de cal


Autoritatile romane au verificat toate informatiile disponibile in cazul carnii de cal, legate inclusiv de procedura de procesare a carnii, si nu au identificat pana in prezent vreo neregula, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta pentru BBC News.

"Potrivit tuturor verificarilor efectuate de autoritatile romane si europene este foarte clar ca sunt companii in Romania care exporta carne de cal, dar totul a fost conform standardelor, iar sursa si tipul carnii au fost clar specificate. Undeva, pe reteaua de distributie catre Marea Britanie sau alte tari, se pare ca s-a intamplat ceva ilegal si vom coopera pentru a pedepsi firmele implicate si a reda increderea consumatorilor europeni", a spus Ponta, precizand ca sanctiunea va fi aplicata si firmelor romanesti daca au fost implicate, dar amintind ca datele de pana in prezent nu indica o astfel de implicare.

El a aratat totodata ca aceasta problema reprezinta o criza extrem de serioasa pentru Europa, nu doar pentru Romania, Marea Britanie sau Franta, deoarece afecteaza dreptul consumatorului european la siguranta alimentara.

"Este afectat dreptul absolut al consumatorului european de a sti cu exactitate ce anume aliment este si de unde provine", a spus Ponta.

In acelasi timp, premierul a explicat ca, in acest caz care a declansat scandalul carnii de cal, producatorii romani nu au exportat carne catre Marea Britanie, ci catre Franta, Luxemburg, Cipru si alte state europene si a apreciat astfel ca si autoritatile europene trebuie sa identifice unde anume a fost comisa frauda, sa dispuna masuri drastice impotriva firmelor vinovate si sa aplice reguli care sa evite in viitor astfel de fraude.

Scandalul a luat o dimensiune europeana dupa ce carne de cal, in loc de carne de vita, a fost descoperita saptamana trecuta in lasagna vanduta sub marca Findus in Marea Britanie. Aceste pachete au fost produse de subcontractantul francez Comigel.

Carnea respectiva, care ar proveni din Romania potrivit autoritatilor franceze, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, dupa care a ajuns la procesatorul francez Spanghero si a fost redirectionata catre preparatorul Comigel.

Ancheta efectuata in diferite tari nu a stabilit, pana in prezent, in ce tara a fost etichetata fraudulos carnea.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1205 ori