Romania are rezerve valutare de 27,33 miliarde euro

Luni, 03 August 2009, ora 15:17
1502 citiri
Romania are rezerve valutare de 27,33 miliarde euro

Rezervele valutare internationale ale Romaniei, administrate de BNR, au crescut in iulie cu 860 milioane euro (3,25%), pana la 27,326 miliarde euro, dupa o usoara scadere in luna anterioara, arata datele publicate luni de BNR, transmite NewsIn.

La finalul lui iunie, rezervele valutare se plasau la 26,466 miliarde euro, in scadere cu 1,4% fata de luna precedenta.

Astfel, intrarile au insumat 4,243 miliarde euro si au provenit din "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, imprumuturile Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele", se arata in comunicatul publicat luni de BNR.

Iesirile de 3,383 miliarde euro rezulta din modificarea nivelului rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si din plati din contul Comisiei Europene.

Potrivit analistilor, suma de peste 4,2 miliarde euro, ce a reprezentat intrarile in contul rezervelor valutare ale BNR in iulie, a fost determinata de imprumutul Ministerului de Finante de la sfarsitul lunii, de peste 1 miliard euro, si de banii de la CE din cadrul acordului de finantare externa.

"Este posibil sa fie aproximativ 2,9 miliarde euro, conform calculelor mele, bani din imprumutul Ministerului de Finante si prima transa a imprumutului extern de la MFP, restul provenind si din modificarea rezervelor minime, dar si din evolutia cursului de schimb", considera Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank.

Si economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, sustine ca modificarea in contul rezervelor valutare ale bancii centrale pe partea de intrari provine din imprumutul de tip club loan al MFP, banii de la Comisia Europeana, dar si avansuri primite de Ministerul Finantelor aferente conturilor nerambursabile de la CE.

In luna mai, rezervele valutare internationale au crescut cu 7,9%, sau 1,966 miliarde euro, dupa sase luni consecutive de scadere, in conditiile intrarii primei transe, de circa 5 miliarde euro, din imprumutul de la FMI.

Rezervele internationale ale Romaniei - valute plus aur - au crescut in iulie cu 3%, respectiv 850 milioane euro, pana la 29,54 miliarde euro, de la 28,69 miliarde euro la finalul lui iunie.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale valoarea acesteia a scazut usor, la 2,214 miliarde euro, de la 2,224 miliarde euro in luna precedenta.

Platile scadente in luna august 2009 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 85 milioane euro, fata de 132,79 milioane euro pentru platile care au fost scadente in iulie.

BNR a scazut de la 40% la 35% rata rezervelor minime la pasivele in valuta si de la 18% la 15% rata pentru pasivele in lei incepand cu perioada de constituire 24 iulie-23 august.

De asemenea, rezervele minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie la banca centrala au fost reduse la zero in cazul pasivelor in valuta cu scadenta reziduala de peste 2 ani, incepand din perioada de constituire 24 mai-23 iunie.

Inainte de aceste masuri, circa 40% din rezervele valutare administrate de BNR proveneau din rezervele minime obligatorii aplicate pasivelor in valuta ale bancilor.

Comisia Europeana a virat la finalul lui iulie, in conturile Trezoreriei statului, prima transa, de 1,5 miliarde euro, din imprumutul Romaniei, care insumeaza 5 miliarde euro.

Pe de alta parte, luna trecuta, MFP a imprumutat aproximativ un miliard euro de la banci, printr-un aranjament de tip "club loan", pentru finantarea deficitului bugetar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#euro, #miliarde, #rezerve, #romania, #valutare , #stiri Ionut Dumitru