Scandalul carnii de cal ia amploare: Sunt vizate doua abatoare romanesti

Duminica, 10 Februarie 2013, ora 13:30
2409 citiri
Scandalul carnii de cal ia amploare: Sunt vizate doua abatoare romanesti

Scandalul carnii de cal gasite in lasagna din Marea Britanie ia amploare si ajunge in atentia guvernelor Romaniei si Frantei.

Ministerul roman al Agriculturii a anuntat ca a deschis o ancheta privind livrarile de carne catre Franta, dupa ce a fost informat de autoritatile franceze ca doua abatoare romanesti sunt implicate in scandalul preparatelor lasagna din carne de cal descoperite in Marea Britanie, transmite AFP, conform Agerpres.

"Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor ( ANSVSA) a contactat autoritatile veterinare franceze, care au confirmat ca este vorba de doua societati din Romania, dispunand de autorizatie sanitara pentru abatajul si transarea carnii de vita, porc si de cal", a precizat Ministerul intr-un comunicat de presa.

"Daca se dovedeste ca aceasta carne provine din Romania si ca legislatia a fost incalcata, vinovatii vor fi sanctionati", precizeaza Ministerul, care a facut totusi apel la "prudenta" cat timp originea carnii nu a fost determinata.

Carnea de cal ar fi ajuns in Franta via Cipru si Olanda

Si ministrul francez pentru consum, Benoit Hamon a luat atitudine cu privire la acest scandal.

El a declarat ca firma franceza ar fi negociat achizitia de carne via Cipru si Olanda.

Societatea franceza "a achizitionat carne congelata de la un trader cipriot, care a subcontractat comanda unui comerciant din Olanda, iar acesta din urma s-a aprovizionat de la un abator si un atelier de transare din Romania", a precizat ministrul francez.

Societatea franceza in discutie este grupul Poujol, holding al societatii Spanghero.

Opinia reprezentantilor industriei carnii din Romania

Specialistii romani din domeniul alimentar au respins duminica acuzatiile furnizorului francez implicat in scandalul privind lasagna cu carne de cal din Marea Britanie, afirmand ca originea problemei nu se afla in Romania.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), arata ca importatorul francez ar fi fost obligat sa verifice calitatea carnii, cu ocazia receptiei, mai ales ca a fost vorba de o cantitate mare.

In opinia sa, daca s-ar fi intamplat asa, importatorul francez ar fi fost obligat sa verifice calitatea carnii, cu ocazia receptiei, mai ales ca a fost vorba de o cantitate mare.

"Daca el nu a protestat cu ocazia receptiei constatand ca este carne de cal si nu de vita, aceasta inseamna ca fie era complice cu producatorul roman, fie a schimbat eticheta ulterior", a afirmat Frumosu.

Sorin Minea, presedintele asociatiei patronale Romalimenta, care grupeaza patronii romani producatori de carne, a subliniat, la randul sau, faptul ca carnea trebuia sa fie etichetata indicand precis abatorul si tara de origine.

"Importatorul francez trebuie sa arate documentele, iar in cazul in care nu le are acest lucru ar putea indica faptul ca el a cumparat de pe piata neagra sau ca vrea sa ascunda ceva", a afirmat Minea.

#scandal carne cal, #carne cal lasagna, #carne cal Marea Britanie, #carne cal Franta , #Industria carnii