Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR are cea mai mare rezerva de aur dintre bancile centrale din Est

BNR are cea mai mare rezerva de aur dintre bancile centrale din Est

Banca Nationala detine cea mai mare rezerva de aur dintre bancile centrale din regiune, cu 103,7 tone, desi dupa valoarea totala a rezervelor internationale este depasita cu mult de banca centrala a Poloniei.

BNR tine in aur circa 10% din valoarea rezervelor internationale, care mai cuprind si rezervele de valuta. Cele 103,7 tone de aur ale BNR valorau 3,2 mld. euro la sfarsitul lunii august (pe baza cotatiilor de pe pietele internationale), in timp ce rezervele valutare (in principal detineri de obligatiuni guvernamentale, dar si depozite in valuta la banci straine) totalizau 31,5 mld. euro.

"In prezent, rezervele internationale inseamna mai putin detineri de aur, ci mai degraba de monede convertibile. La noi este vorba e o traditie, aveam aur din trecut. Ce conteaza la rezervele internationale este sa dai un anumit nivel de siguranta pentru investitorii straini, ca iti poti face platile", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.


Napoleon Pop, membru in Consiliul de Administratie al BNR, este de parere ca rezervele internationale trebuie sa fie cel putin egale cu datoria externa pe termen scurt.


In cazul Romaniei, rezervele acopera aproape noua luni de importuri, fata de un nivel considerat optim, de trei-cinci luni.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1011 ori