Devalorizarea aurului a impins Banca centrala a Elvetiei la o decizie nemaintalnita in cei 107 ani de existenta

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 12:25
2426 citiri
Devalorizarea aurului a impins Banca centrala a Elvetiei la o decizie nemaintalnita in cei 107 ani de existenta

Banca centrala a Elvetiei a anuntat o pierdere de 10 miliarde de dolari pentru anul 2013, cauzata in principal de devalorizarea aurului, astfel ca institutia cu sediul la Zurich a anulat plata dividendelor, pentru prima data in istoria sa de 107 ani, potrivit Wall Street Journal.

Rezervele de aur ale Bancii Nationale Elvetiene s-au devalorizat anul trecut cu 16,6 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al institutiei.

Datorita castigurilor generate de rezervele de valuta, pierderea contabila pentru anul 2013 a fost limitata la 10 miliarde de dolari.

Pe langa anularea dividendelor pentru anul trecut, banca a precizat ca nu va putea face transferuri suplimentare catre cantoane si catre guvernul central pentru prima data din 1991, deoarece aceste plati sunt finantate din profit.

Pretul aurului a scazut in 2013 cu aproape 30%

Pretul aurului a scazut anul trecut cu aproape 30%, cel mai puternic declin din 1981, si a atins in luna decembrie nivelul de 1.195 dolari pe uncie, minimul ultimilor trei ani.

Aurul a provocat astfel pierderi pentru prima data in ultimii 12 ani, afectand colectionari de monede, banci centrale sau investitori de renume precum miliardarul american John Paulson.

Bancile centrale inregistreaza probabil cele mai mari pierderi.

Detinerile de aur ale bancilor centrale s-au depreciat in primele 10 luni ale anului trecut cu 350 miliarde de dolari, potrivit estimarilor Wall Street Journal, care se bazeaza pe datele Fondului Monetar International.

Pe de alta parte, daca investitorii, inclusiv bancile centrale, nu vor vinde aurul pe care il detin la preturile actuale, pierderile vor ramane pe hartie.

Majoritatea bancilor centrale acumuleaza rezerve de aur pentru a genera incredere in moneda locala sau ca strat suplimentar de protectie fata de socuri financiare, acordand mai putina atentie performantelor metalului pretios pe burse.

Statele Unite detin cele mai mari rezerve de aur din lume, de 8.133,5 tone la finele lunii noiembrie, potrivit FMI. Rezervele SUA nu sunt insa evaluate la pretul pietei, ci prin lege: Trezoreria evalueaza aurul pe carel detine la 42,22 dolari pe uncie, ultima modificare a acestui nivel datand din 1973.

In urma volatilitatii de anul trecut, cei mai cunoscuti investitori in aur, John Paulson si George Soros, si-au redus semnificativ detinerile de active pe piata aurului. Multe state dezvoltate si-au redus de asemenea detinerile de aur in ultimul deceniu, preluate predominant de bancile centrale din tari cu economii emergente, care au apelat la metalul pretios in incercarea de a-si diversifica rezervele, constituite predominant in dolari si alte valute.

Rezervele de aur ale bancilor centrale la nivel global sunt evaluate la 1.350 miliarde de dolari la finele lunii octombrie, in urcare cu 60% fata de nivelul din anul 2008.

Banca centrala a Elvetiei detinea peste 1.000 tone de aur la sfarsitul lunii septembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#devalorizare aur, #Banca Centrala Elvetia, #rezerve de aur , #Elvetia