Fost sef al Apararii SUA catre NATO: Stati departe de Siria!

Miercuri, 11 Mai 2016, ora 13:12
6511 citiri
Fost sef al Apararii SUA catre NATO: Stati departe de Siria!
Foto: NATO

Chuck Hagel, fost secretar al Apararii SUA, crede ca fortele NATO nu ar trebui sa se implice in conflictul din Siria, dupa ce aliatii europeni ai Statelor Unite au inaintat recent ideea unei implicari a Aliantei Nord-Atlantice in regiune.

"As fi foarte precaut in a-l consilia pe presedintele SUA cu privire la o implicare a NATO in razboiul din Siria", a explicat Hagel in cadrul unei sedinte a Consiliului Atlantic, dupa cum relateaza portalul Defense News.

Conflictul civilizatiilor

"Cred ca putem sa ajutam si trebuie sa ajutam in felul nostru, asa cum unii dintre noi o fac deja. Insa problema din Orientul Mijlociu este atat de profunda, atat de inflamabila, atat de rupta si cu elemente incontrolabile, incat nu o sa poata fi rezolvata de o interventie NATO", considera fostul secretar al Apararii.

Cu propunerea Turciei de a crea o zona sigura in Siria au fost de acord mai multe tari din spatiul euro-atlantic, printre care si Germania. Insa ideea implicarii puterilor Occidentale in Orientul Mijlociu nu este privita cu ochi buni de Chuck Hagel.

"Cred ca ultimul lucru pe care am dori sa il facem este sa impunem din nou vointa Occidentului sau institutiile occidentale in zona. Sper ca ne-am invatat lectia in Irak. Nu o sa mearga, nu a functionat niciodata in decursul istoriei", a mai spus Hagel.

Damon Wilson, vicepresedinte executiv pe programe si strategii in cadrul Consiliului Atlantic, ii tine isonul fostului secretar al Apararii considerand ca "cel mai prost lucru pentru NATO ar fi sa devin un substitut al Statelor Unite sau al politicii occidentale".

"NATO poate fi un instrument prin care noi urmarim acest lucru, dar nu un substitut. Prea multi politicieni americani se gandesc la NATO ca la 'ceilalti' si prea multi politiceni europeni vad in Alianta doar 'americanii'.

Nu este o organizatie de sine statatoare. Nu exista intr-un vid. Siria va fi o problema daca nu reusim sa avem o strategie comuna la Washington, la Londra sau Berlin", a declarat Wilson.

Un summit incins

In iulie, liderii statelor membre NATO se vor intalni in Varsovia in cadrul unui summit care se anunta extrem de tensionat ca urmare a influentei militare revendicate de Moscova atat in Europa, cat si in Orientul Mijlociu.

Criza dintre Rusia si Occident este cea mai puternica din ultimii 25 de ani, multi analisti vazand in tensiunile aparute intre cele doua parti un nou Razboi Rece.

Un punct fierbinte pe agenda discutiilor din cadrul summitului va fi cel al actualizarii tehnologiei militare folosite de tarile membre NATO.

Pe marginea acestui subiect Chuck Hagel a declarat ca se opune inarmarii unor tari non-NATO, precum Ucraina, cu arme moderne, fortelor armate de la Kiev lipsindu-le pregatirea de a folosi aceasta tehnica de lupta.

In acelasi timp, fostul secretar al Apararii insista ca NATO sa-si creasca capacitatile de lupta cibernetica, considerand ca in acest punct trebuie efectuate imbunatatiri constante.

"Este un lucru pentru care am militat si cand ocupam pozitia de Secretar al Apararii, acela ca NATO sa isi actualizeze tehnologia", a spus Hagel.

Un mesaj similar a fost transmis si de reprezentantul permanent al Marii Britanii pe langa Alianta Nord -Atlantica, Adam Thompson. "Summitul va aborda problema serviciilor de informatii militare, pe cea a razboiului cibernetic, a mobilitatii si a multinationalitatii. Nu vom vorbi doar despre cum sa aparam Polonia si tarile baltice sau alti aliati est-europeni", a precizat Thompson intr-un interviu de la inceputul acestei luni.

#razboi NATO Siria, #razboi civil Siria, #civilizatie Orientul Mijlociu, #summit NATO, #servicii informatii militare , #NATO