Banca Europeana pentru Dezvoltare si Reconstructie (BERD) are o noua strategie pentru Romania in perioada 2020-2025, care se va concentra cel mai mult pe dezvoltarea infrastructurii, a productivitatii si a sectorului financiar. Totodata, BERD a acordat un imprumut de 20 de milioane de euro Buzaului.
Consiliul de Administratie al institutiei financiare internationale a aprobat vineri noua strategie pentru Romania, ceea ce va schita investitiile BERD in urmatorii cinci ani, se arata pe site-ul Bancii. Aici sunt incluse si masuri ca raspuns la criza coronavirusului, dar si eforturi pentru revenirea economiei.
In perioada 2020 - 2025, strategia BERD implica sustinerea mai multor domenii:
Infrastructura sustenabila si dezvoltare regionalaCrestea productivitatii prin ajutarea companiilor private sa se extinda si sa imbunatateasca aptitudinile muncitorilorIntermedieri financiare si alte dezvoltari pe pietele de capital
Mark Davis, director reginal al BERD pentru Romania si Bulgaria a spus: "BERD este bine plasat sa sustina modernizarea economiei romanesti, inclusiv ajutand tara sa depaseasca impactul epidemiei de coronavirus".
Pana in acest moment, BERD a investit aproape 8,7 miliarde de euro in economia din tara noastra.
Totodata, BERD mai anunta ca a fost aprobat un imprumut de 20 de milioane de euro pentru imbunatatirea serviciilor de apa si canalizare in judetul Buzau, peste 200.000 de oameni urmand sa beneficieze de aceste imbunatatiri.
Imprumutul face... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 12:38
Romania are cel mai slab scor din Uniunea Europeana in ceea ce priveste educatia financiara, iar cand vine vorba de investitii, romanii primesc sfaturi de la cine nu trebuie, in defavoarea profesionistilor.
Dincolo de acest aspect, din punct de vedere al economisirii, foarte putini romani folosesc si alte produse in afara de cele bancare, mai exact depozite care ofera randamente mici, in general sub rata inflatiei.
Daca ar primi 100.000 euro, doar 1,5% dintre romani ar investi in fonduri de investitii, primele optiuni fiind afacerile, calatoriile si investitiile imobiliare, arata studiile de specialitate.
De asemenea, aproape 44% dintre romani iau sfaturi de la prieteni, apropiati sau colegi de incredere in privinta investitiilor, 10,5% se informeaza de pe Facebook, iar 38,6% de pe diferite site-uri. Nu si de la specialisti!
De ce avem nevoie de educatie financiara?
In primul rand, educatia financiara te invata cum sa castigi mai multi bani si cum sa-i gestionezi astfel incat sa te protejezi de anumite riscuri.
Se poate spune, astfel, ca gradul de educatie financiara ofera sansa sa traim mai bine si este, de asemenea, un pas foarte important catre o crestere sustenabila a calitatii vietii si catre construirea unui viitor personal mai prosper.
Lucian Anghel, presedinte al Bursei de Valori Bucuresti si presedinte al BCR - Banca pentru locuinte, explica pozitia actuala a Romaniei din punct de vedere al educatiei financiare, ce am putea face pe mai departe... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2018, ora 16:56
Romania a urcat opt pozitii, pana pe locul 42 din 190, in clasamentul global PwC Paying Taxes 2018, care masoara usurinta platii taxelor si impozitelor pentru o companie obisnuita.
Clasamentul Paying Taxes este parte integranta a raportului Doing Business realizat in fiecare an de Banca Mondiala si este unul dintre indicatorii cei mai urmariti de investitori, atunci cand decid strategia de investitii globala. Anul trecut, Romania s-a clasat pe pozitia 50.
"Aceasta este cea mai buna clasare a Romaniei de cand se realizeaza clasamentul Paying Taxes de catre PwC, ceea ce denota progresele facute in ultimii ani de Romania in privinta usurarii procesului de plata a taxelor, prin facilitarea platilor online si reducerea sarcinii fiscale totale. Practic, Romania a devenit acum cea mai bine clasata tara din Europa Centrala si de Est in clasamentul Paying Taxes, daca exceptam tarile Baltice, care sunt performere la nivel mondial in privinta usurintei platii taxelor", a precizat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
Clasamentul pentru editia 2018 a raportului Paying Taxes se bazeaza pe analiza indicatorilor fiscali valabili pentru anul 2016.
Performanta Romaniei este cu atat mai notabila, cu cat o serie de tari din Europa Centrala si de Est au inregistrat o deteriorare a pozitiei in clasament, in principal pe fondul majorarii fiscalitatii. Astfel, Croatia a coborat de pe locul 49 pe pozitia 95, Ungaria a coborat de pe 77... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 14:08
Cresterea economica puternica inregistrata de Romania este determinata de consum, insa paradigma trebuie mutata spre segmentul investitional, a atras atentia, joi, Patricia Wruuck, economist la Banca Europeana de Investitii (BEI).
"M-am uitat la segmentul economic al Europei si al Romaniei. Exista o crestere impresionanta economica a Romaniei, cu peste 5% (5,8% - n. red.), ceea ce permite realizarea unei economii de scara. (...)
Totusi, exista si puncte slabe si ma refer aici la instabilitate fiscala si la nivelul actual al investitiilor. Nivelul scazut al investitiilor nu este incurajator.
Vorbim apoi despre investitiile publice si despre absorbtia fondurilor europene. Vorbim si despre investitiile private. Noi, la BEI, facem sondaje despre ce gandesc companiile fata de mediul investitional. Sondajul ne arata ca Romania este tara in care doar 68% dintre companii investesc. Cumva prioritatea companiilor este diferita aici. De asemenea, sunt foarte multe companii care lucreaza la capacitate sau peste capacitate. Exista un necesar de investitii. (...)
In fine, provocarile cu care se confrunta Romania mai departe, dintr-o perspectiva macro, este ca vedem o crestere puternica determinata de consum. Cred ca trebuie schimbata paradigma si sa ne mutam atentia catre investitii. Pentru asta e nevoie sa se consolideze infrastructura, sanatatea, educatia, transporturile. Pentru Romania, transportul este un factor care trebuie avut in vedere.
Dintr-o perspectiva a... mai mult
Joi, 05 Octombrie 2017, ora 17:03
Clasa de mijloc din Africa va fi formata din peste un miliard de oameni peste cincizeci de ani, si tot mai multe companii demareaza afaceri pentru a a ajunge la aceasta noua categorie de consumatori.
Romania a avut relatii privilegiate cu o serie de tari de pe acest continent in perioada comunista, dar acest avantaj competitiv a fost pierdut, iar oamenii de afaceri trebuie sa recupereze terenul pierdut in fata investitorilor care au inteles potentialul tarilor in curs de dezvoltare.
Tarile emergente vor domina comertul mondial in jumatate de secol
Tarile emergente devin un jucator tot mai important in comertul international, iar pana in 2060 il vor domina, precizeaza un raport al Bancii Africane pentru Dezvoltare, citat de The Wall Street Journal.
Daca in prezent peste jumatate din exporturile Africii merg catre SUA si Uniunea Europeana, acest procent se va micsora pana la 27% in 2060, iar cea mai mare parte a tranzactiilor va fi intre actualele regiuni emergente.
Asia va deveni principalul partener de afaceri al Africii, doar exporturile catre China urmand sa creasca de la 5% la 25% in urmatorii 50 de ani.
Romania a reinceput sa valorifice oportunitatile
Tara noastra a avut relatii economice bine dezvoltate cu tarile din Africa, in special cu cele nord-africane inainte de 1990.
Dupa caderea regimului comunist, prioritatea acordata acestora a scazut semnificativ, politica externa romaneasca concentrandu-se pe integrarea europeana si relatiile cu... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 14:40
Cel putin aceasta este concluzia la care a ajuns chiar si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care sustine ca bancile sunt destul de inteligente pentru a evita reglementarile, iar BNR nu prea are ce le faca.
Bancile comerciale din Romania sunt destul de inteligente pentru a evita reglementarile din sistem, acestea nefiind ale bancilor mama, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Nu spun ca bancile comerciale sunt mai inteligente decat Banca Nationala, dar sunt destul de inteligente pentru a evita reglementarile. Daca nu sunt reglementari ale bancilor mama, atunci exista o mare problema pentru BNR sa oblige aceste banci sa respecte aceste reglementari. In Romania, multe portofolii de credite au fost externalizate", a afirmat Mugur Isarescu.
Bancile se adapteaza la orice situatie
Consultantul financiar Valentin Ionescu a declarat pentru Business24 ca un guvernator de banca centrala nu ar trebui sa faca astfel de declaratii, chiar daca acesta au acoperire si ca Mugur Isarescu "da dovada de oboseala" cand face astfel de afirmatii.
Ionescu spune ca Mugur Isarescu are o problema de perceptie si a dat dovada de slabiciune, prin aceasta afirmatie. El sustine ca bancile straine se adapteaza in orice situatie, insa nimeni nu poate spune daca si cand anume incalca bancile legislatia.
"Nu stiu daca este vorba de o incalcare a legislatiei, pentru ca este greu de probat asa ceva. Insa, ideea in sine, ca bancile... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 08:01
Secretarul de stat german pentru afaceri europene, Werner Hoyer, va deveni seful Bancii Europene de Investitii de luna viitoare, au anuntat miercuri reprezentantii bancii.
"Hoyer va prelua conducerea de la 1 ianuarie", a anuntat institutia. Hoyer, politician din partidul aflat in coalitie cu formatiunea lui Merkel, a fost recomandat pentru aceasta functie de catre ministrii europeni de finante, in noiembrie.
El ii va urma in functie belgianului Philippe Maystadt. Banca Europeana de Investitii finanteaza proiecte de infrastructura, industrale si de mediu in blocul european si in afara lui.
Banca Europeana de Investitii a acordat, in 2010, imprumuturi in valoare de 410 milioane euro in Romania, ridicand volumul angajamentelor de creditare ale BEI din Romania la circa 3,9 miliarde euro in ultimii cinci ani, in perioada 2006-2010.
Portofoliul imprumuturilor acordate de BEI de la inceputul activitatilor sale din Romania, in perioada 1990-2010, totalizeaza peste 8,1 miliarde euro mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 20:09
Banca Europeana de Investitii (BEI) va continua anul viitor sa furnizeze credite noi Romaniei, de aproximativ 800 milioane euro, din care o patrime vor fi suport pentru bancile comerciale.
"Avem deja cateva noi proiecte, lucram cu cele mai importante banci din Romania, iar acest lucru va continua cu siguranta si in viitor. Liniile de credit sunt modalitatea prin care BEI sustine intreprinderile mici si mijlocii. Asa ca noi vom oferi linii de credit bancilor comerciale, care apoi furnizeaza credite IMM-urilor", a spus luni seful biroului BEI din Romania, Milena Messori.
Aceasta a adaugat ca vor fi sustinute sectoarele de infrastructura si energie. "Foarte importanta este atragerea de investitii straine directe, iar pentru a face acest lucru, Romania trebuie sa isi dezvolte infrastructura: autostrazi, drumuri, energia", a mai spus Messori. mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 18:43
Guvernul Romaniei si BEI au inceput discutiile pentru obtinerea de fonduri pe care Transgaz sa le utilizeze pentru constructia Nabucco, conform Mediafax.
"Este prea devreme sa discutam detaliile posibilei finantari, insa pot spune ca am inceput discutiile cu Guvernul", a afirmat directorul Biroului din Romania al Bancii Europene pentru Investitii (BEI), Milena Messori, intr-un interviu pentru Bloomberg.
Raiffeisen Bank International a estimat, intr-o nota catre investitori publicata saptamana trecuta, ca Transgaz va trebui sa contribuie cu 50 de milioane de lei la proiectul de costructie a gazoductului Nabucco in acest an, pentru a acoperi costuri operationale, si cu alte 30 de milioane de lei anul urmator.
Consortiul Nabucco a decis in mai sa amane starul constructiei pana in 2013.
Proiectul, la care participa Transgaz, RWE (Germania), OMV (Austria), Mol (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Botas (Turcia), vizeaza aprovizionarea Europei cu gaze naturale din Asia Centrala pentru reduce dependenta de livrarile din Rusia.
Companiile Nabucco (Nabucco Gas Pipeline International GmbH si subsidiarele nationale ale acesteia) si ministerele implicate din cele cinci tari de tranzit, respectiv Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia, au semnat saptamana trecuta acordurile de sprijin al proiectului, fiind astfel finalizat cadrul legal pentru constructia conductei.
Estimarea oficiala pentru costurile proiectului Nabucco este de 7,9 miliarde de... mai mult
Duminica, 19 Iunie 2011, ora 15:00