Bancile centrale fac achizitii record de aur. BNR asteapta

Vineri, 24 August 2012, ora 12:20
3005 citiri
Bancile centrale fac achizitii record de aur. BNR asteapta

Bancile centrale de la nivel mondial au realizat cea mai mare achizitie trimestriala de aur, din anul 2009, conform informatiilor Consiliului Mondial al Aurului (CMA).

In total, in primul semestru din acest an, institutiile bancare centrale au cumparat mai mult de 254 de tone de aur, in comparatie cu perioada similara de anul trecut. Banca Nationala a Romaniei nu a urmat trendul mondial, ci a mentinut rezerva de aur la 103,7 tone.

Valoarea rezervelor de aur ale Romaniei, la sfarsitul lunii iulie 2012, depasea 4,4 milioane de euro, in conditiile evolutiilor preturilor international. Informatiile CMAarata ca in ultima decada BNR nu a mai facut tranzactii semnificative de aur, nici din punct de vedere al achizitionarii si nici din perspectiva vanzarilor.

Pe plan mondial, trendul este complet diferit, in contexul in care cele mai multe banci centrale au preferat sa achizitioneze aur. Una dintre bancile centrale care au urmat aceasta strategie este banca centrala din Kazahstan care a anuntat deja, in luna iulie, ca si-a majorat tinta de achizitie de aur, pentru acest an, de la 24,5 tone la 26 tone.

Urmeaza Banca Nationala a Ucrainei, care a accelerat programul de achizitii de mici cantitati din metalul pretios. Aur au cumparat si alte banci centrale din Europa si America de Sud, printre care pot fi amintite Serbia si Guatemala, fiecare cu 0,2 tone aur si Kirghistan, cu 0,1 tone.

Cele mai mari rezerve de aur, din lume, exista in Rezerva Federala a Statelor Unite ale Americii (Federal Reserve) unde sunt depozitate aproximativ 8,133 de tone de aur. Pe locul doi se afla Germania, cu 3,400 tone, Fondul Monetar International (FMI) cu 2,840 tone si Italia, cu 2,450 tone.In top 35 tari cu rezerve de aur ce depasesc 100 de tone, statul roman se afla pe locul 33.

BNR nu a mai cumparat aur din anul 2000, cand statul a pus TVA pe tranzactiile de acest tip. In urma acestei masuri, metalul pretios a devenit mai scump, in Romania, in raport cu pretul platit in alte tari.

Fluctuatia istorica a rezervelor de aur ale Romaniei nu se coreleaza cu evolutia rezervelor totale de aur ale statelor la nivel mondial, care s-au stabilizat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial la 30.000-35.000 de tone. La finele anului trecut, rezervele de aur ale tarilor din intreaga lume se ridicau la 30.562 tone.

Cum ar putea evolua pretul aurului

Cererea de aur ar putea creste cu 3,2% anul acesta, in comparatie cu 2011, cred analistii de la Reuters. In ceea ce priveste pretul aurului, acestia estimeaza o crestere de 12,5%, pana la 1.800 de dolari pe uncie. Pretul mediu al aurului a fost de 1.609,49 dolari pe uncie in trimestrul al doilea din 2012, cu 7% peste media din acelasi interval din 2011. Din 1999 pana in luna aprilie a acestui an, costul metalului galben a crescut cu aproape 15,4% pe an, mai arata Reuters.

In opinia expertilor de la Erste Bank, aurul ramane cel mai sigur instrument de economii. De aceeasi parere sunt si cei de la Manos Group Corporation, care considera ca, pe termen mediu, aurul va redeveni un activ refugiu. Eugen Weiberg, de la Commerzbank, si Nick Trefethen, de la ANZ, apreciaza ca aurul va atinge noi valori maxime, in urmatoarele luni.

Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Moneda naţională s-a depreciat joi, 28 martie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la 4,9730 lei, în urcare cu 0,20 bani (0,04%) faţă de cotaţia...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#pret aur, #pret aur tranzactie, #rezerve aur Romania , #Pret aur