Separarea francului elvetian de moneda unica europeana a generat o serie de socuri in pietele internationale, dar spectacolul este departe de a se fi incheiat, se tem analistii financiari.
Dincolo de incercarile disperate ale oficialilor din Banca Nationala a Elvetiei de a tempera apetitul investitorilor pentru plasamentele in franci, o noua politica monetara a echipei conduse de Thomas Jordan este in masura sa destabilizeze si mai mult pietele internationale.
Intr-un interviu acordat agentiei Sputnik News, traderul independent Florian Grummes considera ca banca centrala elvetiana se va orienta spre piata metalelor pretioase in scurt timp.
"Elvetia s-a intors in punctul mort"
Pentru Grummes, decizia luata de bancherii elvetieni este un semn clar ca piata aurului va fi suprasolicitata in curand. Iar incercarea bancii centrale de a reveni la politica de refacere a rezervei de aur va duce la o crestere destul de rapida a pretului unciei.
"In momentul de fata, Banca Nationala a Elvetiei s-a intors in punctul mort din noiembrie, marcat de desfasurarea referendumului pentru consolidarea monedei prin cresterea rezervei de aur.
Una din variantele de atunci era ca banca sa foloseasca rezervele valutare pentru acest lucru. Acum, dupa ce francul elvetian nu mai este legat de euro, le va fi mult mai usor sa recurga la aceasta masura", apreciaza Florian Grummes.
Acesta anunta, de altfel, ca se inregistreaza deja o cerere destul de mare de aur din partea... mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 18:00
Bancile centrale au achizitionat 118 tone de aur in trimestrul al doilea al anului, ceea ce reprezinta o crestere cu 28%, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.
In mai 2014, Banca Centrala Europeana si alte banci europene au semnat cel de al patrulea Acord al Aurului intre bancile centrale. Potrivit acestuia, bancile centrale "nu planuiesc sa vanda cantitati semnificative de aur" in urmatorii cinci ani, precizeaza Mediafax
Rusia si-a crescut puternic rezervele de aur din februarie 2014 si a urcat doua locuri in topul 10 al rezervelor mondiale de aur, informeaza businessinsider.com.
Rezervele totale de aur erau in luna august a acestui an de 31.812 tone, potrivit ultimului raport al Consiliului Mondial al Aurului.
Top 10 al tarilor cu cele mai mari rezerve de aur
1. Statele Unite
Rezervele de aur oficiale: 8.133,5 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 71,9%
2. Germania
Rezervele de aur oficiale: 3.384,2 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 68,4%
3. Italia
Rezervele de aur oficiale: 2.451,8 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 67%
4. Franta
Rezervele de aur oficiale: 2.435,4 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 65,1%
5. Rusia
Rezervele de aur oficiale: 1.094,7 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 9,7%
6. China
Rezervele de aur oficiale: 1.054,1 tone
Procentul rezervelor de aur din strainatate: 1,1%
7. Elvetia
Rezervele de aur oficiale:... mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 16:30
Banca centrala a Elvetiei a anuntat o pierdere de 10 miliarde de dolari pentru anul 2013, cauzata in principal de devalorizarea aurului, astfel ca institutia cu sediul la Zurich a anulat plata dividendelor, pentru prima data in istoria sa de 107 ani, potrivit Wall Street Journal.
Rezervele de aur ale Bancii Nationale Elvetiene s-au devalorizat anul trecut cu 16,6 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al institutiei.
Datorita castigurilor generate de rezervele de valuta, pierderea contabila pentru anul 2013 a fost limitata la 10 miliarde de dolari.
Pe langa anularea dividendelor pentru anul trecut, banca a precizat ca nu va putea face transferuri suplimentare catre cantoane si catre guvernul central pentru prima data din 1991, deoarece aceste plati sunt finantate din profit.
Pretul aurului a scazut in 2013 cu aproape 30%
Pretul aurului a scazut anul trecut cu aproape 30%, cel mai puternic declin din 1981, si a atins in luna decembrie nivelul de 1.195 dolari pe uncie, minimul ultimilor trei ani.
Aurul a provocat astfel pierderi pentru prima data in ultimii 12 ani, afectand colectionari de monede, banci centrale sau investitori de renume precum miliardarul american John Paulson.
Bancile centrale inregistreaza probabil cele mai mari pierderi.
Detinerile de aur ale bancilor centrale s-au depreciat in primele 10 luni ale anului trecut cu 350 miliarde de dolari, potrivit estimarilor Wall Street Journal, care se bazeaza pe datele Fondului Monetar... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 12:25
Presedintele Fed a SUA, Ben Bernanke, considera ca nimeni nu intelege cu adevarat evolutia pretului aurului, care a provocat bancilor centrale din intreaga lume pierderi de 545 de miliarde de dolari in urma devalorizarii detinerilor, fata de un nivel record al cotatiilor atins in 2011.
"Nimeni nu intelege cu adevarat preturile aurului si nu am pretentia ca eu le-as intelege cu adevarat", a declarat Bernanke in timpul unei audieri din luna iulie in comitetul bancar al Senatului, transmite Bloomberg.
Bernanke este absolvent de studii economice al Harvard College si Massachusetts Institute of Technology si a condus Rezerva Federala in timpul crizei financiare, cea mai mare produsa dupa Marea Depresiune.
Bancile centrale, care detin 18% din cantitatea totala de aur existenta la nivel mondial, vor cumpara in acest an pana la 350 de tone, in valoare de circa 15 miliarde de dolari, potrivit estimarilor Consiliului Mondial al Aurului, cu sediul la Londra.
Rusia, cel mai mare cumparator de aur
In 2012, bancile centrale au cumparat 535 de tone de aur, cel mai mult dupa 1964.
Rusia este cel mai mare cumparator, rezervele sale urcand cu 20% de cand cotatia aurului a atins un nivel record de 1.921,15 dolari uncia, in septembrie 2011. De atunci, cotatia aurului a scazut cu 31%.
In timp ce bancile cumpara aur, investitorii si-au pierdut increderea in metalul pretios, ca rezerva de valoare.
In acest an, valoarea produselor financiare garantate prin aur a scazut cu... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 08:43
Bancile Centrale din statele emergente au continuat luna trecuta sa-si majoreze rezervele de aur, dupa ce pretul unciei de aur a crescut in august, pe fondul turbulentelor din Siria, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International, transmite Bloomberg.
Cumparatorii care achizitioneaza aur in mod regulat, Rusia si Kazahstan, au fost printre statele care si-au majorat detinerile de aur in august, dar si alte banci centrale au fost active pe piata.
Pana acum, achizitiile de aur ale bancilor centrale au fost un sprijin important pentru pretul aurului, care in urma cu un an a atins un nivel record. Dar, in ultimele luni, pretul aurului a coborat sub pragul de 1.500 de dolari uncia, cu 22% sub nivelul record de 1.920,30 dolari inregistrat in luna septembrie 2011.
Potrivit FMI, Rusia, care este pe locul sapte in topul tarilor cu cele mai mari rezerve de aur din lume, a cumparat 12,7 tone de aur in august, astfel ca rezervele sale de aur au ajuns la 1.015,5 tone. De asemenea, Banca Centrala din Kazahstan a achizitionat 2,5 tone de aur, ajungand la 134,5 tone. Rezervele de aur ale Turciei au crescut cu 23,4 tone de aur in august, ajungand la 487,4 tone.
Pretul aurului a urcat in august cu 5,3%, a doua luna consecutiva de crestere. Miercuri, pretul unciei de aur cu livrare imediata a crescut cu 0,3%, la 1.326,79 dolari. mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 14:05
Scaderea pretului aurului, care a atins marti minimul ultimilor doi ani, a redus cu 560 miliarde de dolari, la 1.400 miliarde de dolari, valoarea rezervelor detinute de bancile centrale si de Fondul Monetar International (FMI).
Bancile centrale detin 31.694,8 tone metrice de aur, reprezentand 19% din detinerile totale la nivel global, potrivit datelor World Gold Council, transmite Bloomberg.
Aurul s-a apreciat timp de 12 ani consecutivi pana in luna septembrie a anului 2011, cand a atins pretul record de 1.923,7 dolari pe uncie (aproximativ 61,8 dolari pe gram). Ulterior, cotatia metalului pretios a intrat pe o panta predominant descendenta si se plaseaza acum la aproape 30% sub nivelul record din 2011.
La preturile record din vara lui 2011, rezervele bancilor centrale si ale FMI valorau aproape 2.000 miliarde de dolari.
SUA si Germania detin cele mai mari rezerve de aur, care reprezinta 70% din rezervele totale ale bancilor centrale din aceste tari. Rusia, aflata pe locul 7 in topul rezervelor, cu 976,9 tone, a cumparat masiv aur in ultimii ani.
Declinul aurului din ultimii doi ani a fost determinat de imbunatatirea perspectivelor economice mondiale, incetinirea inflatiei si cresterea profiturilor companiilor, care au stimulat interesul investitorilor pentru actiuni, in defavoarea activelor considerate investitii sigure, precum aurul.
Pretul aurului a revenit miercuri pe crestere
Scaderea pretului aurului s-a accentuat de la inceputul acestui an, pe... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 14:54
Pretul aurului este sustinut de achizitiile bancilor centrale. Cantitatea de aur pe care aceste institutii au cumparat-o a crescut cu 63% in trimestrul al doilea, la 157,5 tone, iar cresterea anuala este de 137,9%, potrivit Consiliului Mondial al Aurului (CMA).
Kazakhstan, Rusia, Ucraina si Serbia se numara printre statele care au facut cele mai mari investitii in aur in aceasta perioada. Nu este si cazul Romaniei. Rezerva de aur a Bancii Nationale s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,584 milioane euro in septembrie.
Pretul aurului a ajuns, saptamana trecuta, la aproape 1.800 dolari pe uncie pentru prima data in acest an, iar detinerile de aur ale investitorilor de pe burse au urcat la un nou record, de 2.681 tone. De altfel, evolutia pretului aurului in ultimii 10 ani este fulminanta: a crescut de patru ori.
Goana dupa aur: Detinerile investitorilor pe burse, la un nou record
Interesul pentru metalul pretios a crescut si in urma masurilor anticriza - de la relaxarile monetare ale Federal Reserve, la achizitia nelimitata de bonduri a Bancii Centrale Europene, care au provocat un val de neincredere in randul investitorilor. Asemenea lor, bancile centrale, mai ales din tarile emergente, se vad nevoite sa investeasca masiv in aur, pe fondul unor randamente mici si a instabilitatii valutelor, dar si pentru castigarea independentei fata de dolar.
In acest context, cererea de aur ar... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 08:12
Cantitatile de aur cumparate de bancile centrale din intreaga lume, in 2011, au atins un nou record, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Aurului, in timp ce cererea privind fondurile indiciale ale aurului au scazut aproape la jumatatea nivelului din 2010.
Consiliul Mondial al Aurului (CMA) declara in noiembrie, anul trecut, ca se asteapta ca bancile centrale din intreaga lume sa-si fi crescut rezervele de aur cu 450 de tone, partial din cauza achizitiilor tarilor emergente, care doresc sa-si diversifice activele pentru a-si reduce expunerea la dolarul american, scrie Le Figaro, citand Reuters.
Pretul aurului, care a atins un nivel record de 1.920,3 dolari uncia in spetembrie, a incheiat anul cu o crestere de 10%, potrivit CMA.
"Estimam ca achizitiile nete ale bancilor centrale au ajuns la un nivel record in 2011, iar multe dintre aceste tranzactii au avut loc in ultimele doua trimestre ale anului", se mentioneaza in raport.
"Fondurile indiciale bazate pe aur au crescut cu 75 de tone de aur doar in perioada septembrie-decembrie ( dintr-un total de 153 de tone pe intregul an)", precizeaza raportul CMA.
In 2010, an marcat de primele episoade ale crizei datoriilor, cererea pentru fondurile indiciale atinsese 367,7 tone, potrivit datelor Consiliului.
Volatilitatea sporita a pietelor si nevoile de lichiditate ale investitorilor au determinat ca pretul aurului sa coboare la circa 1.564 de dolari la sfarsitul lui decembrie.
Luni, uncia de aur se... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 22:44
Aurul va ramane un activ important pentru bancile centrale europene, deoarece diversificarea riscului devine o problema din ce in ce mai importanta, a declarat, la Londra, Paul Mercier, adjunctul directorului general al diviziei responsabile pentru operatiunile de piata a Bancii Centrale Europene. Oficialul BCE a explicat ca aurul nu mai este important din punct de vedere monetar, dar este important ca activ.
Acesta a precizat ca Eurosystem (Banca Centrala Europeana si bancile centrale din zona euro) detin in prezent 10.800 tone aur, aproximativ o treime din rezervele mondiale de aur. mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 16:32