Licitatia privind autostrada Bucuresti-Ploiesti s-a modificat prin introducerea unei prevederi speciale

Joi, 25 Ianuarie 2007, ora 03:57
1350 citiri

Conditiile de participare la lucrarile autostrazii Bucuresti-Ploiesti au fost modificate prin introducerea conditiei ca firmele participante la licitatie sa fi realizat o medie anuala de 7.000 tone de mixtura asfaltica in ultimii 3 ani, a declarat, miercuri, ministrul delegat Cristian David.

"Noi verificam modalitatea de desfasurare a lucrarilor de constructie a tronsonului Bucuresti-Ploiesti si, in acest moment, verificam Autoritatea Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale cu privire la respectarea procedurilor privind derularea licitatiei. In timpul desfasurarii licitatiei au fost schimbate conditiile de participare, care initial faceau referire la experienta in realizarea unor constructii similare. In urma modificarii, s-a adaugat conditia de a fi realizat o medie anuala de 7.000 tone de mixtura asfaltica in ultimii 3 ani. Ramane de vazut daca aceasta modificare este in cadrul, in spiritul si litera legii, respectiv a Ordonantei 80/2001 cu privire la achizitiile publice", a declarat Cristian David.

Ministrul Cristian David a precizat ca Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) nu verifica societati comerciale, ci doar institutiile aparatului administrativ central sau judetean.

David a aratat ca ACG deruleaza in prezent o ancheta cu privire la modalitatea de incredintare directa a anumitor contracte de infrastructura. O astfel de procedura de incredintare directa se justifica doar in situatii de criza sau de urgenta. ACG va verifica in ce fel s-a folosit acest temei pentru incredintarea directa a anumitor contracte de servicii, reparare sau modernizare a unor obiective de infrastructura.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat recent, intr-o conferinta de presa, ca forma initiala a caietului de sarcini in vederea licitatiei pentru construirea Autostrazii Bucuresti - Brasov era discriminatorie, eliminand din competitie constructorii din Romania.

"La licitatia legata de Bucuresti - Brasov s-a facut doar o precizare la caietul de sarcini, care specifica o experienta de minim 45 de kilometri de autostrada, si pot sa va spun ca era incorect pentru ca in alte caiete de sarcini nu s-au pus kilometri, ci cantitati de asfalt", a spus Berceanu.

Ministrul a precizat ca era pentru prima data cand intr-un caiet de licitatii se specifica numarul de kilometri realizati, dar nu si cantitatea de asfalt utilizata.

"In al doilea rand, la momentul acela, in Romania erau realizati 180 de kilometri de autostrada si punand 45 de kilometri ca si conditie era clar ca nu pot participa decat firme straine, ceea ce era incorect si discriminatoriu. Si atunci s-a adaugat la caietul de sarcini si conditia sa fi folosit anterior 700.000 metri cubi de asfalt. Pana la urma o autostrada inseamna doua drumuri nationale, unul pe langa altul si nu vad de ce cineva care a lucrat bine pe drumuri nationale, nu poate sa lucreze bine la o autostrada", a explicat Ministrul Transporturilor.

Berceanu a subliniat ca licitatia a fost castigata pe baza pretului si a conditiilor oferite de consortiul format din UMB Spedion - PA&CO International, Euroconstruct Trading 98 si Comaxa.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, saptamana trecuta, ca jocurile politice ale presedintelui Traian Basescu vizeaza organizarea alegerilor anticipate, iar cele economice privesc alocarea asfaltarii autostrazii Bucuresti-Pitesti firmei Eurconstruct.

Tariceanu a amintit discursul lui Traian Basescu la investirea lui Radu Berceanu ca ministru al Transporturilor, in care seful statului solicita o prezenta mai mare a firmelor romanesti in proiectele de infrastructura.

"Va readuc aminte ca dupa aceasta interventie s-a modificat caietul de sarcini la asfaltarea sau reparatia autostrazii Bucuresti-Pitesti si, surpriza, poate va aduceti aminte cine a castigat: firma cu restaurantul!', a sustinut Tariceanu.


<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...