Trump vrea sa-l linisteasca pe Kim Jong-un: Nu am nicio problema sa discut cu el!

Joi, 19 Mai 2016, ora 17:43
5966 citiri
Trump vrea sa-l linisteasca pe Kim Jong-un: Nu am nicio problema sa discut cu el!
Foto: Flickr/Gage Skidmore

Donald Trump sustine ca este dispus sa se intalneasca cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un pentru a discuta despre programul nuclear al tarii comuniste.

"O sa vorbesc cu el, nu am nicio problema sa discut cu el", a explicat magnatul cu ambitii prezidentiale. O astfel de atitudine ar reprezenta o intoarcere la 180 de grade in politica externa a Statelor Unite, Coreea de Nord fiind o tara izolata pe plan extern, relateaza BBC.

Contracandidata lui Trump din tabara democratilor, Hillary Clinton, a decretat deja ca acesta are "o bizara atractie pentru oamenii politici puternici din strainatate".

Un asistent de campanie al fostei prime doamne a Americii a afirmat ca politica externa a lui Donald Trump "nu are niciun sens". De altfel, chiar si candidatul republican a fost nevoit sa admita ca de-a lungul campaniei de 9 luni a facut greseli pe care le regreta.

Printre acestea se numara si declaratia despre Vladimir Putin, un lider despre care Trump a spus ca il respecta. Intre timp, pozitia lui s-a modificat radical, criticand politica Moscovei in privinta crizei din Ucraina.

Trump se pregateste si sa efectueze o vizita in Marea Britanie imediat dupa nominalizarea sa pe post de candidat al Partidului Republican pentru cea mai inalta functie in stat.

In acelasi timp insa, miliardarul a declarat ca nu se asteapta sa aiba o relatie buna cu premierul britanic David Cameron, dupa ce acesta a criticat aspru propunerea sa de a interzice accesul musulmanilor in SUA.

Presiune pe Beijing

In privinta problemei ridicate de testele nucleare si amenintarile proferate de Coreea de Nord, miliardarul american crede ca poate rezolva aceasta situatie atat prin discutii oficiale cu dictatorul communist aflat la carma tarii, cat si printr-o presiune pusa pe oficialii de la Beijing.

"Voi pune presiune pe China pentru ca, din punct de vedere economic, avem superioritate asupra lor. Oamenii nu isi dau seama de asta. China poate rezolva problema printr-un singur telefon sau o intalnire", se arata convins Donald Trump.

Coreea de Nord a inceput sa deruleze teste nucleare inca din 2006, moment care a dus la izolarea aproape totala tarii pe plan international.

In ultimele luni, Phenianul a anuntat efectuarea altor teste balistice, proferand si amenintari directe asupra SUA si Coreei de Sud.

In cadrul campaniei sale, Trump a sugerat ca Japoniei si Coreei de Sud nu ar trebui sa li se blocheze accesul la arme nucleare, fapt care contravine politicii de non-proliferare a armelor nucleare adoptat de Washington.

#donald trump, #amenintari Coreea de Nord, #Kim Jong Un, #intalnire Trump Kim, #politica externa SUA, #armament nuclear , #Cariera