Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, a declarant, joi seara, ca inca din primele zile de mandat s-a interesat de proiectul privind constructia autostrazii Bucuresti - Brasov si ca a aflat ca pentru aceasta nu s-a mai facut un studiu de fezabilitate din anul 2005. In data de 12 februarie a fost semnat contractul de proiectare pentru aceasta sosea de mare viteza.
"Am inceput primele zile din mandat cu autostrada Bucuresti - Brasov. Am spus ca a fost campionat de studii de fezebilitate. Or fi fost in general in Romania. Din pacate, pe aceasta autostrada ultimul studiu de fezabilitate dateaza din 2005. Este un studiu mai sumar. A ramas studiul de fezabilitate din 2005 pentru ca de atunci au fost foarte multe incercari de parteneriat public privat. Cate doi - trei ani proiectul a fost blocat inclusiv in discursul public al decidentilor zilei", a declarat Catalin Drula, la Digi 24, joi seara.
Ministrul Transporturilor a adaugat ca s-a semnat contractul de proiectare pentru segmentul de autostrada Bucuresti - Brasov.
"Acum chiar am facut un pas concret, pe 12 februarie a fost semnat contractul de proiectare al autostrazii, asta inseamna ca vom avea toata partea din spate, viaducte, tuneluri, vom avea efectiv proiectul lor, asa cum faci proiectul unei case. Si apoi putem cauta un constructor. In momentul de fata aceasta munca nu a fost facuta si daca nu a fost facuta nu poti trimite un excavator direct in teren", a declarat Drula.
Intrebat cand vor incepe... mai mult
Joi, 04 Martie 2021, ora 23:15
Razvan Cuc - ministrul al Transporturilor in Guvernul PSD demis joi prin motiune de cenzura - sustine ca ar fi la un pas de semnarea unui contract care sa permita constructia Autostrazii Ploiesti-Brasov in parteneriat public privat. Asta, desi Viorica Dancila anuntase deja ca s-a renuntat la aceasta forma de lucru, iar autostrada se va face cu bani de la bugetul de stat.
Guvernul PSD a promis ca va construi, in PPP, 21 de obiective majore, de la hidrocentrale, la canale navigabile, statiuni de relaxare si autostrazi. Printre acestea, una urma sa lege Ploiestiul de Brasov.
De proiect s-a ocupat Comisia Nationala de Strategie si Prognoza. Aceasta a creat un document care prevedea ca, de fapt, constructorul ar fi urmat sa construiasca din bani proprii soseaua prin munte, urmand sa isi recupere banii punand taxa de acces pe drum si primind niste compensatii de la stat. Totul trebuia sa fie gata in 4 ani.
Mai multi constuctori cu renume s-au aratat interesati de proiect, dar s-au retras, unul cate unul, de la masa discutiilor. Oferte ferme nu au depus. In cele din urma, Comisia de Prognoza a anuntat ca se mai negociaza doar cu o asociere chinezo-turca numita China Communications Construction Company - Makyol Insaat Sanayi Turizm.
Apoi, Guvernul n-a mai prea vorbit despre proiect. A infiintat un nou compartiment care sa monitorizeze PPP-urile, inclusiv aceasta autostrada, finantat din bani publici si condus de un apropiat de-al lui Dan Voiculescu. Si ... cam atat.... mai mult
Duminica, 13 Octombrie 2019, ora 14:30
Constructorii Autostrazii Ploiesti-Brasov ar putea primi 100 de milioane de euro daca termina lucrarea cu un an mai devreme, dar ar putea fi si penalizati cu aceeasi suma daca intarzie cu un an finalizarea lucrarilor, a afirmat, marti, Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP).
"Sunt foarte multe date concrete si cred ca nu are rost sa le precizam pe toate. Ele sunt in studiul de fundamentare, sunt in contractul de parteneriat public-privat, sunt pe site. Cateva sunt importante: 1,4 miliarde euro este valoarea investitiei din care partenerul public pana la 25% si pana la 75% sau putin mai mult asocierea careia i s-a atribuit si care a fost astazi prezenta. Durata intregului proiect este de 24 de ani din care, in principiu, este un an proiectare, trei ani executie si 20 de ani operarea, astfel incat sa poata fi returnata valoarea pe care a investit-o partenerul privat. Proiectul este conceput in baza traficului si studiului de trafic efectuate acum cativa ani si are de asemenea in el o profitabilitate de aproape 10%, ceea ce a asigurat interesul investitorilor straini. Au fost mai multi am ramas la aceasta asociere cu firma chineza, cea mai importanta din lume. O alta data importanta este ca se prevede o bonificatie in cazul proiectul este terminat mai devreme, respectiv in loc de patru ani, trei ani sau doi ani, o sa vedem cat de repede, dar, de asemenea si o penalitate daca intarzie, de circa 100 de milioane de euro pe an", a spus... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 15:36
Cu o intarziere de un an si jumatate, incep lucrarile la singurul capat al Autostrazii Ploiesti-Brasov care are sanse reale de finalizare, in viitorul apropiat. In schimb, principalul tronson al acestei sosele de mare viteza - care ar urma sa treaca prin munte si pe care romanii il asteapta de peste 20 de ani - are toate sansele sa ramana, in continuare, doar pe hartie.
Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, anunta la finele lunii aprilie ca pe 20 mai va inaugura santierul tronsonului de 6,3 kilometri - dintre Rasnov si Cristian - al Autostrazii A3. Intre timp, Asociatia Pro Infrastructura (API) a descoperit ca pe respectivul santier, constructorul (societatea Alpenside - n.red.) a inceput deja sa decoperteze terenul.
Inainte sa ne bucuram prea tare ca, in sfarsit, au inceput sa se construiasca si la noi autostrazi in ritm alert, ar trebui sa tineam seama de cateva lucruri, a explicat pentru Ziare.com directorul - executiv al API, Ionut Ciurea. Mai exact, ar trebui sa stim ca lucrarile la capatul de autostrada incep cu mare intarziere si - chiar daca, printr-o minunea, ar urma sa fie gata la timp - vor rezolva problemele de trafic doar intr-o zona restransa din centrul tarii. Iata de ce:
"In acest caz, contractul de lucrari a fost semnat pe 2 octombrie 2017, adica acum un an si jumatate. Ordinul de incepere al lucarilor s-a dat in aprilie 2018. Deci, in urma cu un an. Si abia acum incep lucrarile...
Tot ar fi fost ceva daca toate problemele care tin de... mai mult
Joi, 16 Mai 2019, ora 19:40
Cabinetul Dancila va incepe, in curand, discutiile cu asocierea China Communications Construction Company Ltd - Makyol Insaat Sanayi Turizm pentru constructia, in parteneriat public privat, a autostrazii Ploiesti-Brasov. Dar cum a ajuns tara noastra sa negocieze doar cu chinezii si cu turcii pentru constructia acestei sosele de mare viteza si ce la riscuri ne-am putea expune, daca ne vom lua angajamente fara discernamant?
Statul roman promite de ani buni sa construiasca Autostrada Ploiesti-Brasov. Realizarea acestei e dificila, intrucat soseaua de mare viteza ar urma sa strabata zone muntoase, unde constructia de sosele de mare viteza e mult mai anevoioasa decat la campie.
In aceste conditii, statul are nevoie, inainte de toate, de o documentatie tehnica riguroasa, din care potentialii constructori sa inteleaga ce si cum ar avea de facut, pentru a decide daca isi pot asuma sarcina realizarii drumului.
Statul a intocmit documentatia necesara constructiei, dar aceasta nu are nivelul de detaliu necesar penteu a convinge mari companii sa vina in Romania si sa se apuce de treaba.
In consecinta, Guvernul a incercat de trei ori sa gaseasca un constructor cu care, in regim de parteneriat public privat (PPP), sa construiasca soseaua. Fara succes, insa.
In aceste conditii, pe vremea cand premier era Mihai Tudose, Guvernul a cerut ajutorul Bancii Mondiale pentru a intocmi o documentatie adecvata, care sa permita, in sfarsit, constructia soselei Ploiesti-Brasov. Dupa ce... mai mult
Sambata, 06 Aprilie 2019, ora 19:53
Cinci investitori au depus oferte pentru atribuirea contractului de parteneriat public-privat pentru realizarea Autostrazii Ploiesti- Brasov, pana luni, ultima zi de depunere a cererii de participare, anunta Guvernul.
Sursa citata mentioneaza ca ofertele pentru primul contract strategic de parteneriat public-privat din Romania, depuse la Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, sunt analizate de catre o Comisie de evaluare. Comisia include si experti cooptati, reprezentanti ai partenerului public.
Ofertele au fost deschise in prezenta investitorilor privati care au depus solicitarea de participare la acest proiect, precieaza sursa citata.
Din acest moment, procedura legala prevede urmatoarele actiuni:
1. Comunicarea, in aproximativ cinci zile, a candidatilor selectati, in vederea depunerii ofertei tehnice si financiare;
2. Depunerea ofertelor detaliate in termen de 60 de zile de la comunicarea acceptarii;
3. Negocierea competitiva a clauzelor contractului de parteneriat public-privat;
4. Desemnarea partenerului privat castigator si a variantei de contract de parteneriat public-privat ce va fi supus aprobarii Guvernului;
5. Semnarea contractului de parteneriat public-privat aprobat de Guvern;
6. Constituirea societatii de proiect de catre CNAIR si partenerul privat.
"Numarul ofertelor depuse arata atat interesul deosebit al investitorilor pentru proiectele strategice ce urmeaza sa fie realizate in parteneriat public-privat, cat si increderea mediului... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 18:27
Autostrada Ploiesti-Comarnic-Brasov nu va putea fi construita in parteneriat public privat (PPP), in numai 4 ani, asa cum sustine Cabinetul Dancila, a explicat pentru Ziare.com parlamentarul USR Catalin Drula. Membru in Comisia de Transporturi a Camerei Deputatilor, parlamentarul sustine ca, daca va continua sa incerce orbeste sa construiasca soseaua de mare viteza in acest fel, statul risca sa toace inutil sume uriase de bani, fara vreo garantie ca isi va vedea vreodata autostrada finalizata.
Cabinetul Dancila a adoptat, miercuri, un studiu de fundamentare intocmit de Comisia de Prognoza, in vederea construirii - in regim de PPP - a 106 kilometri de autostrada. Aceasta sosea pe care Guvernul vrea sa o construiasca ar urma sa continue traseul segmentului Bucuresti-Ploiesti din A3 si sa lege, astfel, Capitala de Brasov.
Studiul de fundamentare al Comisiei de Progoza prevede ca intreaga autostrada ar urma sa fie construita in numai 4 ani, adica pana in 2023. Cheltuiala si efortul realizarii soselei vor cadea, in principal, in seama viitorului constructor, care insa ii va putea taxa pe soferi pentru utilizarea soselei, ca sa isi scoata banii. In plus, constructorul ar urma sa primeasca de la stat zeci de milioane de euro anual, in conditiile in care numai din taxe de drum nu si-ar putea recupera investitia nici macar in 40 de ani!
Ziare.com v-a informat deja cu privire ca modul in care Comisia de Prognoza apreciaza ca ar trebui construita Autostrada... mai mult
Duminica, 02 Septembrie 2018, ora 19:41
Guvernul Romaniei a adoptat, miercuri, un studiu de fundamentare al Comisiei de Prognoza in baza caruia ar urma sa se construiasca, in parteneriat public-privat, Autostrada Ploiesti-Comarnic-Brasov. Potrivit documentului, soseaua lunga de 106 kilometri va fi o adevarata opera de infrastructura, urmand sa treaca prin tuneluri cu galerie dubla sapate in munte si peste mai multe poduri si pasaje. O asemenea sosea ar costa cam 1,36 miliarde de euro, bani pe care statul nu-i are. In consecinta, s-a gandit sa gaseasca un constructor care sa isi finanteze singur lucrarea si, in schimb, sa le puna taxe de drum romanilor care vor sa circule pe autostrada A3, incepand din 2019.
Autostrada pe care Guvernul vrea sa o construiasca ar urma sa continue traseul segmentului Bucuresti-Ploiesti din A3 si sa lege Capitala de Brasov.
Studiul de fundamentare intocmit de Comisia de Prognoza prevede ca lucrarile la aceasta autostrada numita Ploiesti-Comarnic-Brasov si lunga de 106,2 km vor fi impartite in 3 loturi, astfel: Ploiesti - Comarnic (48 km), Comarnic-Predeal (36 km) si Predeal-Brasov (21,8 km).
Pe primul lot, cel de 48 de kilometri dintre Ploiesti si Comarnic, autostrada ar urma traverseze, pe poduri, raul Prahova si Valea Sarului, dar si sa treaca, pe pasaje, peste mai multe cai ferate. In plus, soseaua de mare viteza ar urma sa fie legata de reteaua locala de drumuri prin doua noduri rutiere.
Al doilea lot, lung de 36 de kilometri, care va face legatura intre Comarnic si... mai mult
Vineri, 31 August 2018, ora 00:00
Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri, la Ploiesti, ca anul acesta va incepe constructia tronsonului de autostrada Comarnic - Brasov, sustinand ca astfel vrea "sa-si tina cuvantul" fata de seful CJ Prahova, Mircea Cosma, in primul rand, fata de prahoveni si fata de toti romanii.
"Anul acesta vreau sa-mi tin cuvantul fata de Mircea Cosma (presedintele Consiliului Judetean Prahova, trimis in judecata de DNA pentru luare de mita si abuz in serviciu - n.r.) in primul rand, fata de prahoveni si fata de toti romanii, anul acesta incepem Comarnic - Brasov, autostrada de care are nevoie Romania.
Si cred ca o sa fiu aici, alaturi de voi, si cand o sa o inauguram. Pentru ca stiti, Bucuresti - Ploiesti a fost inceputa de Tariceanu si a fost inaugurata de Ponta, vreau sa fiu cel care incepe Comarnic - Brasov si cine veti decide dumneavoastra sa o inaugureze", a afirmat Victor Ponta.
El a adaugat ca niciunul dintre liderii politici din perioada guvernelor Boc nu va inaugura acest ...citeste mai departe despre "Ponta: Anul acesta va incepe constructia autostrazii Comarnic - Brasov" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 02 Mai 2014, ora 22:33