Constantin: Companiile din UE nu mai vor sa importe produse din carne

Marti, 26 Februarie 2013, ora 14:46
1272 citiri
Constantin: Companiile din UE nu mai vor sa importe produse din carne

Companii private din Franta, probabil si din alte tari UE, nu mai vor sa importe produse din carne si prefera sa utilizeze doar resursele interne. Formarea unor astfel de "coalitii" ale firmelor ar putea afecta Romania, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

El a precizat ca a participat, luni, la Bruxelles la reuniunea Consiliului Uniunii Europene pe agricultura si pescuit, dupa ce, saptamana trecuta, a fost prezent la Salonul International pentru Agricultura de la Paris. Una dintre temele abordate la aceste intalniri a fost si problema carnii de cal.

"Am o preocupare ca masurile care se iau in fiecare stat membru sa nu afecteze conceptul de piata unica. Ca sa dau un exemplu concret: exista in Franta, poate si in alte state membre, tendinta unor companii private de a spune ca nu mai vor sa cumpere produse decat din statul respectiv. Eu cred ca noi, la nivel de ministru - si asta i-am rugat pe toti participantii la acea discutie - trebuie sa ne preocupam ca un astfel de lucru sa nu se intample, pentru ca este un atac la conceptul de piata unica.

Conceptul pentru care s-a constituit, pana la urma, Uniunea Europeana. Sigur ca, dincolo de acest lucru, este si in defavoarea agentilor economici din alte state membre daca s-ar forma - nu le-as spune carteluri - astfel de coalitii ale companiilor private, sa cumpere numai de pe piata interna. Este o preocupare a noastra, avand in vedere ca suntem exportatori importanti de mai multe produse si pe pietele UE", a spus Constantin.

Concluzia discutiilor a fost, potrivit ministrului, ca fiecare stat membru trebuie sa sanctioneze greselile de etichetare a produselor.

Urmatoarea reuniune pe aceasta tema este programata pentru 18-19 martie.

#Constantin importuri carne cal, #Constantin declaratii carne cal, #Constantin exporturi carne Romania , #Agricultura