Administratia Trump intentioneaza sa vanda Kievului rachete antitanc, inclusiv sistemul avansat Javelin, arme pe care trupele ucrainene le-ar putea folosi in lupta impotriva separatistilor sustinuti de rusi.
Departamentul de Stat si-a anuntat oficial, joi, intentia de a trimite armele intr-o notificare catre Congres, spunand ca acestea vor costa circa 47 milioane de dolari.
Acordul va cuprinde 210 rachete si 37 unitati de lansare, plus instruirea cu privire la modul de utilizare a acestora, transmite Washington Post.
"Aceasta vanzare va contribui la politica externa si securitatea nationala a Statelor Unite prin imbunatatirea securitatii Ucrainei", se arata intr-o declaratie a agentiei federale insarcinate cu contractele militare, Defense Security Cooperation Agency.
"Sistemul Javelin va ajuta Ucraina sa isi construiasca o capacitate de aparare pe termen lung pentru a-si apara suveranitatea si integritatea teritoriala, pentru a-si indeplini cerintele de aparare nationala", adauga sursa citata.
Vanzarea armelor, construite printr-un joint venture intre Raytheon si Lockheed Martin, vine intr-un moment in care Donald Trump si sustinatorii sai vor sa arate ca liderul de la Casa Alba este mai dur fata de Rusia decat fostul presedinte Barack Obama, adauga Washington Post, care aminteste toate criticile care l-au vizat pe Trump in legatura cu interferenta Moscovei in favoarea sa in alegerile prezidentiale din 2016.
Numerosi republicani i-au cerut lui Trump sa... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 07:48
Reprezentantii Kremlinului au condamnat marti dupa-amiaza decizia anuntata de noul reprezentant special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker. Acesta a precizat ca Washingtonul isi revizuieste politica cu privire la trimiterea de arme fortelor guvernamentale de la Kiev, antrenate in lupta cu rebelii prorusi din zona Donbas.
"Am spus deja mai mult de o data ca orice actiune care va escalada tensiunile... si va agrava si mai mult o situatie deja complicata, ne va indeparta din ce in ce mai mult de acel moment in care vor rezolva aceasta problema interna din Ucraina", a declarat purtatorul de cuvant de la Kremlin, Dimitri Peskov.
De asemenea, administratia prezidentiala rusa a avertizat ca o posibila livrare de arme americane in Ucraina ar destabiliza si mai mult situatia de-a lungul frontierei in regiunea separatista Donbas.
Razboiul a izbucnit in urma cu trei ani intre fortele guvernamentale si separatistii prorusi din regiunile Donetk si Luhansk, atunci cand proteste de amploare de pe Euromaidan au dus la indepartarea de la putere a presedintelui prorus, Viktor Ianukovici.
Ulterior, Rusia a anexat in acelasi an peninsula ucraineana Crimeea, iar liderii de la Kiev acuza Kremlinul de sprijinirea separatistilor prorusi din estul Ucrainei.
Aproximativ 10.000 de oameni au murit in conflict, potrivit estimarilor ONU.
Citeste si: Separatistii ucraineni prorusi proclama un nou stat: Mica Rusie - Kievul, Parisul si Berlinul condamna vehement, Rusia analizeaza... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 17:56
Noul reprezentant special al SUA pentru Ucraina a declarat ca Washingtonul isi revizuieste activ politica privind trimiterea de arme in Ucraina, pentru a ajuta in lupta impotriva rebelilor sprijiniti de Rusia.
Kurt Volker a declarat pentru BBC ca inarmarea fortelor guvernamentale ucrainene ar putea schimba abordarea Moscovei, dar nu crede ca masura ar fi una provocatoare.
Saptamana trecuta, Departamentul american de Stat le-a cerut ambelor parti sa respecte un armistitiu fragil in estul Ucrainei.
"Armele defensive, cele care i-ar permite Ucrainei sa se apere si sa elimine tancuri, de exemplu, ar ajuta" sa impiedice Rusia sa mai ameninte Ucraina, a insistat Volker.
"Nu prezic unde vom merge in acest sens, aceasta este o chestiune care trebuie discutata in continuare si in legatura cu care trebuie luata o decizie, dar cred ca argumentul ca ar fi provocator pentru Rusia sau ca ar incuraja Ucraina inseamna sa intelegi gresit situatia", a adaugat el.
Potrivit oficialului, fost reprezentat permanent al SUA la NATO, pacea in estul Ucrainei va necesita un "dialog strategic" cu Rusia.
Sustinerea SUA a fost cheie pentru ca Ucraina sa limiteze conflictul la regiunile din estul tarii si sa isi reconstruiasca economia dupa a doua sa revolutie prodemocratica in decurs de un deceniu.
Desi administratia presedintelui Barack Obama a oferit sustinere diplomatica, financiara si militara neletala, Trump a sugerat in campania electorala ca ar putea relaxa sanctiunile... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 09:23
Decizia Statelor Unite de a furniza armament letal Ucrainei risca sa agraveze din nou situatia in regiunile separatiste ucrainene, avertizeaza presedintele rus, Vladimir Putin, sugerand ca Washingtonul vrea reluarea ostilitatilor.
"Dat fiind ca ostilitatile au cam incetat si ca atacurile sunt rare, este neclar de ce Congresul SUA a aprobat o rezolutie prin care permite oferirea de armament letal Ucrainei", a declarat Vladimir Putin intr-un interviu acordat agentiilor de stiri Interfax si Anadolu.
SUA iau in considerare ...citeste mai departe despre "Putin critica SUA ca ofera armament letal Ucrainei: Nu cumva exista dorinta de a declansa un razboi?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 20:29
Marea Britanie va fi probabil fortata sa trimita Ucrainei arme letale, daca politica agresiva a Rusiei continua, a declarat fostul ambasador britanic in Rusia, Sir Andrew Wood.
"Cred ca Marea Britanie va fi probabil obligata sa faca asta, daca Rusia isi continua politicile agresive in Ucraina", a declarat Wood, intrebat fiind de Sputnik despre trimiterea de arme in Ucraina.
SUA, Marea Britanie si Canada au oferit pana acum armatei ucrainene pregatire, consilieri si echipament militar non-letal. Casa Alba nu a dorit pana acum sa trimita arme letale in Ucraina, in pofida ...citeste mai departe despre "Marea Britanie "va fi probabil obligata" sa inarmeze Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Iulie 2015, ora 09:31
Livrarea de arme Ucrainei care lupta impotriva separatistilor prorusi ramane o optiune pentru Statele Unite, a afirmat marti secretarul american al Apararii, Ashton Carter, care sprijina in continuare o actiune in acest sens, transmite AFP.
"Luam in considerare optiunea" de a livra arme Ucrainei si "nu am luat inca o decizie in aceasta privinta", a declarat Ashton Carter in fata Comisiei pentru aparare din Senatul american.
La insistentele senatorului republican John McCain, secretarul Apararii a subliniat ca "nu si-a schimbat" parerea si ca, personal, ramane favorabil livrarii de arme, asa cum a mai afirmat in februarie in Senat, cand inca nu ocupa aceasta functie.
Dar, a tinut ...citeste mai departe despre "SUA iau in considerare inarmarea Ucrainei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 07:06
Generalul Wesley Clark, fost comandant al fortelor NATO in Europa si consilier onorific pe probleme strategice al lui Victor Ponta, considera ca Ucraina trebuie inarmata, in conflictul cu rebelii prorusi din estul tarii, lansand si un avertisment: "Amintiti-va de Rwanda!".
"In zilele de dupa Razboiul Rece, SUA au invatat ca atunci cand am putea face o diferenta, ar trebui sa o facem. In Rwanda nu am facut-o si 800.000 de oameni au murit.
In Bosnia, am intarziat si mai mult de 100.000 au murit si 2 milioane si-au parasit locuintele, inainte de a actiona. Este momentul sa invatam acele lectii si sa actionam acum in Ucraina", a scris Wesley Clark, intr-un editorial pentru USA Today.
Lupte grele la granita cu Romania: Ce va face Putin, daca SUA inarmeaza Ucraina?
Acesta subliniaza ca, in prezent, in Ucraina fortele sustinute de Rusia continua sa se intareasca si sa atace pozitiile ucrainene.
"Al doilea acord de la Minsk care cere un armistitiu, o retragere a armelor grele si ...citeste mai departe despre "Wesley Clark, consilierul onorific al lui Ponta, avertizeaza: Inarmati Ucraina! Amintiti-va de Rwanda" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Februarie 2015, ora 22:26
Escaladarea luptelor din Ucraina il impinge pe presedintele american Barack Obama mai aproape de un razboi cu Rusia, pe care multa vreme a incercat sa il evite.
Aceasta perspectiva pare ca prinde contur, in contextul in care Statele Unite au acuzat in mai multe randuri fostul inamic din Razboiul Rece, Rusia, ca trimite trupe in uniforme neinsemnate peste granita, in estul Ucrainei, pentru a-i ajuta pe separatistii care lupta impotriva fortelor ucrainene, noteaza CNN.
Intalnire cu miza uriasa la Moscova: Merkel si Hollande au plecat direct la aeroport, dupa 5 ore de discutii cu Putin
In conditiile intensificarii ofensivei separatistilor prorusi in estul Ucrainei, Obama se confrunta cu o dilema: sa furnizeze sau nu arme ucrainenilor? Casa Alba analizeaza posibilitatea trimiterii de armament defensiv fortelor ucrainene, inclusiv arme letale, precum si sisteme anti-tanc si anti-mortiere.
Ashton Carter, principalul candidat pentru postul de Secretar al Apararii al SUA, a ...citeste mai departe despre "Lupte grele la granita cu Romania: Ce va face Putin, daca SUA inarmeaza Ucraina?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Februarie 2015, ora 05:41
Federatia Rusa detine, in prezent, circa 15.000 de militari in trupele masate de-a lungul granitei cu Ucraina, a anuntat vineri ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute, Statele Unite pregatind o reactie pe masura.
"La ora actuala sunt aproximativ 15.000 de militari rusi de-a lungul granitei cu Ucraina", a declarat Lute, precizand ca numarul este mai mare decat cel estimat anterior de Pentagon, informeaza Reuters.
De asemenea, exista temeri ca Rusia le transfera armament rebelilor din estul Ucrainei.
SUA acuza: Avem noi dovezi ca Rusia incearca sa le dea arme rebelilor din Ucraina (Video)
Presedintele Ucrainei le pregateste o mare surpriza rebelilor. Armata, pe pozitii in caz ca Rusia ataca - Interviu
In replica, Statele Unite se pregatesc sa acorde in curand Ucrainei statutul de partener privilegiat, aceasta tara nefiind membra NATO, a declarat generalul Nikolai Malomuj, fost sef al informatiilor externe din ...citeste mai departe despre "Rusia a masat 15.000 de militari la granita cu Ucraina. SUA reactioneaza" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Iulie 2014, ora 14:46