Pietele internationale pariaza pe aur. Care sunt efectele in Romania?

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 07:00
2913 citiri
Pietele internationale pariaza pe aur. Care sunt efectele in Romania?

Pretul aurului va atinge noi preturi record in 2013, pe fondul scenariilor inflationiste, este opinia a tot mai multor investitori de pe acest segment.

Un oficial Deutsche Bank a declarat, miercuri, ca pretul aurului va depasi 2.000 de dolari/ uncie, dupa ce luni, directorul general al Barrick Gold, cel mai mare producator mondial de aur, a anuntat ca se asteapta ca aurul sa atinga nivelul de 2.000 de dolari/ uncie in 2013.

Pretul aurului se apropie de un nou record

Investitorii conteaza pe faptul ca bancile centrale si guvernele principalelor economii lovite de criza, SUA, UE si Japonia, vor continua sa introduca masuri de stimulare a economiei si combatere a recesiunii globale, iar acestea vor avea ca efect cresterea inflatiei, explica Bloomberg.

Pretul aurului a crescut cu 10% in acest an pe piata din Singapore, iar pe 6 septembrie a fost atins nivelul record de 1.921,15 dolari/ uncie.

Cresterea pretului a fost chiar de 70% in perioada decembrie 2008 - iunie 2011, pe fondul relaxarii cantitative introduse de Rezerva Federala a Statelor Unite.

Rolul tarilor emergente in cresterea pretului aurului

Pretul aurului ar putea atinge noi recorduri, daca Beijingul va mari rezervele

Cresterea pretului la aur este provocata si de asteptarile investitorilor ca Banca Nationala a Chinei, dar si alte banci centrale, sa isi creasca rezervele de aur.

In prezent, acestea sunt de doar 1,8% din totalul rezervelor valutare ale Chinei, desi aceasta tara are cele mai mari rezerve valutare din lume.

In comparatie, pentru SUA, Germania, Italia si Franta, care detin cele mai mari rezerve de aur din lume, aurul ocupa peste 70% din totalul rezervelor valutare, se mentioneaza in statisticile Consiliului Mondial al Aurului.

O crestere a rezervelor de aur ale Chinei ar fi esentiala daca aceasta tara "chiar doreste ca yuan-ul sa devina o moneda de statut international", crede Radu Craciun, Deputy General Manager si Chief Investment Officer la Eureko.

Tendinta de crestere a rezervelor de aur este prezenta la nivelul mai multor economii emergente. Brazilia, Coreea de Sud si Rusia se numara printre tarile care si-au marit rezervele de aur in acest an.

Ce se va intampla in Romania

Rezervele de aur ale BNR au ramas constante in ultima perioada, la 103,7 tone, iar, cel mai probabil, banca centrala a Romaniei nu le va mari in perioada urmatoare.

"BNR are nevoie de lichiditate. Sa tinem cont de faptul ca Ministerul de Finante are de facut niste plati importante. (...) BNR are nevoie de active foarte lichide si nu va fi tentata sa isi creasca expunerea (n.r. pe aur)", considera Radu Craciun.

In plus, "expunerea bancilor pe Romania este in scadere, ori aceasta va atrage si o scadere a valorii rezervelor minime obligatorii", a mai adaugat reprezentantul Eureko.

In Romania, pretul aurului este influentat si de cursul valutar si a crescut de la inceputul anului cu peste 15%, de la 170,9 lei/ gram pana la 197,4 lei/ gram, conform BNR.

Astfel, decizia Eureko de a investi in aur este considerata drept una "inspirata" de catre Radu Craciun, care se asteapta ca acest trend sa continue.

"Credem in continuare ca va ramane o decizie foarte buna (n.r. investitia in aur) si, de altfel, noi am continuat sa crestem expunerea pe aur pe cele doua fonduri pe care le administram", a concluzionat Craciun.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#crestere pret aur, #pret mondial aur, #pret aur Romania, #investitii aur Romania, #rezerve aur banci , #Pret aur