Romania se va confrunta cu un dezastru din cauza lipsei fortei de munca in constructii in urmatorii trei-cinci ani, cand majoritatea licitatiilor publice vor trebui reluate, a declarat, marti, Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), in cadrul unei conferinte pe teme de profil.
"Legea este total nepregatita pentru ce va urma. Este dezastru si acum, dar adevaratul dezastru va fi in 2021-2022-2023. Atunci va fi cu adevarat un moment in care vom spune ca nu avem solutii deloc. Nu avem nimic pregatit din spate. Au plecat toti specialistii spre imobiliare, ca e singurul motor care functioneaza pe piata romaneasca, si acum nu avem forta de munca", a sustinut Erbasu.
El a aratat ca un muncitor cere acum un salariu mai mare cu 30-40% fata de luna decembrie 2017. "Aceasta crestere va continua, fara posibilitatea de a fi prinsa intr-un buget planificat acum", considera reprezentantul patronatelor.
Erbasu a apreciat ca peste jumatate dintre licitatii vor fi reluate, intrucat bugetele fie au fost calculate din birou, eronat, fie pe baza preturilor de anii trecuti.
"Putini veti avea noroc de castigatori care vor avea posibilitatea sa aduca bani de acasa si sa va termine lucrarea pentru prestigiu. Marea majoritate dintre beneficiarii care sunteti aici veti relua licitatiile. Nu sunteti vinovati, nici proiectantii nu sunt, dar nu avem o legislatie capabila sa preia in acel moment un astfel de fenomen", a sustinut Erbasu.
El... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 13:42
Jakob Kratsch este un simplu ucenic in varsta de 20 de ani la o fabrica de truse de barbierit din Germania, dar compania la care lucreaza a dorit atat de mult sa il angajeze incat i-a oferit o escapada gratuita de trei zile la New York in pachetul de recrutare, transmite Bloomberg.
"Ce tanar poate sa mearga la New York pe banii companiei?" se intreaba retoric Kratsch.
"Aceasta oportunitate creeaza o legatura solida cu compania", a adaugat tanarul.
Cautarea de muncitori calificati a devenit o chestiune vitala pentru companiile germane care ofera stimulente variind de la sejururi peste hotare si vacante de schi pana la locuinte subventionate si carnati.
Dupa mai multi ani de crestere economica robusta, rata somajului a atins un minim istoric de 5,4% iar in prezent in Germania exista 1,2 milioane locuri de munca vacante, echivalentul populatiei orasului Munchen.
Cele mai afectate sunt sectoarele manufacturier, constructii si sanatate, iar un sfert din companii ar putea fi nevoite sa isi restranga productia ca urmare a crizei de personal.
"Recrutarea este o provocare uriasa si acesta este un lucru pe care il avem in comun cu toate companiile din Germania", declara Maren Kroll, director de resurse umane la fabrica de la Eisfeld unde lucreaza Jakob Kratsch.
"Persoanele calificate sunt greu de gasit astfel incat trebuie sa cream conditii care sunt atractive", a adaugat Maren Kroll.
Fabrica de truse de barbierit pe care firma americana Harry's Inc o are la... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 16:30
Forta de munca din Romania este subplatita, iar capitalul este supraplatit, iar daca vrem sa vorbim de salarii trebuie sa rezolvam problemele cu drumurile, productia si justitia, sustine Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"In Romania forta de munca este subplatita, iar capitalul este supraplatit. Capitalul ia aproape 60% din VNB (venitul national brut, n.red.), iar forta de munca ia aproape 40%. Sa ne intrebam de ce se intampla lucrul acesta?
Lucrul acesta se intampla pentru ca intreprinzatorul strain si/sau roman isi face planurile cu toate masurile pe care le are de platit, cu drumuri care iau mai mult timp si inseamna cheltuieli, cu productie care inseamna cheltuieli, cu cadrul legislativ care inseamna avocati, juristi si asa mai departe, toate astea se varsa in salarii mai mici", a spus Valentin Lazea, cu ocazia lansarii "Raportului economic pentru Romania 2017".
In opinia acestuia, trebuie sa rezolvam problemele legate de infrastructura, de productie sau cele de justitie.
"Noi in Romania trebuie sa invatam ca, daca vrem sa vorbim despre salarii, trebuie sa lovim alte popice cu bila noastra, si anume sa rezolvam cu drumurile, cu infrastructura, cu productia, justitia si asa mai departe. Pana cand vom face aceste lucruri, nu avem decat sa stam aici, sa facem conferinte, sa ne laudam ce ne merge capitalul", a mai aratat economistul BNR.
Seful Reprezentantei CE in Romania, Angela Filote, a sustinut miercuri, la conferinta de... mai mult
Miercuri, 15 Martie 2017, ora 17:37
Cea mai importanta implicatie pe termen lung a scoaterii la suprafata politic a statutului de colonie la care ajunsese Romania pe plan economic este in legatura cu ocuparea fortei de munca.
Pe termen lung este nu tocmai exact spus, pentru ca in doi-trei ani pot aparea deja consecinte dramatice in domeniul ocuparii fortei de munca.
Sa analizam care este in mare situatia acum! Dobandind controlul asupra exploatarii resurselor minerale principale precum si asupra rulajului banului in economie ca urmare a preluarii distributiilor de energie si bancilor, capitalul strain a redus Romania la statutul de colonie. Si a realizat acest lucru folosind doar vreo 15% din forta de munca ocupata pe plan intern.
Desigur, acestui procentaj - altfel infim - trebuie sa i se adauge cel reprezentand forta de munca romaneasca migrata in strainatate, care, in numar de circa 3 milioane (cu varste intre 18 si 40 de ani), ajunge sa constituie cam 35% din populatia totala apta de munca avand originea in Romania. Deci, una peste alta, ar fi vorba in total de vreo 50%!
Pentru capitalul strain, cealalta parte de 50% din forta de munca originara din Romania este balast. Pur si simplu pentru ca poate lua practic totul din Romania chiar si numai cu actuala forta de munca utilizata. Este de prevazut deci ca din partea capitalului strain nu va veni o crestere a nivelului ocuparii fortei de munca romanesti.
Forta de munca romaneasca, balast pentru capitalul strain
Problema este ca grosul... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 09:14
In afara tarii, lucreaza 2,9 milioane de romani. Ei au economisit zece miliarde de euro pe care ii tin in bancile din tarile in care se afla acum. In felul acesta, se pierd resurse financiare si se risipeste un potential important de forta de munca. Un studiu realizat, recent, de catre Fundatia Soros din Romania scoate in evidenta cateva adevaruri spectaculoase.Primul, si cel mai important, este numarul romanilor aflati la munca in strainatate. Cifra la care ajunge studiul este de 2,9 milioane de romani. Este, fara indoiala, un numar impresionant.
Niciodata guvernul nu a vorbit oficial despre numarul muncitorilor aflati in afara tarii, dintr-un motiv cat se poate de simplu.
In fapt, plecarea romanilor la munca in strainatate releva precaritatea economiei romanesti. Cand exista aproape trei milioane de oameni care au plecat din tara pentru a lucra in lume inseamna cel putin doua sensibilitati ale economiei romanesti.
Prima arata cat de periferica este economia romaneasca si cat de putin ofera ea sanse cetatenilor romani.
A doua se refera la felul in care sunt distorsionate datele economice din Romania de catre aceasta realitate. Ganditi-va, numai: daca acesti trei milioane de oameni s-ar afla in tara, care ar fi rata somajului?
Din trei milioane de oameni, o parte ar lucra, o alta ar depasi perioada de somaj, dar cei mai multi ar fi in somaj.
Cifra de astazi a somajului ar fi, probabil, dubla. In plus, trei milioane de oameni reprezinta un procent important din... mai mult
Joi, 28 Iulie 2011, ora 23:59
Un lider are nevoie de ceva mai mult decat un IQ respectabil, el trebuie sa aiba si aptitudini sociale iesite din comun. O analiza a modului in care functioneaza creierul uman iti ofera informatii consistente despre valoarea acestor aptitudini "soft" pentru orice lider. Chiar stiinta a demonstrat ca cei mai buni lideri sunt cei care creeaza o atmosfera favorabila unui statut decent, favorabila sigurantei, autonomiei, corectitudinii, dar si deschisa catre bunastarea oamenilor din echipa. Majoritatea vad relatia de lucru ca pe o tranzactie economica in care oamenii ofera munca lor in schimbul salariului lunar. La unele joburi, un numar mai mare de ore de munca se transpune chiar intr-o recompensa financiara pe masura, insa tot mai multe cercetari au aratat ca factorul financiar primeaza in motivarea angajatilor.
O indeplinire corecta a nevoilor sociale de baza pentru orice om, de a fi respectat, de a fi in siguranta, de a avea autonomie si de a fi tratat corect sunt, in cele mai multe cazuri, mai importante decat banii, potrivit Forbes.
Viata la birou, un sistem social
Chiar daca unii oameni ar descrie mediul de la job drept “o mare familie”, neurologii au demonstrat ca locul de munca este receptionat de catre creier ca un sistem social.
Interactiunile sociale au o pondere uriasa in decizia angajatilor de a ramane intr-o companie, iar energiile pozitive primite de la sefi sau colegi pot imbunatati starea psihica pentru intreaga zi.
Tocmai de aceea, lipsa... mai mult
Duminica, 03 Iulie 2011, ora 12:40
Generalului nord-american Oliver O. Howard i se atribuie celebra afirmatie: "Singurul indian bun este unul mort." Tot asa, sub pretextul crizei, patronii romani au inceput sa macelareasca statele de plata si schemele de functionare. Asta indiferent daca au fost/sunt afectati de criza sau nu. Ca o ironie, aceasta atitudine nu face decit sa reduca sansele depasirii dificultatilor economice.Daca in perioada de crestere din 2000-2008 situatia pietei romanesti a fortei de munca era favorabila salariatilor, incepind cu 2009 aceasta s-a inversat in favoarea patronilor.
Disponibilizarile semnificative din sectorul public si reducerea emigrarii ca urmare a deteriorarii economiilor-tinta (mai ales Spania, Portugalia si Italia) au facut ca presiunea exercitata pina atunci asupra angajarilor/salariilor sa se diminueze pina la disparitie.
Dupa ce guvernul a pus mina pe coasa, exemplul sau a fost urmat si de sectorul privat. In unele domenii - cum ar fi constructiile - reducerea severa a activitatii facea necesara o asemenea ajustare.
Insa au existat si exista companii care au redus salariile si au concediat angajati in pofida faptului ca situatia lor financiara nu s-a deteriorat in acest interval.
De altfel prea putini observatori au subliniat in ultimii douazeci de ani comportamentul abuziv al patronului din acest spatiu geografic.
In multe cazuri, "stramosul" acestuia pe lantul trofic al economiei romanesti este fie fostul functionar din sistemul comunist, fie cel care in zorii... mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 21:58
Stimularea cresterii salariilor in sectorul privat prin cresterea salariului minim, intrucat sunt mai multi angajati la privat platiti cu salariul minim, ar putea duce la reducerea inegalitatii intre salariile dintre public si privat, potrivit unor analize facute de Blocul National Sindical, arata Mediafax.
Cresterea salariilor din sectorul public de la 4,8% din PIB in 2004 la 8,4% in 2008 si 9,5% in 2009 pe fondul scaderii PIB in acel an, a adus mai multa inegalitate in sectorul public.
Impactul scaderii salariilor in sectorul public in 2010 se concretizeaza intr-o reducere a discrepantei salariale public-privat, se arata in studiul BNS, prezentat de economistul Liviu Voinea.
Exista un anumit grad de inegalitate intre remuneratiile din sectorul public si cele din sectorul privat, exista de fapt o inegalitate mai mare in interiorul sectorului public. O scadere a tuturor salariilor din sectorul public cu acelasi procent nu remediaza aceasta inegalitate, ci, din contra, o adanceste, potrivit BNS.
Reforma salariilor trebuie sa ia in considerare pe cei cu salarii mari si foarte mari din sectorul public si care nu fac in prezent obiectul Legii salarizarii unitare; sa reduca numarul angajatilor cu functii de conducere (care sunt si mai bine platiti); sa permita accesul salariatilor de la stat cu salarii mici la salariile din proiectele finantate cu bani europeni, in afara legii salarizarii unitare (salariatii sa poata opta pe o perioada determinata pentru salariile din... mai mult
Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 00:19